SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bunlar Önemli!..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı olan işadamı İbrahim Güngör, bu kimliğinin yanı sıra, Tavşantepe mevkiinde 225 dönümlük alanda, tarladan sofraya kadar hijyen kurallarına uygun olarak ürettiği, son derece modern tarımsal yöntemlerle yetiştirdiği kayısı bahçesi ile de kayısı üreticilerine örnek oluyor.

Sanayici- işadamı kimliğinin yanı sıra tarımsal alanda yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Güngör, kayısı hasadının devam ettiği bahçede basın mensuplarını gezdirdi. Hasat mevsiminin başlamasıyla mevsimlik işçilerin, özellikle Çevreyolunun kenarındaki refüjlere çadır kurmasıyla kent merkezinde çirkin görüntüler oluşurken, kendi bahçesinde içerisinde suyu, elektriği, banyosu ve tuvaleti olan işçilerin konakladığı lojmanlar yaptıran Güngör, bunu bütün üreticilere önerdiğini belirterek “Kayısı bizim vazgeçilmez ürünümüz. Kayısının hijyenik şartlarda üretimi için, çalıştırdığınız işçiye böyle bir ortam sağlamak zorundasınız. Nasıl ki gün içinde ellerimizi birçok kez sabunla yıkıyorsak, kayısı üretiminde de bu hijyen kurallarına dikkat etmek zorundayız” dedi.

Avrupa ülkelerinin özellikle tarıma dayalı yatırımları sübvanse ettiğini ve gelişmişliğin temelinde tarımsal üretimin sanayi kadar önemli olduğuna vurgulayan Güngör, “Bizim dünyaca ünlü bir kayısımız var. Kuru kayısı üretiminin neredeyse tamamını Malatya üretiyor. Kayısı bizim için çok özel bir ürün. Bu yüzden kayısı konusunda ne kadar tanıtım yapsak azdır. Geçtiğimiz hafta kayısı fuarı vardı ve il dışından 35 firma katılmıştı. Birçok iş adamı bu fuara katıldı ama maalesef kayısı fuarında kayısı göremediler. Bunlar bizim için büyük bir eksiklik. Bu fuarların etkin ve verimli olabilmesi için ihtisas fuarlarına dönüşmesi gerektiği kanaatindeyim. Ticaret ve Sanayi Odası’nın bundan böyle buralarda ihtisas fuarları organize etmesi gerekiyor. Ancak ihtisas fuarları organize edersek amacımıza ulaşmış oluruz” diye konuştu. Güngör, OSB’deki fabrikalarında, kayısıdan yan ürün elde etmek için AR-GE ve diğer alt yapı çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Tavşantepe mevkiindeki 225 dönümlük arazide son derece modern yöntemlerle kayısı hasadı yapan İbrahim Güngör’den üreticilere önemli mesaj:

Ağırlıklı olarak inşaat sektöründeki yatırımlarıyla bilinen İbrahim Güngör, üreticilerin, kayısının tarladan sofralara gelene kadar geçtiği aşamalarda, kalite ve hijyen kurallarına uyarak üretim yapmaları durumunda bunun karşılığını mutlaka alacaklarını söyledi. Gıdaların, sağlıklı, kaliteli ve hijyenik ortamda üretilmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Güngör, “Üretilen her ürün artık laboratuar ortamında test ediliyor. Sağlıklı gıda olması bu açıdan önemli. Eğer üreticilerimiz, kayısılarını bütün bu ayrıntılara dikkat ederek kurutmaları halinde ürünlerinin daha da para edeceğini göreceklerdir” diye konuştu.

Malatya-Ankara karayolunun Tavşantepe mevkiinde kendisine ait 225 dönümlük arazide kayısı yetiştiren Güngör, basın mensupları ile birlikte bahçeyi gezerken, kayısı ve kayısı fuarına ilişkin soruları da yanıtladı.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyadaki bütün gelişmiş ülkelerin tarıma dayalı yatırımları büyük oranda desteklediğini söyleyen Güngör, “60 bin ailenin geçim kaynağı olan ve dünyada tekel olduğumuz kayısı da, hem Malatya hem ülkemiz için olmazsa olmaz bir ürünümüzdür. Kayısı, Malatya için bir şanstır. Ama ne yazık ki biz bu şansı üretimden pazarlama aşamasına kadar çeşitli nedenlerden dolayı değerlendiremiyoruz. Kayısı Birlik vardı, iyi yönetilemedi ve kapatıldı. Henüz bir ihracatçılar birliğimiz yok. Üreticiler birliğimiz yeni yeni oluşturuluyor. Çiftçinin elinde 2 veya 3 liraya alınan kayısı, marketlerde 15-16 TL’den alıcı buluyor. Arada bu denli fark olması bir yerlerde hata yapıldığını, ya da eksik kalındığını, organize olunamadığını gösteriyor. Buna rağmen, kayısının hak ettiği değeri bulacağına inanıyorum” ifadelerini kaydetti.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 17. Kültür Sanat ve Kayısı Festivaline ilişkin görüşlerini de açıklayan Güngör, adına kayısı denilen fuarda kayısının olmamasının yanı sıra, organizasyon bozukluklarının yaşandığına da dikkat çekti.

Araç giriş çıkışlarında düzensizlik ve güvenlik önlemlerinde büyük zafiyetlerin yaşandığını aktaran Güngör, “Daha da kötüsü kayısı fuarında kayısı yoktu. Oysa il dışında katılan firmalar ve iş adamları vardı. Maalesef, biz her seferinde tanıtım tanıtım derken, böyle bir fuarda Malatya’ya gelen iş adamları kayısı ile karşılaşmadılar. Sadece bizim standımızda elimizden geldiğince gelen yabancılara hem kayısı ikram edebildik hem de hediyelik kayısılar gönderdik. Ama tabi bunlar da yetersiz. Kayısı daha etkin bir şekilde yer almalıydı” diye konuştu.

Fuarların artık ihtisaslaşması gerektiğinin altını çizen Güngör, “Bu konuda artık Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının ihtisas fuarları düzenlemesi gerekiyor. Fuarlar ihtisaslaşmadığı sürece etkin ve verimli olmazlar” dedi.

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada, kayısıdan yan ürün imal etmek için çalışmaların sürdüğünü de dile getiren Güngör, “9 dönümlük kapalı alanı var. Şu anda ağırlıklı olarak yıkama, paketleme ve laboratuar çalışmaları yapılıyor. Ancak, meyve suyu, marmelat veya başka yan ürünler üretmek için de AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. İleriki aşamalarda, kayısıya katma değer katacak imalatları yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız