SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Yıl 'Erkenci Kayısı' Fırat Kenarından

0
Güncellendi - 2016-05-30 00:41:30
Bu Yıl 'Erkenci Kayısı' Fırat Kenarından
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da yılın ilk yaş kayısılarının genelde 15 Haziran sonrasında  tezgahta yer aldığı biliniyor. Ancak son dönemde erken ve geç ürün veren kayısıcılığın da önem kazanmasıyla birlikte,  Mayıs ayında da Malatya havzası 'erkenci' kayısısı yaş olarak tezgahta yer almaya başladı.

Mayıs ayı içinde Türkiye genelinde Mersin-Mut  ve Hatay bölgelerinde yetişen, ancak tat ve aroması Malatya kayısısından daha az olan kayısı çeşitleri manavlardaki tezgahlarda yeri alıyor ve turfanda olarak tüketiliyor.

Elazığ’ın Baskil ilçesinde Karakaya Baraj Gölü sahilinde Malatya kayısısı yetiştiriciliği yapan Kazım Kocaman, bahçesinde ‘erkenci kayısı’ olarak bilinen çeşitten ilk mahsulünü bu yıl Mayıs ayı içinde almayı başardı.

Traktörünü Emeksiz alt kavşağına park edip, seyyar olarak yaş kayısıları satan Kazım Kocaman, yoğun ilgiyle karşılaştı.

Bu mevsimde daha çok Mersin-Mut ve Hatay bölgesinden gelen yaş kayısıları tüketen Malatyalılar, bu kez Malatya havzasının kayısısı ile karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Kazım Kocaman, “2016 yılının ilk ürünü olan kayısıyı satıyorum. Bahçede kayısı ağacı dikerken, özellikle bu kayısı çeşidinin aşısını aldım, kayısı erken çıksın diye. Yoksa kayısımız şuanda tamamen çağla (kayısının yeşil ve körpe haline verilen ad). Bizim bölgede normal yaş kayısı için en az 1 ay süre var.” dedi.

Bu mevsimde Malatya dışından getirilen kayısıların manavlarda 7-8 TL’den kendisinin yetiştirdiği erkenci Malatya kayısısını ise 5 TL’den sattığını ve yoğun ilgiyle karşılaştığını ifade eden Kocaman, “Dışarıdan getirilen kayısıların Malatya kayısısına benzer tarafı yoktur. Tezgaha koyduğum kayısıları Malatya kayısı olduğu için tadına bakan alıyor. Ama tadına bakması lazım. Tadına baktığı zaman muhakkak alıyor. Malatya’nın mevsimin ilk olgun kayısısı bu.” diye konuştu.

Bölgenin ilk yaş kayısısını alan Malatyalılar ise, bu mevsimde Malatya kayısısı görmenin şaşkınlığını yaşadıklarını belirterek, “Bu gerçek Malatya havzası kayısısı, dışarıdan ithal değil” dediler.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • mustafa yılmaz (7 yıl önce)
    Bu kayısının fidanları kolay bulunur hale getirmek lazım inönü ün ziraat fakültesine çok büyük görev düşüyor .emeği geçenleri tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla