SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Burada Kernek Ruhu Yok"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:18:10
A- A+ PAYLAŞ

Saadet Partisi (SP) Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Münir Erkal, Kernek’in yeni projesini yerinde inceleyerek, “Burada Kernek’in ruhu yok” dedi. 

SP Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk ve partililerle birlikte Kernek’teki çalışmaları yerinde inceleyen Saadet Partisi (SP) Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Münir Erkal, çalışmaları üzüntüyle takip ettiğini söyledi.

Erkal, projede yer alan yel değirmenini sert bir dille eleştirerek, “Kernek gerçekten Malatya’nın sembolü olan bir yer, bir mekan, türkülere mal olmuş bir mekan ve belediye başkanlığımız döneminde burada ciddi bir emek sarf ederek ve Devlet Su İşlerinden buranın mülkiyetini alarak buradan Sayın Recai Kutana teşekkürlerimi iletmek istiyorum oda bize büyük bir destek vererek Kernek’in Belediye mülkiyetine geçirilmesine temin etti, ondan sonra burada biz ciddi bir rekreasyon çalışması yaparak Kernek ismini ihya etme noktasında,hayata geçirme noktasında ciddi bir gayret sarf ettik ve gerçekten açıldığından itibaren geçen süreç içerisinde buraya kaç kişi geliyor diye insan sayımları yaptırmıştık gece 2 ile 3’lere kadar ciddi bir ziyaret vardı. O zaman ki rakamlar 15 Bin- 13 Bin civarında ziyaret vardı burada önemli bir nokta daha var buranın en büyük özerliklerinden birisi olarak şehrin çok merkezinde olması dolayısıyla Kanalboyu gibi bizim rekreatif anlamda potansiyeli olan bir alanın bitiminde Kernek’in olması ulaşılabilirlik açısından ciddi bir potansiyele sahip olması buranın imajını daha da artırıcı bir özellik taşıyordu, yeni bir planlama yapılmış bizim yaptığımız mevcut yapıların hepsi yıkılarak yeni bir uygulama gündeme getirilmiş. Bugün burayı gezme imkanı hasıl oldu ve fevkalade üzüldüm burası hangi mantıkla böyle bir planlamaya tabi tutulmuştur, bu değirmen hangi mantıkla buraya konulmuştur” dedi.

“İLGİLİLER ÇIKIP BUNUN HESABINI VERSİN”

Projeyi üzüntüyle karşıladığını ifade eden Erkal, şunları söyledi: “Bizim kültürümüzde, Malatya’nın derinliklerinde nasıl bir imajı vardır. Bu kadar büyük bir kütle (yeldeğirmeni) Kernek’in tam giriş kısmına konularak bütün görüntü, bütün estetik nasıl yok edilmiştir. Birilerinin çıkıp bunun hesabını vermesi lazım. Yukarı çıkıyorsunuz orada restoran veya cafetarya var. Bir şelale duvarı yapılmış, o iki tane beton blok arka planı tamamen yok ediyor, gizliyor, saklıyor güzellikleri. Arka tarafına çıkıyorsunuz bu seferde ön tarafı hiç göremiyorsunuz. Kernek planlanırken projenin birinci adımı her noktadan her yer görülebilmeli, şeffaf bir mekan yapılmalıdır. Onların en kesitleri, boyları minimum indirilmeli ve bir görsel bir bütünlük, bir estetik bütünlük sağlanmalı. Bir projecinin temel esası bu. Bizler Malatyalı olarak Kernek’i böyle algılamak isteriz. Bütün bunlardan uzak bir yapının burada gündeme gelmesi fevkalade üzüntüyle karşıladım. İkincisi son kısma kadar çıkıyorsun, çok önemli bir olaydır, oldukça yüksek bir kot var kaç metre fark olduğunu bilemiyorum. Bir yaşlı vatandaş hatta orta bir vatandaş nasıl çıkacak oralara. Neden buraya bir taşıyıcı sistem düşünülmez. Bu yürüyen merdiven olabilir, eğik sistemli bir metro sistemi olabilir. En yükseğe kadar vatandaşı rahatlıkla çıkarabilmeli, vatandaş oradan yürüyerek, seyrederek, oturarak gerekirse bir şeyle yiyip, içerek o güzellikleri yudumlayarak, hissederek, özümseyerek buranın her noktasını en ince ayrıntısına kadar yaşamalı. İlgililer, yetkililer çıkıp bunun hesabını versinler. Ayıptır, yazıktır. Kernek imajının temelinde altını çizerek söylüyorum görsel bir bütünlük sağlamak zorundasınız. En üst noktasından en alt noktasına kadar bir bütünleştirici proje yaklaşımı ortaya koymak zorundasınız. Burası Hollanda mı, bu değirmenin burada işi ne? Hangi imaj bunu Malatya’ya hatırlatıyor. Getirip böyle bir büyük kütleyi öne koyarak bütün görüntüyü yok etmeniz yoldan geçen vatandaşın Kernek şelalesindeki akışı görmemesi nasıl mantıkla izah edilebilir. Eğer belediyeciler, yetkililer konuşmuyorsa Sivil Toplum Kuruluşları ne iş yapar, çıkın konuşun. Malatya’nın estetiğine, görüntüsüne, değerlerine sahip çıktığını iddia edenler çıkıp konuşmak zorunda.”

“RUHSUZ BİR PROJE”

Projenin Kernek’in ruhunu yansıtmadığını kaydeden Erkal, “Vatandaş buraya girdiği anda her yönüyle her noktasıyla sistemi oradaki suyu, yeşilliği, heyecanı, güzelliği algılamalı, projenin ruhu yok. Malatya’yı yaşamalı biraz Mimarlar odası bir görüş beyan etti mi veya diğer Sivil Toplum Kuruluşları beyan etti mi? Değerli hemşerilerimin Malatya’ sahiplenmesini istiyorum ben objektif olarak bu gezimde daha önce burada çok emek çektim. Bu yanlışlıkları açık açık zikrediyorum ve inşallah ben burada olursam bunlar olmaz ve açıkça söylüyorum. Bu ruhsuz bir projeyi yeni baştan büyütmeye çalışırız. Burada Kernek’in ruhu yok Kernek’in heyecanı yok burada Malatyalıların gönlündeki heyecan duygu yok. İnşallah bu yanlışlıkların bu yanlış hesapların sona erdiği bir gelecek Malatyalılara temenni ediyorum. Bu yanlışlara bu hesabı sormaları bu Kernek ruhunun burayla asla bağdaşmadığını ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız