SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Yıl 23 Eser Çıkarıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:31:11
Bu Yıl 23 Eser Çıkarıldı
A- A+ PAYLAŞ

Orduzu’daki Arslantepe Höyüğü’nde 12 Ağustos tarihinde başlayıp 11 Ekim 2013 tarihinde sona erdirilen kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan 23 adet eserin Malatya Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiği bildirildi. Bu yılki kazı çalışmalarında İlk Tunç dönemine ait olduğu belirtilen iki önemli odanın ortaya çıkartıldığı kaydedildi.

Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin başkanlığında 40 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmalarının sonuç raporu çıktı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen raporda, kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan 23 eserin Malatya Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiği belirtildi. 

Raporda ayrıca kazı alanından alınan toprak ve kil, kömür parçacıkları, kerpiç, metal, amorf seramik parçacıkları, sıva, kazı taban örneği ile izotop yapılmak üzere hayvan ve insan kemik parçacıkları, toprak ve seramik örneklerinden oluşan toplam 517 poşet örneğin de Roma Lasepianza Üniversitesi laboratuarlarında devam eden analizlerle karşılaştırılmak üzere İtalya’ya, koyun kemiklerinin ise  DNA çalışması için Ortadoğu Teknik Üniversitesi laboratuarlarına gönderildiği kaydedildi.

Sarayın devamı ortaya çıkartılıyor

İlk Tunç Dönemine ait iki önemli odanın ortaya çıkartıldığının belirtildiği kazı sonuç raporunda şu bilgiler yer aldı:

“Saray kompleksinin devamı olabilecek odalara ulaşmak için kazılar sürdürülmüş, İlk Tunç Dönemi’ne ait iki önemli oda açığa çıkartılmış, buradaki seramikler, yanmış ahşap parçaları toplanmış ve 1 metrekare bölümleme ile analiz örnekleri alınmıştır. Kazıların devamında sarayın devamı olduğu düşünülen Geç Kalkolitik döneme ait büyük bir odanın seviyesine inme çalışmaları başlamıştır. İlk Tunç dönemi tabakanın kaldırılmasıyla birlikte büyük bir duvar kalıntısının başladığı izlenmiştir. A1358 No’lu odada tabana ulaşılmıştır. Burası, sarayın devamı olması yönünde önemli bir gelişmeye ışık tutacaktır. 

Kazı alanındaki C binası ve A1358 de ortaya çıkan odanın kış şartlarında zarar görmemesi için üzeri çatı ile geçici korumaya alındı.

2013 çalışma sezonunda alandan gelen 23 adet eser 10.10 2013 tarihinde Malatya Müzesi’ne teslim edilmiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız