SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Yıl da Festivalsiz Kayısı Yarışması

0
Güncellendi - 2017-07-17 02:29:52
Bu Yıl da Festivalsiz Kayısı Yarışması
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın geleneksel kayısı festivali, son yıllarda, organizasyonu üstlenen Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli gerekçelerle yapılmazken, festivalin kayısı üreticisini teşvik etmeye yönelik önemli bir etkinliği olan En İyi Kayısı Yarışması ile yetiniliyor. Bu yıl da, en iyi kayısıların seçimi gerçekleştirildi. Yarışma sonucunda en iyi yaş kayısılar Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinden seçildi.

Kayısıda hasadın başlaması ile birlikte her yıl yapılan ‘En iyi yaş kayısı’ yarışması düzenlendi. Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi fuaye alanında yapılan yarışmada Kabaaşı ve Hacıhaliloğlu kategorileri olmak üzere iki kategoride 12 ilçeden çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı 352 kayısı üretici katıldı. Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, kayısı başkenti olan Malatya’da şuana hasat zamanının olduğunu hatırlatarak, "Bu yarışmanın ilimize, üreticimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise kayısıyı AB üyesi yaptıklarını belirterek bundan asıl işin bundan sonra başladığını belirti. Kayısı üreticisinin bu yıl mağdur olduğunu belirten Erkoç, üreticinin emeğinin karşılığını bulması noktasında şehrin tüm katmanları ile birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Tahir Macit’de yarışmaya katılan kayısılarının hepsinin birbirinden güzel olduğunu belirterek “Bu sembolik bir seçim, buraya getirilen kayısıların tamamı aslında birincidir” dedi. Daha sonra söz alan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır ise kayısının Malatya için önemli bir ürün olduğunu vurgulayarak, "Kayısı Malatya için birinci derecede önemli bir ürünümüz. Bundan sonra da kayısı üzerinde daha çok çalışılması gerekir. Yarışmaya katılan üreticilere teşekkür ediyoruz" dedi.

Son olarak söz alan Vali Ali Kaban’da “Benim için Kayısı konusuna biraz hızlı bir başlangıç oldu. Göreve başladığım bu ilk hafta içerisinde kayısıyla ilgili ikinci programa katılıyorum. Malatya’ya gelmeden önce Kayısının Malatya için ne kadar önemli olduğunu bir parça biliyordum ama böyle içine düşmek nasip oldu, Yarışmada dereceye giren kayısıları Sayın Cumhurbaşkanımıza göndereceğiz” şeklinde konuştu. Kayısının şifalı bir ürün olduğunu ancak bunun birçok yerde farkında olunmadığını ifade eden Kaban, “Dünya da farkında değil, kayısı çekirdeği ciddi bir anti kanserojen ilaç hükmünde, Kayısı çekirdeği tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde kanser oluşumunun çok az olduğu görülmüş. Kayısı çok katma değerli bir ürün, İnşallah kayısının üretiminden nihai tüketimine kadar olan süreci Kayısı Eylem Planı çerçevesinde ele alarak, bu güne kadar yapılmış bütün çalışmalardan da istifade ederek bir stratejinin belirlenmesi gerekiyor" dedi.

Konuşmaların ardından jüri tarafından sonuçlar açıklandı. En iyi Kayısı Yarışmasında Hacıhaliloğlu dalında birinciliği Doğanşehir İlçesi Yuvalı Mahallesinden Hasan Sarıtaş alırken, Kabaaşı dalında ise Akçadağ İlçesi Gölpınar Mahallesinden İsmet Gökçe birinciliğe layık görüldü. Dereceye giren üreticilere ödülleri protokol tarafından verildi. Her kategorinin birincisine tam altın, ikincisine yarım altın, üçüncüsüne ise çeyrek altın verilirken yarışmaya katılan tüm yarışmacılara da Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından budama seti hediye edildi.

Programa Vali Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Tahir Macit, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Kültür AŞ. Genel Müdürü Sabri Akın, Ziraat Odaları Başkanları, Kayısı üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

malatyahaber.com- Bülten- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • ekrem (6 yıl önce)
    Üniversitede şenlikleri konserleri bitirdiniz kayısı festivalini de yok ettiniz hiç bir faaliyet yok son senelerde Malatyayı daha nasıl yaşanamaz rezil hale getireceksiniz merakla izliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Sezer (6 yıl önce)
    Hala anlamadizmi !! Yeni kapıda ,seçim de, ve birçok mitinglerde bomba patlamıyor ama Cumhuriyet Bayramı'nda,19 mayısta ,23 Nisan'da bomba patlatirlar diye güvenlik nedeniyle törenler ve halkın katılımı engelleniyor ...yani son tahlilde cumhuriyeti hatırlatan bütün argümanlar birer birer siliniyor ..Festival ve Malatya Fuarida bu mantıkla iptal ediliyor ..Yukarda bir yorumda sanatçılara o kadar para veriliyormus falan filan yazmış adama sorarlar Malatya'da peyzas işlerinde ,kurutulan ağaçlardan ,peşkeş çekilen ihalelerde ,fahiş su fiyatından ,yandaşları hortumlanan paraların muhasebesi yapılmazken devrede tüy olan sanatçılara verilen paranın muhasebesi yapılıyor...Kime ne diyeceksin yıllardır hep bu beyinlerle buralara kadar geldik ...Mesele anlayış meselesi mesele kapasite meselesi ...hele kuş beyin meselesi yada koyun kuzu meselesi değil....
    0
    0
    Yanıtla
  • Tahir (6 yıl önce)
    beledrdiyeyi ve malatyayı malum bir grubun etkisiyle yönettikleri ve bu grupta şarkı türkü konser vs istemediği için kayısı festivalini kaç yıldır engelliyorlar. Sudan bahanelerle yapmıyorlar.Battalgazi belediyesinin ramazan ayı etkinliklerindeki konserlere kadar müdahale eden bu grubun mensuplarının bir tek 15 Temmuz yıldönümü kutlamalarına karışmadıkları belli.İki gündür meydanda konser veriliyor demekki buna müdahale edememişler.Boylarını aşmış.Bu grub Mkalatyalı yönetmeye devam ettikçe festival filan beklemeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Malatya ve kayisının tanıtımı yapamıyor belediye yakında kayisi Ermenistan nin onun için festivale tanıtıma gerek yok derler
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Turkiye.ve.malatya.halki.cok.sevinmisti.kayisi.ab.uyeligine.kabul.edild.diye.ama.gelgelelim.buyuk. Sehir.ve.bazi.kuruluslar.bu.yil.festival.yapilmayacak.diye.aciklama.yapildi.neden..kayisi.ab.uyeliginimi.kabul.etmiyorsunuz.yetkililer
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (6 yıl önce)
    Bir hafta boyunca gelen sanatcilara ödenen paralar ve diğer giderlerle boşa giden paramız festival olmaması ne güzel olmuş sayın başkana teşekkür ediyorum esasen devri geçmiş bütün festivaller sona ermeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan bey senin bu kafanla o zaman Kaysı yerlerde sürünsun para da cebinde kalsın her türlü yandaşlık parasının hesabını sormaya gücü yetmez birde festivali dilinde dolar her bakışınız para göz olmuş dandik den projelere milyonlarca TL harcamaya gelince alkış tutuyor 40 yıllık festivali gelince hesap sor bu ne çelişkisi
    0
    0
    Yanıtla
  • Sonuna kadar yazdıklarına imza atıyorum...defalarca delinen yollara,kesilen çınarların yerine dikilen ağaçların ,aylık dikilen çiçeklerin,peşkeş çekilen belediyeye ait arazilerin ,fahiş fiyata satılan suyun hesabını soramaz bu kişiler ama devrede tüy olan sanatçılara ödenen paranın hesabını sorarlar...mesele kapasite meselesi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Sahipsiz Malatya kayısı AB üyeliğine kabul edildi ve Malatya Dünya kayısı başkenti diyeceksiniz sonra abuk sabuk bahane ile kayısı festivali yapma o zattan kültür a.s genel müdürü olursa sonuçta kiraz bahçesi olur inşallah maşallah ile Milleti kandırıyor. Malatya'lıya benzemiyor bizi yönetenler
    0
    0
    Yanıtla