SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bunu Yapan Malatyalı Olamaz!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:19:40
Bunu Yapan Malatyalı Olamaz!
A- A+ PAYLAŞ

Cadde ve sokakların isimlerinin değiştirilmesinin ardından başlatılan uygulama "SKANDAL"a dönüştü. Yeni isimlerin Malatya Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan 'Kent Rehberi Uygulaması'na işlenmesiyle skandal ortaya çıktı. Malatya'nın yetiştirdiği iki önemli devlet adamı, eski Cumhurbaşkanlarımız ve Başbakanlarımız İsmet İnönü ile Turgut Özal'ın isimleri, kentin ana ulaşım arterlerinden kaldırıldı. Daha önce, bir bölümünün adı değiştirilen İnönü Caddesi'nin tamamının adı "Çamlıca" diye bir kent merkezinin ana arterine verilmesi için hiçbir özelliği bulunmayan isimle değiştirilirken, Turgut Özal Bulvarı da tamamen "yok edildi". Malatya kamuoyunun, daha önce basın aracılığıyla duyurulan "skandal" isim değiştirmelerine karşın yeterli tepkiyi vermemesinden cesaret alan Malatya Belediyesi ve onun bu kararını onaylayan Valiliğin "iradesi" ile, en önemli iki ana arterinden, en önemli iki hemşehrinin adları kaldırılmış oldu. İsim değişikliklerini "yasal bir zorunluluk" diye uyduruk bir gerekçeye bağlayan, Türkiye'nin birçok ilinde uygulanmayan bir düzenlemeye  ve Malatya'yı "ahde vefa göstermeyen" bir kent olarak gündeme taşıyacak sorumsuzluğa ve duyarsızlığa imza atanların bu kararlarına karşın, duyarlı sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların konuyu yargıya taşıyarak, Malatya'da 2 bin 509 yerin ismini değiştirdikleri gibi, mahalle sınırlarını da değiştirerek, birçok vatandaşı "henüz kendilerinin dahi bilmedikleri" adreslere mahkum edenlerden hesap sormaları gerektiği bildiriliyor.

VALİLİĞİN ÖNÜNE YEŞİLTEPE'DEN NAKİL İSİM!..

Cadde ve sokakların isimlerinin değiştirilmesi konusunda, bu konudaki tüm tepkilere, eleştirilere, "gülünç ve ilgisiz yeni isim" örneklerine rağmen Malatya Belediyesi'nin, birçok tartışılan uygulamasına gerekçe oluşturan Meclis Kararları'nı onayladığı gibi, bu kararını da onayladığı anlaşılan Malatya Valisi Vasip Şahin de, "isim değişikliği" sürprizinden nasibini aldı.

Malatya'da "Protokol Yolu" olarak bilinen, sadece Hükümet Konağı'nın bulunması nedeniyle isimlendirilmesine gerek duyulmayan, Hükümet Konağı ile İnönü Anıtı arasındaki yol da sokak yapıldı. Daha önce kimsenin aklına gelmeyen, sadece Hükümet Konağı'nın bulunduğu, "tek haneden müteşekkil bu yeni sokak" yapılan isimlendirme işlemindeki garabetin önemli örneklerinden biri oldu.

Daha önce Yeşiltepe'deki Koşu Mahallesi'nin 2. Ara Sokağı'nın adının değiştirilmesiyle verilen "Şehit Servet Aktaş Sokağı" adının, başlatılan uygulamayla Valilik önüne "nakledildiği" bildirildi. Bu ismin, Eski Belediye Binası ile İstasyon Virajı arasında bulunan ve "İnönü Caddesi" adını taşıyan en önemli caddelerinden birinin adının "Çamlıca" diye uyduruk ve Malatya'nın geçmişiyle, tarihiyle, kültürüyle hiçbir ilgisi bulunmayan, belki bir çam ağacının bulunduğu yeni bir yerleşim yerinin yoluna verilebilecek adla değiştirilmesine karşı olacak eleştirilere karşı, "Bir şehidin adını kentin merkezine verdik" şeklinde bir savunma yapabilme ihtiyacından kaynaklanmış olabileceği öne sürüldü.

İNÖNÜ CADDESİ ARTIK YOK!..

Malatya Belediyesi, hiçbir yetki ve sorumluluğu bulunmayan Kent Konseyi'ne havale ettiği cadde ve sokaklara yeni isim bulma çalışması, belediyede bazı memurların yaptığı yaklaşık 100-150 "uyduruk" isim daha eklemesiyle toplam 2 bin 509 cadde ve sokakta isim değişikliği yapılmasıyla sonuçlanmıştı. Bu durumun, basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulmasının ardından "doyurucu yanıtlar veremeyen" yetkililer, küçük bazı değişikliklerin ardından, "eleştirilen- tartışılan" listeyi, resmi kayıtlara sokarak uygulatmaya başladılar.

Daha önce, İnönü Caddesi'nin "Sıtmapınarı ile İstasyon Virajı" arasındaki bölümüne verildiği belirtilen "Çamlıca Caddesi" adı, eleştirilere karşı nispet yapılırcasına, Eski Belediye Önü'nden İstasyon Virajı arasındaki bölümü içeren tüm İnönü Caddesi'ne yayıldı ve İnönü'nün adı, Malatya'nın en önemli ulaşım arterlerinden birinden kaldırılmış oldu. 

Bir süre önce, "Kürt Sorununun Çözümü" adı verilen proje çerçevesinde başlatılan "Akil İnsanlar" çalışmasını yapanlardan Malatya'nın da aralarında bulunduğu "Doğu Anadolu Akil İnsan Heyeti"nin, hükümete sunduğu raporda, bölgeden kendilerine iletilen istekler arasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucularından İsmet İnönü ile Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli komutanlarından Fevzi Çakmak'ın adlarının bölgeden silinmesi yolundaki taleplerinin kamuoyuna yansımasıyla Malatya'daki İnönü Caddesi'nin adının "en görünen ve merkezi yerden" tümüyle kaldırılması arasındaki "tesadüf (!)" ilginç bulundu.

Diğer yandan, eski Belediye önü ile Atatürk Anıtı arasındaki bölümü taşıyan "Atatürk Caddesi"nin adı da, aynı düzenleme kapsamında "Kışla Atatürk Caddesi" olarak değiştirilmişti.

ÖZAL BULVARI DA "UÇUVERDİ"..

Malatya'nın yetiştirdiği devlet adamlarından, merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın, yine Malatya'nın en önemli ulaşım arterlerinden olan, İstasyon Virajı'ndan itibaren Fahri Kayahankavşağına kadar olan bulvardaki adının da kaldırıldığı ortaya çıktı.

Daha önce halk arasında "Ankara Yolu" olarak bilinen, adreslerde de böyle belirtilen, Turgut Özal'ın vefatından sonra "Turgut Özal Bulvarı" olarak adlandırılıp levha dikilen yolun da, Malatya Belediyesi'nin son isim değiştirme uygulamasıyla "Ankara Caddesi"ne dönüştüğü anlaşılıyor. Buradaki "Turgut Özal Bulvarı" levhası kaldırılırken, "Kent Rehberi" adlı adres uygulamasında "Turgut Özal Bulvarı" diye bir isim yeralmıyor.

MALATYA BUNU DA MI YUTACAK?!

Yetiştirdiği iki önemli devlet adamının adları, kentin en önemli ve "prestij" olarak da nitelendirilebilecek cadde ve bulvarlarından kaldırılmasına Malatya kamuoyunun tepkisinin ne olacağı merak ediliyor. 

Bugüne kadar yapılan birçok uygulamayı izlemekle yetinen, birçok yanlış uygulamaya ses çıkarmayan, bu tür yanlışlara karşı tepkinin sadece sınırlı sayıdaki basın kuruluşu ve sayıları çok az olan sivil toplum örgütü temsilcilerince dile getirilmesini yeterli gören, "duyarlı kamuoyu" tanımına hiçbir şekilde uymayan halk tepkisizliğini özellikle son 20 yılın alışkanlığı haline gelen Malatya'da, "Ben yaptım oldu" diyenlerin yolaçtığı karmaşa ve yanlış uygulamaların önüne geçilemeyeceği şeklinde ciddi bir endişenin kaynağı oldu.

Ayrıca, bu "SKANDAL"a imza atanların, İsmet İnönü ve Turgut Özal adlarının, kentin başka bölgelerindeki mahalle ve sokaklarda olduğu gerekçesiyle yapacakları bir savunmanın hiçbir mantıklı ve tutarlı yanının olamayacağı, kenti yönetenlerin, Malatya için İsmet İnönü ve Turgut Özal adlarıyla "Çamlıca" ve "Ankara Caddesi" adları arasındaki farkı değerlendirememelerinin Malatya için ciddi bir endişe kaynağı olması gerektiği ifade ediliyor.

Malatya'yı yönetenler için aynı zamanda bir "liyakat sınavı" da olduğu değerlendirilen isim değişikliği uygulamasının, Malatya'nın Büyükşehir statüsüne kavuşmadan önceki kent sınırları dikkate alınarak yapılmasının, Büyükşehir'den kısa bir süre sonra yaratacağı "karmaşanın öngörülememesi" açısından da tam bir fiyasko olduğu değerlendiriliyor.

Mart 2014 seçimlerinde kent merkezinin fiilen Battalgazi ve Yeşilyurt olarak iki ayrı ilçeye bölünecek olması, dolayısıyla iki ilçe ve birçok beldenin merkezle birleşmesi,  mevcut listedekilerle aynı olacak çok sayıda "mükerrer" adın ortaya çıkacak olması, dolayısıyla bir isim değişikliği yapılacaksa, "doğru ve dürüst kriterlerle, sorumluluk taşıyan, sosyal ve kültürel yönden ehil olan" bir çalışma grubu oluşturularak, seçim sonrası oluşacak yeni ilçe sınırlarına göre yapılması gerekirken, bunun hiçbir şekilde düşünülememesi, isim değişikliği ile ilgili uygulamanın, "isim uydurucusu ve onaylayıcısı" noktaları arasındaki her sorumlusunun "yeterliliği" ile ilgili soruları akla getiriyor.

BİRÇOK İNSAN OTURDUĞU ADRESİ BİLEMEZ HALE GELDİ..

Diğer yandan, bazı mahalle sınırlarının değiştirildiğinin geçtiğimiz günlerde, Sarıcıoğlu Mahallesi'ne adını veren Sarıcıoğlu Sokağı'nın, muhtarının ve sakinlerinin bilgisi dışında Halfettin Mahallesi'ne bağlanmasına tepki gösteren muhtar Şinasi Sucu'nun açıklamalarıyla tesadüfen öğrenilmesinin ardından, değişikliklerin listesinin Malatya Belediyesi görevlilerince tam olarak bilinmediği de ortaya çıktı. Konunun asıl muhatabı olan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, listelerin kendilerinde değil Bilgi İşlem Müdürlüğü'de olduğunu söylemelerine rağmen, Bilgi İşlem Müdürlüğü yetkilileri ise listelerden haberlerinin olmadığını ifade ettiler.

Malatya Belediyesi'nin yaptığı ve halkın haberdar olmadığı "mahalle sınırları değişikliği" ile birçok sokağın bağlı olduğu mahalle değiştirilirken, çok sayıda vatandaş, bir anda oturduğu evin adresinden habersiz ve bilgisiz hale düşürüldü. Örneğin, daha önce "Ferhadiye Mahallesi Hamikoğlu 1. Sokak"ta oturan bir vatandaşın oturduğu sokağın adı "Şehit Mehmet Oğur" olarak değiştirilirken, sokakta Ferhadiye Mahallesi'nden alınarak İstiklal Mahallesi'ne bağlandı. Böylece burada oturan vatandaşın, "Ferhadiye Mahallesi Hamikoğlu 1. Sokak" olan adresi  ilgisi, bilgisi ve onayı dışında "İstiklal Mahallesi Şehit Mehmet Oğur Sokağı" yapıldı. Sokağa adı verilen "Şehit Mehmet Oğur" ise mahalle halkından değil, mahalleli kim olduğunu bilmiyor, sadece adından şehit olduğunu tahmin ediyor. Oysa, sokağın eski adının en az 70 yıllık ve yerleşik olduğu, bu mahallede ikamet eden bir sülalenin lakabından kaynaklandığı, ayrıca eğer "Hamikoğlu Sokağı var" diye 1. Hamikoğlu Sokağı'nın adının değiştirilmesine gerek duyulduysa da, sokakla özdeş, burayı tanımlayabilecek, mahalle ve sokak sakinlerinin de görüşü alınarak bir isim verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yine şehit isimlerinin, Malatya'da yapıldığı gibi rasgele sağa sola serpiştirilmesi yerine, bu şehitlerin ailelerinin oturdukları, ya da kendilerinin doğdukları sokaklara, eğer kendi sokağı uygun değilse, hiç değilse yaşadıkları mahalledeki bir başka sokağa verilmesinin en doğrusu olacağı, bunun şehitlere "gerçek anlamda saygı"nın ve de "vefa"nın anlamına daha uygun olacağı değerlendirilirken, bunun hiç düşünülmediği anlaşılıyor.

Bu mahalle ve sokakta oturan, mahalle ve sokaklarının adını kaybeden vatandaşların çoğu, yapılan bu değişiklikten habersiz durumda. Yeni adresleri, bankalarda ya da resmi kurumlarda işlem yaptıklarında, önlerine çıkıyor ve birçoğu böylece haberdar oluyor, tepki gösteriyorlar. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız