SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bunları Cemaate Anlatırsınız!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:47:19
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 3 misyonerin öldürülmesine ilişkin olarak Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Zirve Yayınevi davasının 74. duruşması başladı. Davanın aynı zamanda sanığı da olan gizli tanık İlker Çınar'ın, kendisinin ordudan atılmasına neden olan ve “sahte” olarak nitelendirdiği askeri mahkeme kararlarının altında, şu anda yüksek yargı kurumlarında görev yapan Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı Hasan Mutlu, Askeri Yargıtay Üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Üyesi Haluk Zeybel’in de imzaları bulunuyor. 

Duruşmada, İlker Çınar'ın çapraz sorgusuna devam edildi. Çapraz sorguda Hurşit Tolon’un avukatları İlkay Sezer ve Dilek Helvacı ile Mehmet Ülger’in avukatı Saim Tuğrul, gizli tanık İlker Çınar’a soru yöneltti.

Av. İlkay Sezer: Saygı Öztürk arkadaşımdır dediniz. Arkadaşlığınızı tanımlar mısınız?

İlker Çınar: TUSHAD’dan arkadaşım değil. Özel konularda telefonla konuşuyorduk.

Av. Sezer: Ben Saygı Öztürk'e sordum. Sizinle birkaç telefon konuşması dışında bir görüşmesi olmamış. 'Misyonerlik konusunda ben tek başına eğitim aldım. Levent Ersöz ise tek eğitmenimdi. Bir hücre yapılanması var' diyorsun. Bu bir hücre yapılanması ise Hurşit Tolon’un bu işin başında olduğunu nasıl biliyorsun?

Çınar: Ben sadece adalete yardımcı olmak istiyorum. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuştu. Benim Atatürk ile bir diyalogumun olması gerekiyor mu? Hurşit Tolon’u kendisini koordinasyon başkanı olmasından dolayı tanıyor, kendisine biat ediyorduk.

Av. İlkay Sezer: Senin bulunduğun hücre hangisi, tek kişilik bir hücre mi?

İlker Çınar: Hayır. Abdullah Atılgan da vardı. Kuryeler de vardı.

Av. Sezer: Şifre çözüldü kitabını senin yazmadığına dair bir belgen var mı?

Çınar: Onu siz ispatlayın.

ÖRGÜT ARKADAŞLARIN KİMLER?

Avukat Dilek Helvacı: 1993 ile Temmuz 2006 dönemleri arasında hücre yapılanmasında örgüt arkadaşların kim?

İlker Çınar: Ben gelen kuryeleri örnek vermiştim.

Av. Helvacı: Beyanlarınıza baktığımızda 1993 ile 2006 yılları arasında hiçbir isim açıklamamışsınız.

Çınar: Ahmet Erdoğan, Levent Ersöz

Av. Helvacı: 1993’den beri kimler var?

Çınar: Benim beyanlarımda var.

"ÇOBAN İLE ORGENERAL, HUKUK ÖNÜNDE EŞİTTİR"

Bu arada, Av. Dilek Helvacı, gizli tanığın sorulara net cevap vermemesi nedeniyle, “Orgeneral olan bir insan, gizli tanığın verdiği 14 çelişkili ifadesi üzerine tutukludur” demesi üzerine mahkeme başkanı Hayrettin Kısa ise, “Avukat hanım, dağdaki çoban ile orgeneral hukuk önünde eşittir” cevabını verdi.

Avukat Saim Tuğrul: Askeri mahkemede yargılanmadığınızı, ceza almadığınızı, askeri mahkeme ile ilgili Malatya’ya gönderilen dosyalardaki tüm evrakları reddettiniz. Dediniz ki; 'ilişiğim kesilirken bana boş kağıda imza attırıldı.' Ben yıllarca askeri hakemlik yaptım. Reddettiğiniz askeri mahkeme dosyalarını inceledim. Boş kağıda imza atılması ile askeri mahkeme dosyasındaki evraklara bakıldığında, sahte olarak düzenlenmesi mümkün değil. Attığınız imzaların boş kağıda atıldığını söylüyorsunuz ancak, yazım kurallarına göre evrakların aslına uygun olarak düzenlendiği görülüyor. Buna ne diyeceksiniz?

İlker Çınar: Ben bunun cevabını daha önce vermiştim. Boş sayfalar imzaladım. Önüme ne getirdiyseler imzaladım.

Av. Tuğrul: Kaç tane boş kağıda imza attınız?

Çınar: Bana ne getirdiyseler imzaladım. Bana bir sürü boş kağıt imzalattılar. Çoğunlukla boştu.

"SAHTE DEDİĞİN EVRAKLARIN ALTINDA KİMLERİN İMZASI VAR, BİLİYOR MUSUN?"

Av. Saim Tuğrul: Askeri mahkeme dosyasındaki evrakların hepsinin sahte olduğunu söyledin. Ancak askeri mahkeme kararıyla ilgili dosyaya baktığımızda, şu anda Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı Hakim Albay Hasan Mutlu, Askeri Yargıtay Üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Üyesi Hakim Albay Haluk Zeybel, kararı veren o zamanki hakim asteğmen olan ve şu anda Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nde tetkik hakimi olarak görev yapan hakimi ve iddianameyi hazırlayan ve şu anda İzmir Barosu’nda avukat olan Aydoğan Yolyapan’ın imzaları var. Bu isimleri sahte evrak hazırlamakla mı suçluyorsun?

Çınar: Ben onların tamamını tanımıyorum.

Mahkeme, duruşmaya ara verdi.

2. OTURUM..

Zirve Yayınevi davasının Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 74. duruşmasının ikinci bölümünde gizli tanık İlker Çınar’ın çapraz sorgusuna devam edildi. 

İkinci oturumda Mehmet Ülger’in avukatı Saim Tuğrul ile mağdur avukatlarından Erdal Doğan, gizli tanık İlker Çınar’a sorular yönelttiler. Mahkemede şu sorular yöneltildi: 

Avukat Saim Tuğrul: Siz rapor göndermek için kuryelerle nasıl irtibat sağlıyordunuz?

İlker Çınar: Biriktiriyordum, geldiği zaman veriyordum.

Avukat Halis Önal: Uyuşturucu ile ilgili bilgiyi uyuşturucunun içinde olan getirir, misyonerlikle ilgili bilgiyi misyonerliğin içinde olan getirir. Halis Toprak, ’17 yaşındaki kız beni alıyor da, 70 yaşındayım, almamak için aptal mıyım’ diyor. Bu da böyle bir şey.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa: Bu benzetmeler hoş değil.

Avukat Halis Önal: Bir saat adaletle hükmetmek, bin yıl ibadete eftaldır.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa: Bunları cuma namazı sonrasında cemaate anlatırsınız.

Avukat Saim Tuğrul: Yeşil kart almak için el yazısıyla herhangi bir dilekçe imzaladınız mı?

İlker Çınar: Abdullah Atılgan ne getirdiyse imzaladım.

Avukat Saim Tuğrul: Mehmetçik Parkı’ndaki büfenle ilgili Tarsus Vergi Dairesi’nde vergi kaydın var mı?

İlker Çınar: Evet var.

Avukat Saim Tuğrul: Baklava işletmem vardı, 4 tane personelim vardı dediniz, bu işçiler sigortalı mıydı?

İlker Çınar: Buna cevap vermiyorum.

Avukat Saim Tuğrul: Baklava işletmenizin vergi kaydı var mıydı?

İlker Çınar: Buna cevap vermiyorum.

Avukat Saim Tuğrul: Misyonerliğe karşı Güçbirliği Derneği’nin kuruluş amacı neydi?

İlker Çınar: İrademle kurdum, TUSHAD talimatı ile kurdum.

Avukat Saim Tuğrul: Mehmet Ülger Türkçe ezan için andıç hazırladı dediniz. Dosyada böyle bir belge yoktur. Bu belgeyi neden ibraz etmediniz?

İlker Çınar: Sokakta bulmadım. Ben arşivciyim, arşivci.

Avukat Saim Tuğrul: Size Genelkurmay’dan seferberlik görev emri geldi mi?

İlker Çınar: Ben zaten görevdeyim.

Avukat Saim Tuğrul: Mahkemedeki sanıklar dışında tanıdığınız başka TUSHAD’cı var mı?

İlker Çınar: Hatırlamıyorum.

Avukat Saim Tuğrul: Ben istihbaratçıydım, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na defalarca gidip geldim diyorsun, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeri nerededir?

İlker Çınar: Ben bu soruya cevap vermiyorum, hatırlamıyorum.

Avukat Saim Tuğrul: İlk defa cep telefonu numarasını ne zaman aldınız?

İlker Çınar: Onu hatırlamıyorum.

Avukat Saim Tuğrul: Ama Hurşit Tolon’un cep telefonunun 2001 yılında aktif hale geldiğini biliyorsun.

İlker Çınar: Tabi ki biliyorum.

Avukat Saim Tuğrul: Eğitim gördüğün Güvercinlik Ankara’da nerede?

İlker Çınar: Hatırlamıyorum.

Bu arada araya giren Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, sorulara gerçekten bilmediğinden mi, yoksa ciddi bulmadığından mı cevap verip vermediğini sorunca gizli tanık İlker Çınar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Güvercinlik Komutanlığı’nın yerlerini tarif etti.

Avukat Saim Tuğrul: TUSHAD halen aktif olarak çalışıyor dediniz, bunu söylerken dayanağınız nedir, sanıklar dışında

İlker Çınar: TUSHAD halen aktiftir. Aktif olduğu halde halen direniyor.

Avukat Saim Tuğrul: Savunma yaptığımız için mi aktif, burayı açar mısınız?

İlker Çınar: Ergenekon davalarında yargılanan Hurşit Tolon benim koordinatörümdür diyorum. Ergenekon Terör Örgütü’nün silahlı kanadı olan TUSHAD, Zirve Yayınevi cinayetinde konu edildi. Hem Ergenekon ve hem de Zirve Yayınevi davasında aynı kişiler konu ediliyor. Bu kişilerden HurşitTolon, hem Ergenekon’un hem de TUSHAD’ın olmadığını söylüyor. Eğer var dediği zaman TUSHAD’ı kabul etmiş olacaksınız. TUSHAD halen aktiftir. Aktif olduğunun görüntüsü benim kısa zamanda yaşamış olduğum sıkıntılardır, bunun göstergesidir. Kayınbiraderim beni tehdit etti.

Avukat Saim Tuğrul: Nüfus cüzdanındaki din hanesinde ne yazıyor?

İlker Çınar: İslam yazıyor.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa: Hurşit Tolon, Mehmet Ülger, Ruhi Abat ve diğer sanıkların dosyadaki nüfuskayıt örneklerinde din hanesinde ‘Bilinmiyor’ ifadesi yer alıyor.

Avukat Saim Tuğrul: İlker Çınar, hukuka aykırı olarak dinleniyor. İlker Çınar deşifre olmuştur, davada da sanıktır. Usule bu aykırı dinlenmiştir. Tanık ifadesinde sürekli yorum yapmıştır. Sanıkların ifadelerini tek tek yorumlamıştır. Mahkeme ve iddia makamı gibi değerlendirme yapmıştır. Olaylar hakkında bilgi ve görgüsünden çok tek tek tüm sanıkların ifadelerini ve savunmalarını çürütmeye çalışmıştır. Tanığın bu şekilde yorum yapmaya müsaade edilmemeliydi. Tanık yorum yapamaz. Tanık doğruları söylemeyerek mahkemeyi yanıltmaya çalışmıştır. TUSHAD ile ilgili iddiaları gayri ciddidir. TUSHAD uydurma, hayali bir örgüttür. İlker Çınar, cinayetlerle ilgili olarak sadece kanaat ve yorum getirmiştir. 

Avukat Erdal Doğan: Ciddi yorum soruları oldu. Yanıltma soruları oldu. Aynı zamanda sesler yükseltilerek baskı oldu. Bu tanığın konumu çok önemli. İkinci iddianame bu tanığın ifadeleri üzerine kuruldu. İlker Çınar, bazı soruları ‘Hatırlamıyorum’ diyerek ciddiye almadı.

Avukat Erdal Doğan: Misyonerlik algısı içinde sadece İncil dağıtan, Müjdeciler dışında Ermeni ya da azınlıklar var mıydı?

İlker Çınar: (Askeri okulda okutulan kitaptan bahsederek) Evet vardı. Misyonerlerin Ermenilerle çalıştığı, azınlıkların misyonerlere destek verdiği belirtiliyor. Harddiskten çıkan belgelerde Ermeniler hedef gösteriliyor.

Avukat Erdal Doğan: Brifingler ve Ruhi Abat ile birlikte hazırlanan belgelerin Hurşit Tolon’a gönderildiğini söylüyorsunuz. Bu nasıl oluyordu?

İlker Çınar: Hazırlanan belgeler Hurşit Tolon’a gönderiliyordu, Mehmet Ülger gönderiyordu.

Avukat Erdal Doğan: 18 Nisan 2007 tarihli Hurşit Tolon’un İnönü Üniversitesi'nde vermiş olduğu konferansın CD’sini izlediniz mi?

İlker Çınar: Hayır, içeriği ile ilgili konuları biliyorum. CD’leri izlemedim.

Avukat Erdal Doğan: MİT raporunu inceleme fırsatın oldu mu?

İlker Çınar: Evet oldu.

Avukat Erdal Doğan: Siz bu yapıya girdiğiniz zaman kimlik kartı ve seferberlik emir kağıdı gibi imzaladığınız belgeler oldu mu?

İlker Çınar: Evet, imzaladım.

Avukat Erdal Doğan: O belgeler senden geri alındı mı?

İlker Çınar: Evet. Hepsini geri aldılar.

Avukat Erdal Doğan: (Yaşar Büyükanıt imzalı bir vatandaşa gönderilen seferberlik görev emrini okuyarak) Yaşar Büyükanıt’tan sivil bir vatandaşa gönderilen bir bildirim var. Bu bildirim geri mi alınıyor?

İlker Çınar: O bildirimi geri alıyorlar.

Avukat Erdal Doğan: Yaşar Büyükanıt’ın bu bildirimi gönderdiği kişiler yakından mı takip ediliyor?

İlker Çınar: Evet ediliyor.

Avukat Erdal Doğan: Gördüğün kurs birebir bir eğitimiydi?

İlker Çınar: Bana misyonerliğin ülkemize ve vatana verdiği zararlar anlatıldı. Misyonerlerin arasına nasıl gireceğim anlatıldı.

Avukat Erdal Doğan: O dönemdeki birlik komutanını neden açıklamadı mı?

İlker Çınar: Gerçekten birlik komutanımı hatırlamıyorum. Ben o birlikteydim, ancak başka yerde görev yapıyordum.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Mayıs Pazartesi gününe erteledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız