SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Zam Geri Alınmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısının 2. oturumunu Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında toplanarak gündemdeki 2010 yılı Mali Bütçesi ve Ücret tarifeleri ile Memur Sicil Amirleri Yönetmeliği konuları ile gündem dışı verilen maddeleri görüşerek karara bağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan 2. Oturum CHP ve bağımsız üyelerin verdiği gündem dışı maddelerin okunması ve gündeme alınıp alınmamasının oylanması ile sürdü.

AKP’li üyelerin verdiği mücavir alanlar dahilinde proje kapsamında yapılacak alt yapı çalışmaları sırasında kazılan alanlarda TELEKOM, TEDAŞ, Doğalgaz şirketleri gibi başka kurumlarından herhangi bir çalışmalarının olup olmadığının belirlenerek, kazı alanının kapatılmadan bu çalışmaların yapılmasının, kapatılmasından sonra yapılacak çalışma için normal tarifenin dört katı ücretle ücretlendirilmesi önergesi AKP’lilerin oylarıyla gündeme alındı ve kabul edildi.

CHP’li üyeler Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş’ın ortak verdikleri İmar faaliyetlerinin şeffaflaştırılması, kent konseyi oluşumu ve seçimi, Esenlik Şirketinde çalışan işçilerin iş güvenliği ve sosyal hakları konulu önergelerin gündeme alınması reddedilirken, cami ve ortak kullanım alanlarındaki usülsüzlük iddialarını içeren önergesi, bağımsız üye Mehmet Moran’ın belediye tarafından mühürlenen ve Caferi cemaatine ait olduğu bildirilen Mevlana Camisi ile ilgili önergeleri yapılan oylama sonucu gündeme alındı. Gündem dışı verilen tekliflerin görüşülüp oylanmasının ardından, gündemdeki maddelerin görüşülmesine geçildi.

İÇMESUYUNA YÜZDE 60'I BULAN ZAM
Bir önceki oturumun karar özetinin okunup oylanmasından sonra 2010 Mali Yılı Belediye Bütçe ve Ücret Tarifesi’nin görüşülmesine başlandı.

Ücret tarifeleri hakkında söz alan SP’li üye Celalettin Gönültaş “Bütçe tarifelerinde yaptığımız inceleme sonucu artışların ortalama yüzde 8 yüzde 10 olarak yapıldığını gördük. Ama, halkın tamamının kullanmak zorunda olduğu içme suyunda yüzde 25 artış var. Yılın ikinci yarısı için de yüzde 30’un üzerinde bir zam öngörülüyor. Bu da 2010 yılında içme suyuna yaklaşık yüzde 60 oranında zam yapılması anlamına geliyor. Enflasyonun yüzde 8’lerde konuşulduğu, sabit gelirlilere yüzde 2 ile 2.5 oranında zam yapıldığı bu ülkede suya yüzde 60’a varan zam ön görülmesi büyük bir yanlış. Vatandaşımızın çoğu dar gelirli. Bu zammın geri alınması ve makul düzeye çekilmesi gerekir” dedi. CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Dağdelen ise belediye otobüslerine verilen reklam fiyatlarının büyük oranda düşürülmesine rağmen, taşıt işletme ruhsatları ve içme suyuna yüzde 60 ile yüzde 100’e varan zamların planlanmasını eleştirdi.

Ahmet Çakır da nüfus olarak Malatya’ya eş değer olan illerdeki su fiyatlarını incelediklerini belirterek eleştirilere şöyle yanıt verdi:

“Özellikle nüfus olarak Denizli, Eskişehir, Kayseri gibi illere baktığımızda en ucuz suyu biz kullanıyoruz. Örneğin Denizli Belediyesi’nin aylık su geliri 9 milyon TL. Bizim su gelirimiz ise ayda 1. 7 milyon TL. Biz alt yapı, üst yapı çalışmaları ile diğer yatırımlar ve Malatya’yı modern bir kent yapmak için gelirlerimizi arttırmak zorundayız.”

Ücret tarifeleri konuşulurken söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş “Esenlik şirketinin her yerde reklamı var. Bunun ölçütü nedir? Eski belediye binasının yanına panolar diktiler. Sümerpark içerisinde aynı görüntüler. Sümerpark’ın projesini getirin bir görelim. Gerçekten proje içinde bu kadar ticari tesis var mı? Açılan her büfenin önüne işletmeciler sandalye ve masa koyup ticari tesisi çevirmişler. Bunun ölçütü var mı?” sorusunu sordu. Başkan Çakır “Evet. Diğer reklam verenlerle aynı işlem uygulanıyor.” yanıtını verdi.

Pano ve megalightların ücret tarifeleri konusunda söz alan CHP’li ve SP’li üyeler, totem olarak da adlandırılan megalightların görüntü kirliliği yaratıp, araç sürücüleri ile yayaların dikkatini dağıtıkları gerekçeleriyle şehir dışına taşınmalarının gerektiğini söylemeleri üzerine başkan Çakır, “Konuyu bir araştıralım” dedi.

SP’li üyeler“İçme suyu, kanalizasyon ücretlendirilmesinde yüzde 40 gibi artışlar var. Sanırız titizlikle hazırlanmamış bir bütçe”, CHP’li üyeler “Su şebekelerinde de kaçakların olduğunu ve bunların kademe kademe değiştirilmesi gerekir” derken bağımsız üye Betul Aksoğan’da “Bana verilen bütçe tarifesinde farklılıklar var. Bendeki rakamlar okunanlarla uyuşmuyor. Acaba neden?” diye sordu. Bu tartışmalar ve konuşmalardan sonra 2010 yılı Mali Bütçe ve Ücret tarifeleri yapılan değişiklerin de eklenerek kabul edilmesi karalaştırıldı.

Buna göre 2010 yılı Mali yılı bütçesi 200 milyon TL olarak belirlendi. Gündemin 2. maddesinde yer alan Memurlara sicil raporları verecek amirlerin belirlenmesi ilgili yasa doğrultusunda Mecliste görüşüldü ve komisyon kararı paralelinde kabul edildi.

Gündemdeki maddelerin bitmesinden sonra gündem dışı verilen ve gündeme alınması kararlaştırılan maddelere geçildi. Belediye tarafından önce izin verilip, daha sonra mühürlenen Caferi cemaatine ait Mevlana Camisi inşaatıyla ilgili konuşan Başkan Çakır, “Burayla ilgili belediyeden kaynaklanan bir sorun yok. Diyanetten gelen yazının dikkate alınmasıdır. Sorunu geçici olarak görüyoruz. Bu sorun kısa sürede aşılacaktır” dedi. CHP’li üye Doğan Ağdaş da “ Bu memlekette camii yapmak şimdiye kadar yasak değil. Hatta yeşil alanlara dahi cami yapıldı ve kimsenin sesi çıkmadı. Bu memlekette cami yapmak değil cem ev yapmak yasak. Biz cami yapılmasın karşı değiliz ama camilerin altına veya üstüne ticari mekanlar yapılması hatta ev yapılmasına bile karşıyız” derken bağımsız üye Mehmet Moran, “ Malatya Müftüsü bir TV programında sunucunun ‘Müftülüğün caminin yapılması yönünde izin vermediği doğru mu?’ sorusuna “Bizim öyle bir kararımız yoktur” yönünde ifadeler kullanmıştır. Bu ifadeler, Meclis üyeleri olarak başta bizleri, siyasileri, basını ve belediye yönetimini yalancılıkla itham etmektir. Bir müftüye yakışmayacak sözlerdir.” İddiasında bulundu. Yapılan tartışmalardan sonra konunun detaylıca incelenmesi için İmar komisyonuna havalesi kararlaştırıldı. Konunun görüşüldüğü oturumu, dinleyici bölümünde oturan ve Caferi oldukları bildirilen bir grup da izledi.

Belediye Meclisi Kasım ayı 2. oturumu, Aralık Ayı Olağan Toplantısı’nın 4 Aralık Cuma günü saat 14.00’de yapmasını kararlaştırdıktan sonra sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız