SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bundan Sonra Ne Olacak?'

A- A+ PAYLAŞ

Gölge CIA olarak bilinen Stratfor, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından bir analiz yayımladı.

Stratfor, "Mübarek İstifa Etti, Yönetim Orduda" başlıklı yazısında şu değerlendirmeyi yaptı.

"Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ın açıklaması, Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi liderliğinde ordunun bir darbe gerçekleştirdiğinin en açık göstergesi oldu.

Süleyman'ın ordu önderliğindeki hükümetin başı olarak kalıp kalmayacağı henüz net değil. Mısır, devletin ordunun üst düzey subaylarının oluşturduğu bir konsey tarafından yönetildiği 1952 modeline geri dönüyor.

Buradaki esas soru, ordu yöneticilerinin iktidarı sivillerle ne kadar paylaşmak istediği.

Bir noktadan sonra muhalefetin coşkusu sona erecek ve seçim talepleri dile getirilmeye başlanacak. Ayaklanmanın sona erdirilmesi konusunda orduyu destekleyen ABD, stratejik olarak Mısır'ın daha çoğulcu bir sisteme yönelmesini istiyor.

Ordunun seçimleri planlandığı gibi Eylül'de yapılacağı yönündeki taahhüdünü tutup tutmayacağını zaman gösterecek. Ancak seçimler yapılsa bile, ordunun başta Müslüman Kardeşler olmak üzere muhalif güçleri kontrol altında tutacak siyasi araçlarının olması gerekiyor.

Ulusal Demokrat Parti'nin (NDP) kaderi de bu soruda yatıyor. NDP olmadan rejim fiilen çökecek ve ordu da ülke yönetiminde daha fazla zorlukla karşı karşıya kalabilecek.

Askeri konsey, geçici hükümet olarak görev yaparken, NDP'yi mümkün olduğunca koruyarak, muhalif unsurların geçiş dönemine katılımını sağlamaya çalışacak.

Demokratik bir yönetim kurarken, otorite sağlamaya çalışmak orunun önündeki en büyük sorun olarak duruyor. Ordu, rejim değişimini engellemeye çalışırken, olası anayasal krizlerle de mücadele etmek zorunda kalacak."

MISIR'DAN İSRAİL'E GÜVENCE..
Mısır ordusunun bugün yaptığı açıklamada sivil hükümete geçişte halihazırdaki hükümetin geçici süreyle yerinde kalacağı ve geçmişte imzalanan uluslararası anlaşmalara uyulacağı belirtildi.

Mısır'ın 30 yıllık Devlet Başkanı dün akşam Hüsnü Mübarek'in görevinden istifasının ardından yönetimi devralan Mısır ordusundan bugün ilerleyen dönemin nasıl olacağıyla ilgili ilk açıklama geldi. Açıkama Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlandı.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıkladığı "4 Numaralı Bildiri"de Mısır’ın geçmişte imzalanan bütün bölgesel ve uluslararası anlaşmalara riayet edileceği belirtildi.

Bu ifade İsrail’le barışın sürdürüleceği şeklinde yorumlandı.

Açıklamada seçilmiş sivil hükümete barışçıl geçiş sözü verildi. Ordu ayrıca halihazırdaki hükümetten yeni kabine kurulana kadar görevde kalmasını istedi.

Ancak bu sürenin ne kadar olacağına dair bir işaret verilmedi.

Bu arada Suudi Arabistan'dan "Mısır'daki barışçıl iktidar değişiminin memnuniyetle karşılandığı" yönünde bir açıklama geldi.

HÜKÜMET YETKİLİLERİNE UÇUŞ YASAĞI

Bu arada Kahire Havaalanı sorumlularından yapılan açıklamada eski ve halihazırdaki hükümet yetkililerinin yurtdışına çıkışlarına kısıtlama getirildiği belirtildi.

Adının açıklanmasını istemeyen havaalanı sorumlusu, Associated Press’e, yurtdışına çıkabilmek için silahlı kuvvetlerden ya da savcıdan rapor alması gereken eski hükümet yetkililerinin isimlerinden oluşan bir listenin kendilerine ulaştığını belirtti ancak listedeki isimlerin kim olduğunu açıklamaktan kaçındı.

MÜBAREK BAE'YE Mİ GİDİYOR?

Öte yandan Kuveyt'in El Kabas gazetesi dün Kahire'den ayrılan ve Şarm el Şeyh'e gittiği bildirilen eski Devlet Başkanı Mübarek'in Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sığınacağını öne sürdü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız