SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Yıl Büyük Deprem Olasılığı Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:06:37
A- A+ PAYLAŞ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, son 10 yıllık istatiksel verilere göre bu yıl Türkiye'de ve dünyada 7-7.9'dan büyük deprem yaşanmasının bir olasılık olduğunu belirtti. 

Depremin yeri ve zamanı hakkında bir şey söylemenin mümkün olmadığı dile getiren Bektaş “Depreme ancak tahminle yaklaşabiliyoruz. Bilimsel verileri kullanarak ve istatiksel verileri kullanarak depreme yaklaşabiliyoruz. Benim en çok üzerinde durduğum husus şu; 2012 yılında dünya çok büyük bir deprem yaşadı. Doğu Hint Okyanusu'nda 8.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadı. Bu tür büyük depremler dünya ölçeğinde depremselliği değiştirir. Ankara Jeoloji Araştırma Dairesi'nin vermiş olduğu haritaya göre, bu depremin etkisinden önemli derecede etkilenecek depremselliği artacaklar olan bölgeleri gösteriyor. Arabistan ve Türkiye’nin doğusu da bu depremsellik alanında kalıyor. Nitekim 2012 yılında olan bu depremden sonra 2013 yılında Eylül ve Nisan ayında biz İran ve Pakistan’da 7.8 büyüklüğünde iki deprem yaşadık. Doğu’dan batıya bir depremsellik söz konusu. Dünya ölçeğinde bu bizi kaygılandırıyor” dedi.

100 yılın istatistiklerinde Dünya’da 17 tane büyük deprem olduğun kaydeden Bektaş, “İstatiksel yaklaşımda bulunuyoruz ve diyoruz ki 7,9 büyüklüğündeki depremlerde son 100 yılın istatistiklerine baktığımız zaman dünyada 17 tane çok büyük depremler oldu. 10 yıllık istatistikleri baktığımız zaman yüzde 95 olasılıkla 2013 yılında yaşanabilecek olan dünyada yaşanabilecek deprem sayısı 2 ile 5 arasında yani 2013 için 2 ile 5 arasında deprem yaşama olasılığı var. Buradan Türkiye’nin payına ne düşer o ayrı bir konu” ifadelerini kullandı.

Dünya’nın 2 ve 5 arasında 7’den büyük deprem eksikliğinin olduğunu ifade eden Bektaş, “Doğu Anadolu’nun depremselliğine baktığımız zaman Doğu Anadolu’nun son 9 ayda önemli depremler oluyor. Türkiye’de bir risk yaşanabilir. Kaygılarımız üzerine Sayın Nurlu’nun 29 Eylül’de yapmış olduğu bir açıklama var; 'Doğu Anadolu’da 7.3 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz' demesi gerçekten bizim bu kaygılarımızı bir kat daha arttırmış oldu. Dünyanın 2013 yılı için 2 ve 5 arasında 7’den büyük deprem eksiği var. BU eksiklerin Türkiye’nin herhangi bir yerinde olması olasılıktır. Önümüzdeki aylarda Türkiye için deprem dönemi olabilir veya kritik günler olabilir. Deprem karşı önlem almamız gerekir” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız