SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Buna Evet Dememiz Düşünülemez"

0
Güncellendi - 2017-03-30 03:01:40
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kerkük'te resmi dairelerde IKBY bayrağının asılmasına sert tepki göstererek “Barzani burada ‘evet’ kampanyasına katılıyor. AKP’nin, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin kendisine ses çıkartmayacağını bildiği için, Barzani bir Türkmen şehri olan Kerkük’e kendi bayraklarını asıyor. Acaba ‘Al Başkanlığı görme Kerkük’ü’ konusunda bir anlaşmaya mı varıldı? Bu konuda şüphelerimiz var” dedi.

“Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin buna ses çıkartacağını bilse Barzani o bayrağı asmaya cesaret gösteremez” diyen Ağbaba “İki milyon Türkmen’in yaşadığı Kerkük’te, insanlarımız maalesef kendi kaderleriyle baş başa bırakılmış, izlenen politikalarla adeta yok sayılmaktadır ve yok edilmektedir” diye konuştu.

Referandum çalışmaları kapsamında Demokrat Parti Malatya İl Teşkilatını ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Ağbaba, Kerkük'te resmi dairelerde IKBY bayrağının asılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Türkmenler yok sayılmıştır”

Demokrat Parti İl Teşkilatı’nı ziyaretinde konuşan Ağbaba, Kerkük’te Türkmenlerin yok sayıldıklarını iddia ederek, “Irak’taki siyasi boşluktan ve Türkiye’de referandum sürecinden faydalanılarak, buradaki ‘evet’in ortağı Barzani, o bölgenin en büyük Türk şehri olan Kerkük’e kendi bayrağını çekiyor. Kerkük’te adeta Türkmenler yok sayılıyor. Kamu binalarına, belediye binalarına törenle Barzani bayrağı çekiliyor. İki milyonun üzerinde Türkmen’in yaşadığı Türkmen şehri olan Kerkük, insanlarımız maalesef kendi kaderleriyle baş başa bırakılmış, izlenen politikalarla adeta yok sayılmaktadır ve yok edilmektedir. AKP önce Barzani’ye, Barzani’nin bayrağına Türk askerlerini selam durdurdu. Türk askerleri Barzani’nin bayrağına hem İstanbul hem de Ankara’da selam durdu. Şimdide Kerkük’teki bir oldubittiye getirilerek, yüzyıllardan beri Anadolu’dan bile daha eski orada yaşayan insanların yok edilişine sessiz kalıyor. Buna cumhurbaşkanı, başbakan, siyaset, maalesef evet’in bütün ortakları sessiz kalıyor. Sayın Bahçeli’nin bu konuda ne düşündüğünü merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Türkmenler son derece rahatsızlar”

Türkmenlerin yaşanan durumdan rahatsız olduklarını ifade eden Ağbaba, şunları söyledi: “Al başkanlığı Kerkük’ü görme’ formülü işleniyor. Barzani burada ‘evet’ kampanyasına katılıyor. AKP’nin, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin kendisine ses çıkartmayacağını bildiği için, Barzani bir Türkmen şehri olan Kerkük’e kendi bayraklarını asıyor. Sadece bu konuda AKP’den Dışişleri Bakanı’ndan bir yazılı açıklama geldi. Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin buna ses çıkartacağını bilse Barzani o bayrağı asmaya cesaret gösteremez. Ama biliyor ki buradaki evet ortakları kendisine bu konjonktürde ses çıkarmayacak ve ondan cesaret alarak o bayrağı asıyor. Bundan iki hafta önce Barzani Türkiye’ye geldi, cumhurbaşkanı ve başbakan ile görüştü, Türkiye’de devlet başkanı sıfatıyla ağırlandı, buradan gider gitmez de binlerce yıllık Türkmen şehri Kerkük’e hak etmeden, kendi nüfusunun çoğunluğu olmadan orada bir bayrak astı. Bu aslında Türkiye’nin bölünme projelerinin de birisidir. Bu referandum bölgelere bölünmenin önünü açıyor. Bu federasyonunun önünü açıyor. Oradaki Türkmenlerle de görüşüyoruz, onlarda kendilerinin sesinin duyulmamasından, yalnız bırakılmalarından, hükümetin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin onları yok saymasından son derece üzgünler, rahatsızlar.”

Demokrat Parti Malatya İl Başkanı Şerafettin Arpacı ise “Türkiye’nin problemlerle karşı karşıya kaldığı bir devrede gerek dış siyasette, gerekse de içerideki ekonomik problemler ve sorunların hat safhaya ulaştığı bir devrede, Türkiye Cumhuriyeti devletinin böyle bir meseleyle karşı karşıya kalması doğru mudur? Bunun son derece yanlış olduğunu görüyoruz. Biz bu yanlışın karşısına çıktık. Bu çıkışımız ses getirdi, ülkemizde değer buldu. Gidişattın hayırlı olduğu kanaatindeyim. İnşallah sonucunda hayırlı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Gazeteciler Cemiyetini ziyaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Demokrat Parti ziyaretinin ardından Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ağbaba’yı, Cemiyet Başkanı Haydar Karaduman karşıladı.

16 Nisan’da yapılacak referandumum sonucunda ne çıkarsa çıksın, sonucun ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan MGC Başkanı Haydar Karaduman, “Bu süreçte, evetli ve hayırlı kampanyalar yürütülüyor. Sonuç ister evet ister hayır çıksın, çıkan bu sonucun milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ağbaba, buradaki konuşmasında da Kerkük’e asılan IKBY bayraklarına tepki gösterdi ve parlamenter demokrasinin devamı için referandumda ‘Hayır’ diyeceklerini kaydetti.

Doğanşehirlilerle bir araya geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, hayır çalışmaları kapsamında Doğanşehirliler Derneği’ni de ziyaret etti. Dernek binasında Doğanşehirliler Derneği Başkanı Dilaver Gür ve yöneticiler tarafından karşılanan Ağbaba, burada Başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini anlattı ve dernek üyelerinden gelen soruları yanıtladı.

“Herkesin ‘evet’ veya ‘hayırına saygı duyuyoruz”

“Herkesin evetine, hayırına saygı duyuyoruz” diyen Ağbaba, şunları söyledi:

“Hayır derken bunun tüm gerekçelerini ortaya koyuyoruz. Yeni sistemin Yasama-Yürütme ve yargıyı bir elde toplamayı amaçladığını, bunun Türkiye’yi felakete götüreceğini somut gerekçeleriyle dile getiriyoruz. Yasa yapamayan Yasama organı olur mu? Neredeyse tüm üyeleri başkan tarafından belirlenen Yargı organı olur mu? Tamamı başkan tarafından atanan Yürütme organı olur mu? Dünya’nın hiçbir ülkesinde böyle bir sistem yok. Türk Tipi başkanlık dedikleri, tek bir kişinin her şeyi belirlediği, ülkenin kaderinin o kişiye emanet edildiği bir sistem. Halkın vergilerinin nereye harcanacağını hangi kuruma ne kadar para aktarılacağını eşit ve adil bölüşümü Meclis bütçe eliyle gerçekleştiriliyordu. Ancak Anayasa değişikliği ile bu yetki Meclisten alınıp başkana devrediliyor. Yani bundan sonra milletvekilleri halkın alın terlerinden toplanan vergilerin nerede ne zaman nasıl harcandığını denetleyemeyecek. Meclisin sadece bütçe yapma yetkisi değil aynı zamanda bakanları denetleme yetkisi de elinden alınıyor. Milletvekillerinin gensoru, bakanlara sözlü soru gibi yetkileri elinden alınmış olacak. Bakanlar milletin temsilcisi olan milletvekillerine hesap vermeyecekler. Eskiden bir bakanla ilgili işlem yapılması için 55 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Şimdi bu sayı 301’e çıktı. Yani başkanın, yardımcılarının ve bakanları yargılamak neredeyse imkansız hale geliyor. Buna evet dememiz, onay vermemiz elbette düşünülemez.”

Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com, Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız