SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bunlar da İyi Bilinmeli!..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Emniyet Müdürlüğü, kent genelinde, son aylardaki "düzensiz- plansız- disiplinsiz" doğalgaz şebeke çalışmalarının daha da ağırlaştırdığı ve "tam bir keşmekeş" haline getirdiği kent trafiğinde yaşanan bazı sorunlarla ilgili olarak yapılan açıklamada, belediyeye de "net" mesajlar verildi.

Emniyet Müdürlüğü'nün açıklaması şöyle:

"Malatya Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı 8 motorize ekip ve yaya devriyelerle toplam 113 personel 24 saat trafik akışını denetlemektedir.

İlimize kayıtlı 82 bin araç ve dışarıdan gelen diğer araçlarla birlikte ortalama 100 binin üzerinde araç Malatya trafiğinde bulunmaktadır. Araç sayısındaki bu artışa orantılı olarak yeteri kadar alt yapıda, sokak ve caddelerde bariz bir iyileştirme ve genişletme yapılmamıştır.

7-8 ay önce açılışı yapılan 2 alt geçit kısmen İnönü Caddesi, Milli Egemenlik, Zapçıoğlu caddeleri üzerindeki trafiği rahatlatmıştır. Fakat bu caddelerin devamı Çevre yolunda kesiştiğinden trafik akışı Turgut Temelli alt kavşağı ve Eski Terminal kavşağında tıkanan araç konvoyları alt geçitlere kadar uzanmaktadır.

Tıkanan trafik, aşırı fazla yolcu, usulsüz park konuları başta olmak üzere gerek 155 Polis İmdat hattına, gerekse de üst mercilere vatandaşlarımız tarafından yazılı ve sözlü yoğun şikayetler iletilmektedir.

13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı resmi gazetede yayınlanan Belediye Kanunun 15. maddesinin (p) bendinde “… toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret tarifelerini, zaman ve güzergahlarına belirlemek, durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini işletmek, işlettirmek ve kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.” Şeklinde belirtilmiştir. Dolayısıyla şehriçi minibüslerin güzergahlarını, durak yerlerini, indirme ve bindirme yerlerinin düzenlenmesi belediyeler tarafından, denetimi ise trafik polisi tarafından yapılmaktadır.

Özellikle Palancıoğlu oteli arkasında bulunan minibüs duraklarından çıkan minibüslerin durak yeri olmadığı halde cadde üzerinde uzun süre bekleyerek yolcu almaları nedeniyle hem Turgut Temelli Caddesinde hem de Eski Şire Pazarı Caddesi üzerinde trafiğin kilitlendiği sık sık minibüs şoförleri ile diğer sürücüler arasında münakaşalar ve kavgalar olduğu, müdahale eden ve ceza yazan trafik görevlilerine karşı da mukavemette bulunulduğu defalarca görülmüştür. Son olarak 6- 8 Kasım 2006 tarihlerinde görevli memurun ikazlarına uymayarak cadde üzerinde durak harici yolcu alan, fazla yolcu alan minibüslere ceza yazılmasını protesto amacıyla minibüs şoförleri tarafından Turgut Temelli ve Eski Şire Pazarı caddesi kısa bir süre trafiğe kapatılmıştır.

Burada sadece minibüslere değil cadde üzerinde park yasağına ve diğer trafik kurallarına uymayan tüm sürücüleri ikaz edilmekte, ikazlara uymayan sürücülere ceza yazılmaktadır.

İlimiz merkezinde yapılan trafik denetimleri evrak kontrolünden ziyade trafik akışının sağlanması ve kazaların en aza indirmek amacıyla düzenlenmeye yönelik yapılmaktadır.

Yazılan cezaların büyük çoğunluğunu Karayolları Trafik Kanunu madde 58 (İndirme bindirme kurallarına riayet etmemek), madde 65/1a (Taşıma sınırı üzerinde yolcu almak), madde 47/1a (trafik polisinin ikazlarına uymamak), madde 61 (Durma, Duraklama ve park etme kurallarına riayet etmemek), madde 51 (Hız kurallarına riayet etmemek), madde 48 (Alkollü araç kullanmak), madde 36 (Sürücü belgesiz araç kullanmak) suçları oluşturmaktadır.

Ayrıca zaten yetersiz olan cadde ve sokaklar son zamanlarda ilimizde devam eden doğalgaz çalışmalarından dolayı tek şeride düştüğü veya tamamen kapandığı bilinmektedir.

Kış mevsimi nedeniyle belirtilen kavşaklarda trafik akışı düzenli sağlanamaz ise alt geçitlerin her iki çıkışları rampa olduğundan meydana gelecek buzlanmalarda veya ıslak zeminde durmak zorunda kalan araçların bir çok kazaya neden olabileceği düşünülmektedir.

Bu nedenle tüm Malatya halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla alınan tedbirlere tüm sürücülerin uyması gerekmekte, yazılan cezalara itiraz için hukuki yollara başvurulması, görevini yapan memurlarla tartışmaya girmekten kaçınılması ve kanunsuz birtakım gösterilere başvurulmaması bu tür gösterilerde araya giren provokatör kişi ve kişilerin amacının polis-halk ilişkilerin zedeleyerek güven ve huzur ortamını bozmak olduğu bilinmelidir.

Yapılan bu uygulamalardan bazı minibüs şoförlerinin rahatsız olmasına rağmen trafik içinde bulunan diğer vatandaşlarımız yapılan bu denetimlerden memnun olduklarını, kontrol yapılmadığı zaman minibüslere üst üste taşındıklarını, âdete nefes bile alamadıklarını ancak artırılan denetimler sayesinde rahat yolculuk yaptıklarını ve denetimlerden memnun olduklarına tarafımıza bildirmişlerdir.

Tüm halkımızın trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri, trafik sorununun çözümünün sadece polisiye tedbirlerle değil her kesimden kişi ve kuruluşların el birliği ile çözüleceğinin bilinmesini tavsiye eder halkımıza kazasız güvenli bir trafik ortamında yaşamalarını dileriz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız