SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bunları Payza Yazmış!

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:55:06
Bunları Payza Yazmış!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Sami Payza, “Hizmeti yapacak kişinin cebine ya da köşküne değil, beyin varlığına bakılır” dedi. 

MTSO’nun Oda Dergisi’ne yazan MTSO Meclis Başkanı Sami Payza,”Malatya farklı bir kenttir. Farklı olduğu kadar da kabına sığmayan, başarılara alışmış, sorunlar karşısında yılmadan mücadele eden insanların yaşadığı bir kenttir. Sorgulayan, eleştiren, mevcut ile yetinmeyip üzerine daha fazla bir şeyler katmanın derdinde olan bu şehrin insanlarına hizmet verirken çok iyi hazırlanmak gerekir.

Malatya’da görev yapmış ve Malatya’dan ayrılmış birçok yabancının ağzından duyarsanız, ”Malatya zor bir şehirdir” sözünü. Oysa Malatya zor değil, zor olanları başarmak arzusu ve gayesinde olan insanlardan müteşekkil bir şehirdir. Dolayısıyla bahsedilen “zorluğun” kaynağı; insanların bencil oluşundan değil tam aksine kentin kalkınması için daha fazla çalışma arzusunun aşılanmasıdır.

Yaşam gayesini başarmak üzerine kuran bir şehirde doğaldır ki, “Yönetme” becerisine sahip birçok kabiliyetli insan vardır. Yönetmek yeni sosyolojik tabiriyle “Yönetişim” kabiliyetini içinde barındıran bir çok değerli hemşerimizin bu şehrin içinde var olduğunu bilmemek ve bunun yerinde gözünü kentin dışına dikerek “Şehrin makamları için” birilerini aramak ise ancak acizlerin işidir olsa gerek.

Nitekim hemen her seçim öncesi (Bu gerek Milletvekilliği, gerek Belediye gerekse STK’lar olsun) birileri çıkıp, Malatya’nın dışında birilerini adres göstererek “Dışarıda yaşayan bu hemşerimiz bu makama daha layıktır” diyebilme cüretini göstermektedir.

Bu tür yaklaşımda olan insanları az çok herkes tanır bilir. Paralarına güvenip, paralarıyla akıllı olduğunu düşünen bu insanlar, toplum mühendisliğine soyunarak makamlara dışarıdan isim ararlar. Onlara göre ancak ve ancak “Çok fazla parası olan bu makamlara yakışır, O’nun dışında namuslu, dürüst ve vizyon sahibi olmasının bir ehemmiyeti bir önemi bulunmaz” ifadelerini kullandı.

“Size konuyla bütünleştirmek adına bir anımı anlatmak isterim, Geçmiş zamanlarda Malatyaspor yönetiminden birileri gelerek” Oda Meclisinden her bir üyenin Malatyaspor’a 5 bin TL yardım etmesini istemişlerdi” Biz de kendilerine, burada olan her üyemizin alın teriyle para kazandığını ve herkesin 5 bin TL’sinin olamayacağını söylediğimizde bize ”5 bin TL bile veremeyen bir üyeden Ticaret Odasına Meclis üyesi oluyor” diye serzenişte bulunmuşlardı. Şaşıp kalmış ve cevabını vermiştik. Bu insanlar Meclis üyesi. Bu insanlar seçilirken paralarının varlığına göre değil, kişilik ve becerilerine göre seçiliyorlar. Sektörlerinde paraları çok olduğu için değil, dürüst namuslu insanlar olduğu için seçiliyor.

Bu misalden örnekle, kendilerine güvenemeyen bazı zat-ı şahaneler Ticaret ve Sanayi Odası seçim sürecinde de çareyi dışarıda arayarak İstanbul’da bulunan şu iş adamları gelip bu makam otursun” diyerek acziyet içine girmişlerdir. Malatya’da bulunan bir birinden kıymetli ve bu makamlara layık onlarca yüzlerce iş adamımız var. Elbette ki, dışarıdaki hemşerilerimiz başımızın tacıdır. Ancak birilerinin onları kullanarak “Nasılsa bu kıymetli iş adamlarının pek vakti olmaz. Vekaleten birimiz yönetiriz” anlayışı yanlış bir anlayıştır. Kendi gücünüz varsa ortaya koyun” diyen Payza, daha sonra şunları belirtti:

“Malatya Ticaret ve Sanayi Odası bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da layıkıyla en iyi şekilde temsil edilecektir. Bugüne kadar buraya seçilerek gelen her meclis üyemizin cebinde ne kadar parası olduğu değil, dürüst ve vizyon sahibi olup olmadığı Malatya için önemlidir.

Makamlar hizmet içindir. Hizmeti yapacak kişinin cebine ya da köşküne değil, beyin varlığına bakılır. Memleketi taşıyıp taşıyamayacağına bakılır. Dürüstlüğüne bakılır. Dosdoğru olup olmadığına bakılır. Ve elbette ki temsiliyetine bakılır. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız