SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bundan Sonra Duyarlı Olmalıyız"

0
Güncellendi - 2017-08-03 05:14:05
A- A+ PAYLAŞ

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında, sosyal yardım ve bağışların yeniden organize ve  koordine eden bir sistemin oluşturulması ve suistimallerin önlenmesine yönelik olarak TBMM Dilekçe Komisyonu altında oluşturulan Gıda Bankacılığı Araştırma ve İnceleme Alt  Komisyonu Malatya'da inceleme çalışmalarında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu ve Gıda Bankacılığı Uygulamasının Araştırılması ve Yaygınlaştırılmasını İnceleme Alt Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ile komisyon üyeleri  Çanakkale Milletvekili Bülent Öz ve Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, Malatya’daki Gıda Bankacılığı faaliyetleri konusunda  incelemelerde bulundular.

Malatya’daki inceleme kapsamında Malatya Valiliği'nde belediyeler ve kamu kurumları ve bazı STK temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Mihrimah Belma Satır ile Malatya Valisi Ali Kaban toplantı sonrası  basın mensuplarına bir açıklama yaptılar.

Vali Ali Kapan  açıklamasında, "Burada bugün kendilerinin teşrifi ile çok önemli bir konu; israfın önlenmesi başlığı altında, sadece Gıda Bankacığı değil, her türlü israfın önlenmesi ve sosyal yardımların daha sağlıklı, daha hedefine ulaşır, daha bilimsel düzeyde yapılabilmesi için neler yapılabileceğine dair uygulama örnekleri görmek üzere toplandık.  Geleceğe umutla bakmak isteyen ve umutla bakan ve aynı zamanda geleceği yönetmek için her alanda büyük çalışmalar başlatmış ve onu devam ettiren bir ülke. İşte onlardan biriside bugün burada konuştuğumuz alanları içeren Dilekçe Komisyonu’nun israfın önlenmesine dair alanı.” dedi.

-“ Mükerrerlik ve koordinasyon önemli”

TBMM Dilekçe Komisyonu ve Gıda Bankacılığı Uygulamasının Araştırılması ve Yaygınlaştırılmasını İnceleme Alt Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır; “Türkiye’de Gıda Bankacılığı, israf, yardım bankacılığı, dünyadaki örnekleri ve Türkiye’deki ihtiyaçları incelemek üzere bir alt komisyon kurduk. Yaklaşık 1 yıl oldu bu komisyonu kuralı. Önce mevzuat çalışması yaptık; içişleri Bakanlığı’nı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı, Maliye Bakanlığını, Avrupa birliği Bakanlığını ve diğer kurumları dinledik.  Mükerrerlik ve koordinasyonun önemli olduğunu düşünüyoruz. Yardımların mükerrerlik yapmadan, olmadan gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusundaki sistemi önemsiyoruz. Sosyal Yardım Bankası sistemi ile ilgili önerilerimiz var. Bunları sayın valimizle de paylaştık. SOYBİS yada Bütünleşik Sosyal Yardım Sisteminin daha verimli kullanılmasına ilişkin önerilerimiz olacak.” şeklinde konuştu.

-“Yardımların belli bir sistemde yürütülmesi gerekiyor”

Satır şunları söyledi:

“Biz yardım yapmayı, hayır yapmayı, paylaşmayı seven bir toplumuz. Bir elin verdiğini, diğer elin görmemesi kültürü ile yetişen bir toplumuz. Bu anlamda toplumumuzda gerçekten bir duyarlılık var. Ama büyüyen ekonomimiz, dinamik toplumumuz, gelişen durumlara göre bunun belli bir sistem içerisinde organizasyon yapısı altında yürütülmesi gerektiği kanaatindeyiz.Tabi bildiğiniz gibi; 15 Temmuz gibi büyük bir travma yaşadık. Toplumumuzun duygularını sömüren bu gibi gruplar özellikle bu grup, yardımlarımızı, kurban bağışlarımızı, eğitim katkılarımızı alıp bizlere darbe olarak geri döndürdü. Bunu hep birlikte yaşadık, dolayısıyla çok daha duyarlı, bilinçli olmamız lazım. Burada sivil toplum örgütlerine, belediyelere ve kamuya düşen görevler var. Bizler Türkiye Büyük Millet Meclisi  araştırma komisyonu, inceleme komisyonu olarak, Dilekçe Komisyonu altında kurmuş olduğumuz bu komisyonda tüm bunları içeren bir rapor hazırlayacağız ve kamuoyu ile paylaşacağız.”

-“ Yapılan yardımların takip edilmesi lazım. Kimlere gittiğinin takip edilmesi lazım.”

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı  Mihrimah Belma Satır bir basın mensubunun sorusu üzerine şunları ifade etti:

“Bu 15 Temmuz’da, FETÖ’den dolayı yaşadığımız mağduriyet evet doğrudur. Burada insanların daha duyarlı olması lazım. Onlar bir toplumun iyi niyet duygularını suiistimal ettiler, istismar ettiler ve söylediğim gibi bir darbeyle karşılık verdiler. Yapılan yardımların takip edilmesi lazım. Kimlere gittiğinin takip edilmesi lazım. İyi örneklerin, rol modellerin ortaya çıkartılması lazım. Anayasamızda yazıyor; ‘Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz.’ İnsanlarımızın sosyal ihtiyaçlarını devlet olarak karşılamak zorundayız. Ama öbür taraftan da insanların ulaşamadığı, daha fazla destek verilmesi gereken, yerelde ulaşılması gereken ihtiyaç sahiplerine de vakıflar, dernekler, sivil toplum örgütleri marifetiyle ulaşılıyor. Yani veren ile alan arasındaki sistemi iyi kurmak, buradaki israfı ve suistimali önlemeye çalışmak lazım.”

Satır; Gaziantep, Adana, Eskişehir, Hatay illerinde inceleme ziyaretlerinde bulunduklarını, ABD’ye bir heyet göndererek buradaki gıda bankacılığı örneklerinin de incelendiğini belirtti.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız