SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Burada Boğulma Riski Kalmadı!

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:38:02
Burada Boğulma Riski Kalmadı!
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya'da da yaşanan kuraklık barajlardaki su doluluk oranı gözle görülür şekilde düşürdü.

Malatya'nın en büyük sulama barajı olan Çat Barajı'nda Ağustos ayı sonu itibariyle genel kapasitesine göre yüzde 7-8 oranında su kaldığı bildirilirken, don olayı nedeniyle sebze-ve tütün yetiştiriciliğinin arttığı Doğanşehir bölgesinde Polat Barajı'nda %14, Sürgü Barajı'nda %22, Sultansuyu Barajı'nda % %25 oranında su bulunduğu kaydedildi. Yazıhan ve Battalgazi Bölgesi’nin önemli bir kısmının su ihtiyacını karşılayan Medik Barajı'nı besleyen Tohma Çayı'nın debisinin ise geçen yıla göre yarı yarıya azaldığı ifade edildi.

"Sonbaharda yağış almazsak..." 

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, barajlardaki mevcut su oranının son sulama için yeteceğini ancak sonbaharda beklenen yağışın olmaması durumunda gelecek yıl ciddi kriz yaşanabileceğini belirtti. Çiçek "En azından barajlarımızdaki suyu yüzde 30 oranıyla gelecek yıla devredebilseydik daha az sıkıntı yaşanırdı. Şayet sonbaharda beklenen yağışı alamazsak gelecek yıl sulama konusunda daha büyük sorunlar yaşanabilir" dedi.

Yaşanan kuraklığın, Malatya'nın barajlarındaki su seviyesini de endişe verici boyutlara taşıdığına dikket çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, barajlardaki su  doluluk oranlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Çat Barajı'ndaki su oranı yüzde 8'e düştü" 

"Geçtiğimiz 2009-2010 yıllarında yaşanan kuraklık özellikle ilimiz tarımsal sulamasında büyük potansiyel olan Çat Barajı'nın ölü bölgesi denen, hiçbir surette kullanılmaması gereken suyun dahi alınmasına, bu ise bir sonraki yıl baraj su depolama miktarının düşmesine neden olmuştur.

İlimiz genelinde büyük tarımsal sulama baraj ve göletlerindeki su miktarlarında geçmiş yılların aynı dönemlerine göre önemli ölçüde azalmalar olduğu gerçektir. İlimiz için bu anlamda en büyük sulama barajı Çat Barajıdır. Ağustos ayı sonu itibariyle genel kapasitesine göre %7-8 oranında su kalmıştır. Yine özellikle meyve çeşitlerinin dona bağlı olarak zarar görmesi nedeni ile sebze ve tütün yetiştiriciliğinin arttığı Doğanşehir bölgesinde Polat Barajı'nda %14, Sürgü Barajı'nda ise  %22-23 oranında su kalmıştır.

Bilindiği üzere Sürgü sadece Doğanşehir bölgesinde kullanılmamakta, Akçadağ bölgesinde de sulama yapılmaktadır. Böylelikle Sürgü Barajı toplamda yaklaşık 120.000 dekar alan sulamaktadır. Polat Barajı ise 21.500 dekar alanı sulamakta ve %14 doluluk oranındadır. Sebze ve tütün yoğunluklu olarak bu alanda 2,5 milyon m3 su demektir ki,  bu ise ciddi su sorununun yaşandığını ve yaşanmaya devam edeceğini göstermektedir.

 Sultansuyu Barajı toplam 84.000 dekar alan sulamakta ve % %25-26 doluluk oranında bulunmaktadır.

"Tohma'nın debisi yarı yarıya azaldı" 

"Bilindiği üzere Yazıhan ve Battalgazi bölgesinin bir kısmının su ihtiyacını karşılayan Medik barajı su depolama imkanının bulunmaması nedeni ile sadece Tohma’dan gelen direk akış suyu ile ihtiyacı karşılamaktadır. Bu günlerde Tohma Çayında debi 5,9 m3/s kadar düşmüştür. Uzun yıllar ortalaması 18,5 olan Tohma Çayının debisi geçen yıl aynı dönemde 11 m3/s iken geçen yıla göre %50 düşüş olmuştur." 

"Ciddi planlamalar yapılmalı" 

ZMO Şube Başkanı Fevzi Çiçek, barajlardaki bu tablonun, kuraklığın gelecek yıllarda da olumsuz etkisini devam ettireceğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, tarımsal sulama ve su kaynaklarının rehabilitasyonu konusunda ciddi planlamalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.  Çiçek, "Kuraklık etkileri genel olarak tarımsal üretim alanlarına olan etkisi üzerinden yorumlanmaktadır. Çünkü tarımsal kuraklık sadece o yıla mahsus etkileşimle kalmayarak takip eden yıllarda da olumsuz etkisini devam ettirmektedir.  Bütün bunlar gerek tarımsal sulamada, gerekse de su kaynaklarının rehabilitasyonu ve kullanımında ciddi planlamalar gerektirdiğini, kuraklığın sadece içinde bulunduğumuz ayların sorunu olmadığını, önümüzdeki süreçte gerek su sıkıntıları, gerekse su kaynaklarının azalmalarının devam edeceğini ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız