SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Burada Yapılanlar Çok Önemli''

A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesindeki "Melita'dan Battalgazi'ye Tarih- Arkeoloji- Kültür ve Sanat Günleri Etkinlikleri", Malatya'nin yüz akına dönüştü. Katılımcılardan büyük övgü alan etkinliğin ikinci günündeki panelde de bu durum dile getirildi. Etkinliğin 3. günü olan 18 Eylül Pazartesi günü de Malatya Tarih- Arkeoloji Sempozyumu gerçekleştirilecek.

İKİNCİ GÜNDE..
Uluslararası Katılımlı Melita'dan Battalgazi'ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı'nda '21. Yüzyılda Türk Plastik Sanatları ve Uluslararası Alandaki Yeri' konulu panel öğleden önce UNESCO AIAP Avrupa 2. Başkanı Mehmet Güleryüz'ün başkanlığında yapıldı.

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Pekmezci yaptığı konuşmada, "Plastik sanatlar kaba tabirle zurnanın son deliği. Biz sanatı neden bu kadar zurnanın son deliği olarak görüyoruz. Ya da bizi yönetenler ya da toplumda etkin olan kurum ve kuruluşlar sanata neden ilgi göstermiyor, bunu anlamak çok zor. Yöneticilerin aldığı tavılar, toplumda çok önemli modeller oluşturuyor" dedi.

Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Basri Erdem ise, "Bu panelin böyle bir tarihi mekanda özellikle bu yörede yapılması son derece önemli. Bildiğim kadarıyla 1937 ila 1944 yılları arasında yurt çapında sanat çalışmalarında bulunuluyor. Ancak o resimler şimdi hiçbir bakanlığın arşivinde yoktur. Nerelere gitti bilmiyoruz. Ama o tarihten bu yana da Anadolu'ya sanattan bahsetmişiz, ancak hiçbir şey götürmemişiz" ifadelerini kaydetti. Prof. Dr. Erdem, sanatsal alanda bugün eğitim veren kurumların küçümsenmeyecek derecede olduğunu ancak yeterli derecede olmadığını ifade etti.

Selçuk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Elmas yaptığı konuşmada, "Battalgazi İlçesi'nde böyle bir organizasyonun yapılması ülkemiz açısından çok önemli bir gelişme. Türk resminin geçmişi çok eskilere dayanmıyor. Türk resminin 150 yılık bir süreci var. Kapitalin acımasızca damgasını vurduğu 20. yüzyıl maddeyi ve biçimciliği ön plana çıkartırken, maneviyat ve içerik unutulmuştur. Ahlaksal değerlerin çöktüğü bir ortamda kültürlerde ne yazık ki yozlaşmaya terkedilmiştir" dedi.

"KEŞKE ÖNCE MÜDAHALE EDİLSEYDİ.."
Öğleden sonraki panel de “Yerel Yönetimlerin Sanata Bakışı” adı altında Gazi Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof.Dr. Nihat Boydaş’ın oturum başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim üyelerinden Kaya Özsezgin, Atatürk Üniversitesinden Yard.Doç. Mustafa Bulat ve Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Alaybey Karoğlu’nun konuşmacı olarak katılımı ile gerçekleştirildi. Panele Kaymakam Mehmet Eriş, Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Mimarlar Odası Temsilcisi Abdurrahman Yavuz, Şehir Plancıları Odası Temsilcisi Mehmet Gül ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Yerel Yönetimlerin sanata bakış açısı konulu panelde konuşmacılar özetle şunları söylediler:

Prof.Dr. Özsezgin: “ Ulu Cami’yi gezdik gördük, on metre derinliğe gömülmüş. Keşke bu hale gelmeden müdahale edebilseydik. Geçmişte yerel yönetimlerin bakış açısını en iyi göstergesinden bir de dün gezdiğimiz Ulu Cami idi. Ulu Camii şimdi 10 metre derinlikte kalmış. Keşke bu hale gelmeden yerel yönetimler duyarlı olsaydı.”

Oturum Başkanı Prof. Dr. Boydaş: “..Alberto Gabirel, Anadolu Kültürünü ortaya çıkaran isim. 1930-1950 arası tüm Türkiye’de yaptığı araştırmalarla Kültür varlıklarımızın envanterini tek tek ortaya çıkaran ve bizlere kaynak sunan isim. Bu görevi yaparken de en büyük desteği o dönemdeki yerel yönetimlerden/yetkililerinden almıştır. O dönemdeki duyarlılığı son 20-30 yıldır göremiyoruz”

Dr. Karoğlu: “Aslantepe, Neolitik dönemin en önemli uygarlıklarından biri” diye başladığı konuşmasına “Aydın-Halk arasındaki uyuşmazlık Tanzimattan beri devam ediyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Aydın-Halk- Sanatçı barışması ile bir çok engel aşılacaktır. Günümüzde Alt yapısı- üst yapısı tamamlamış hiçbir şehir yoktur. Türkiye’nin tüm kentlerinde estetikten/sanattan yoksun bir yapılaşma devam ediyor.”

Dr. Bulat ise “Yerel yönetimlerin sanata duyarlılığın çağdaş sanatın gelişmesine öncü rolü yadsınamaz. Battalgazi Belediyesinin Kültür ve Sanata yaklaşımı ve desteği özellikle de heykel sanatına desteği takdire şayan ve örnek gösterilecek bir tavırdır” diye konuştular.

Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde Ebru ve Baskı Litografi gösterimi halkın geniş katılımı ile gerçekleştirildi.

Bu arada, ilk günkü sempozyumda konuşan Arslantepe Kazı Heyeti başkanı İtalyan Arkeolog/ La Spienza Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Marcella Frangipane, Arslantepe'nin açık hava müzesine dönüştürülmesi ve ziyarete açılması konusunda önemli gelişmeler sağlandığını, 2007 yılında bu projenin gerçekleşeceğini umduğunu söyledi.

3. GÜN PROGRAMI..
* 18 Eylül 2006 PAZARTESİ

MALATYA TARİH - ARKEOLOJİ SEMPOZYUMU

Saat : 10.00 -12.00

I. Oturum

Yer : Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

II.Oturum

-Saat 12.00 -13.30

(Öğlen Arası)

-Saat : 13.30 -16.30

Workshop

Heykel,Ebru,Raku,Hat-Tezhip,Baskı-Litografi,Exlibris,Karikatür

Yer: Kervansaray Meydanı

Gösteri Günleri : 16-17-18 Eylül 2006

Saati:10:00-16:00 arası

KİMLER NE KONUŞACAK?
* SEMPOZYUM..

(18 Eylül 2006 3. GÜN)

TARİH VE ARKEOLOJİSİ SEMPOZYUMU

Konu :“ MALATYA TARİHİ VE ARKEOLOJİSİ ”

Yer : Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Saat : 10.00-12.00

Konuşma süreleri :20 dk

Açılış Konferansı:

I.Oturum

-Prof.Dr. Mesut ELİBÜYÜK(Ankara Ünv.)
“Geçmişten Günümüze Malatya İli Yerleşmelerinin Evrimi”

-La Sapianza Üni. Arslantepe Kazı Ekibi
“Arslantepe Höyük Kazısı”

-Orhan SİLİER (Tarih Vakfı )
“Türkiyede Kent Müzesi Kurma Çalışmaları ve Malatya”

-Yrd.Doç.Dr. Bekir ESKİCİ (Ankara Ünv.)
“Malatya’da Selçuklu Yapıları”

-Yrd.Doç.Dr.Eftal Şükrü BATMAZ (Ankara Ünv.)
“İltizam Sisteminin XVIII.Yüzyıldaki Boyutları ve Malatya Sancağı”

Saat : 12.00 -13.30

Öğlen Arası

II.Oturum:

Yer : Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Saat : 13.30-16.30

-Prof. Dr. Orhan TÜRKDOĞAN (Sosyolog)
“Malatya Yöresi Aşiretleri”

-Asist.Prof. Nobuo MİSAWA (Toyo Üni. Japonya)
“16.Asırda Malatya’da Toprak Sistemi”

-Doç.Dr. Tülay BARAN (Yeditepe Ünv.)
“Birinci Dünya Savaşı Sonrasında Malatya’da Asayişe İlişkin Sorunlar”

-Doç.Dr. Mehmet KARAGÖZ (İnönü Ünv.)
“ 17.Yüzyılda Malatya da Ticari Hayat”

-Dr.Adil ÖZME (Kül. Bak.Tabiat ve Kül. Var. Kor. Müd.)
“Malatya Darplı Sikkeler”

-Yrd.Doç.Dr. Göknur AKÇADAĞ GÖĞEBAKAN (İnönü Ünv.)
“Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Malatya Vakıfları Üzerine Belgeler”

-Yrd.Doç.Dr. İsmail AYTAÇ (Fırat Ünv.)
“Selçuklu Döneminde Malatya’da ki Kervan Yolları ve Kervansaraylar”

Yrd.Doç.Dr. Metin YERLİ
“Malatya Yöresindeki Vakıf Eserlerinin Sanat Tarihindeki Yeri”

Değerlendirme ve Soru-Cevap

(FOTOĞRAFLAR: Mehmet GÖRESİYE)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız