SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bunları Mutlaka Tüketin

A- A+ PAYLAŞ

Aslında pek fazla tüketilmezler hatta birçok kişi tarafından da sevilmezler. Fakat sağlığa yararları çok büyüktür. İşte size sürekli tüketmediğiniz fakat sürekli yemeniz gereken 8 mucizevi sebze!

PANCAR
Bu saçak kökleri olan kırmızı sebzeler diğer birçok sebzeye göre daha fazla oranda doğal şeker içermektedir. Aynı zamanda pütürlü dış yüzeylerinin ardında büyük lezzet deposudur.

Neden sağlıklı?: Pancarları bir anlamda kırmızı ıspanak olarak da düşünebilrsiniz. Nasıl ki ıspanak Temel Reis’in güç kaynağı ise, pancar da böyle bir kaynağa sahiptir. Ayrıca yoğun betain ve folik asit içermektedir. Bu iki madde vücuttaki kan basıncını düşürmek için ortak çalışırlar. Kalp sağlığınızın korunmasında önemli rol oynar. Pancar, içerdiği renk pigmentleriyle de vücudunuzun kanserle savaşmasında etkilidir.

Nasıl yemeli?: Taze ve çiğ şekilde tüketmek en sağlıklısıdır. Isıya maruz kaldığında içerdiği antioksidan özelliğini yitirir. Salata olarak tüketmek makbuldür. İşte size kısa bir tarif! Bir pancarı rendeleyin ve üzerine 1 kaşık zeytinyağı dökün. İsteğe bağlı olarak yarım limon da sıkabilirsiniz.

Pancarın yaprakları da vitamin ve mineraller yönünden oldukça zengindir. Yaprakları tüketmek kökünden daha kolay. Yaprakları kökünden koparın. Güzelce yıkadıktan sonra ezilmiş birkaç diş sarmısak ile birlikte bir tava içinde ve biraz zeytinyağı ile kavurun. 10 dakika orta ateşte kavurduktan sonra biraz limon sıkabilirsiniz veya parmesan peyniri ile birlikte yiyebilirsiniz.

LAHANA
Asya ve Avrupa’da bolca tüketilmektedir fakat Amerikan mutfağında pek yeri yoktur.

Neden sağlıklı?: Bir tabak ince kıyılmış lahana ortalama 22 kalori civarında. Ayrıca besin değeri oldukça yüksek. Sülfür yönünden oldukça zengin olan bu bitki, vücudunuzun enzim üretmesinde önemli rol üstlenir. Kanser riskini azaltır.

Nasıl yemeli?: Burgerlerin içine veya ton balıklı sandviçlerin içne koyabilirsiniz. Asya’da oldukça fazla tüketildiği için Asyalılar değişik şekillerde tüketmektedir. İşte size bir tarif

2 kaşık soya sosu Çeyrek bardak fıstık 1 bardak rendelenmiş havuç Çeyrek bardak kişniş Lahana

Tüm malzemeyi bir miktar yağ içinde karıştırın ve ince ince doğradığınız lahananın üzerine dökün. 20 dakika buzdolabında beklettikten sonra salatanız servise hazır hale gelir...

TROPİKAL GUAVA
Guava isimli bu tropikal meyve her yerde bulunmasa da ithal ürün satan marketlerde bulabilirsiniz.

Neden sağlıklı?: Likopen yönünden oldukça zengin bir meyve. Prostat kanserine karşı koruyucu olarak bilinen domates ve karpuzdan çok daha etkin bir prostat savaşçısı. Potasyum yönünden de zengin bir meyve. 1 bardak guava suyu orta büyüklükteki bir muzdan yüzde 63 daha fazla potasyum içeriyor.

Nasıl yemeli? Ortadan ikiye ayırın. Kabuğunu soymayın çünkü en çok vitamin kabuğunda bulunuyor. C vitamini yönünden oldukça zengin. Herhangi bir işleme gerek kalmadan kabuğuyla yiyin.

TARÇIN
Bu eski dünya yiyeceği birçok kişinin midesine sadece tatlı üstünde girebiliyor.

Neden sağlıklı? Tarçın kandaki şeker oranını düzenler. Bu da sizin kalp krizine yakalanma riskinizi azaltır. Uzmanlar, Tip-2 diyabet hastalarının altı hafta süreyle günde 1 gr tarçın tükettikleri taktirde, kandaki kötü kolesterolü de büyük oranda alt edebildiklerini belirtiyorlar.

Nasıl yemeli?: Çok birşey yapmanıza gerek yok. Sadece kahvenizin içine veya tatlılarınızın üzerne bir miktar serpmeniz yeterli.

SEMİZOTU
Birçok ülkede bolca bulunabilen bu ot türü oldukça yararlı.

Neden sağlıklı?: Kalp sağlığı açısından oldukça yararlı olan bu sebze, bol miktarda omega 3 içerir. Ayrıca bilimadamlarının yaptığı açıklamaya göre semizotu diğer sebzelerden 15 kat daha fazla melatonin içeriyor. Bu da kanserle mücadelede önemli bir unsur..

Nasıl yemeli?: En uygun yeme şekli salatadır. Lahanaya alternatif en iyi sebze olarak gösterilebilir. Hafif ekşi bir tadı olan ve hafif yapışkan bir salgısı olan bu ot türü aynı zamanda sulu ve çıtırdır.

KURUTULMUŞ ERİK
Son zamanlarda kurusu da oldukça popüler hale gelen erik, tüketilmesi gereken diğer bir yiyecek.

Neden sağlıklı?: Erik yüksek oranda antioksidan içermektedir. Vücudunuzdaki radikal salınımlar hücrelerinize yapısal zararlar verebilir. Bu da bir anlamda kanserin habercisidir. Erik, özellikle kurutulmuş şekli bu yapısal zararların önüne geçebilir.

Nasıl yemeli?: Bir adet erik kurusunun etrafına çok ince kesilmiş jambon sarın ve bir kürdanla tutturun. Sonra 10-15 dakika arasında fırında pişirin. Ta ki jambon çıtır çıtır ve erik kurusu da yumuşayıncaya kadar. İnanılmaz bir lezzet ortaya çıkacak.

NAR SUYU
Orta Doğu’da yüzyıllardır tüketilen nar, son zamanlarda ABD ve Avrupa sınırlarında da kabul gördü.

Neden sağlıklı?: İsrailli bilimadamları düzenli olarak nar suyu tüketen bir insanın kan basıncının düştüğünü ve kalbe pompalanan kan miktarının arttığını ortaya koydular.

Nasıl tüketilmeli?: Günde 1 bardak tüketmek en güzeli. Hergün tüketemiyorsanız da haftada bir veya iki kez tüketirseniz yararlı olacaktır.

BALKABAĞI ÇEKİRDEĞİ
Balkabağının çekirdekleri aslında kabağın en yararlı olan bölümüdür.

Neden sağlıklı?: Magnezyum açısından en zengin yiyecektir. Fransız bilimadamlarına göre kandaki magnezyum oranı fazla olan kişiler, düşük olanlara oranla yüzde 40 daha geç ölüyorlar.

Nasıl yemeli?: Kavrulmuş kabak çekirdeği çerez olarak tüketiliyor. Bunun dışında herhangi bir yeme şekli mevcut değildir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız