SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Burası Babanızın Çiftliği Değil!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:46:15
A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz aylarda Stratejik Plan’da ön görülen yatırım ve projelerin yanı sıra 50 milyon TL’ye mal olacak Trambus Projesi için Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a borçlanma yetkisi veren Malatya Belediye Meclisi, 5 ayrı proje için bir kez daha borçlanma yetkisi verdi. Kalkınma Bakanlığı ile Avrupa Yatırım Bankası arasında imzalanan protokol gereği, sağlanacak olan 150 milyon Euro’luk kredinin yaklaşık 20 milyon Euro’luk bölümünün Malatya’da projeler için kullanılacağı bildirildi. Projeler, İller Bankası aracılığı ile yürütülecek.

ÇAKIR BAŞKANLIK ETTİ..

Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüşüp karara bağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Meclis toplantısında, gündem dışı önergeler yer almazken makamlardan gelen teklifler okunup gündeme alındıktan sonra toplantıya geçildi.

İKİ GARAJA YENİ TARİFE.

Gündemin ikinci maddesi olarak Doğu Garajı ile Arapgir Garajı olarak bilinen Kuzey Garajı Ücret tarifeleri de yeniden belirlendi. Buna göre 14+1 üzeri yolcu taşıyan minibüsler için 2 TL, 14+1 üzeri yolcu taşıyan otobüsleri için 4 TL ücret alınmasına karar verildi.

Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün imar uygulamalarına ilişkin yönetmelik taslağının görüşmeleri ise komisyonun çalışmaları tamamlammaası nedeniyle ertelendi.

ÇAKIR'A KREDİ KULLANMA YETKİSİ..

Avrupa Yatırım Bankası’ndan kullanılacak kredi için Belediye Başkanına yetki verilmesi meclisin en önemli gündem maddesini oluşturdu. Kalkınma Bakanlığı ile Avrupa Yatırım Bankası arasında imzalanan 150 milyon Euro’luk kredi protokolü gereği Malatya’da uygulanacak 5 ayrı proje için kullanılacak olan yaklaşık 20 milyon Euro için Ahmet Çakır’a borçlanma yetkisi verildi. 5 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredinin, Doğu Kolektörü 2. Kısım Projesi, Kentsel Dönüşüm Bölgesi’nde İçmesuyu ve Kanalizasyon Projesi, Malatya Merkez- İlçe- Belde ve Köylerde İçmesuyu ve Rehabilitasyon Sisteminin Kurulması Projesi ile Arıtma Tesisinde Çıkan Çamurun Kurulması ve Biogaz Üretimi Projeleri’nde kullanılacağı belirtildi.

"NASIL ÖDEYECEĞİZ?"

 Maddenin görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li Meclis Üyesi Günnur Tabel, daha öncede meclisten birçok kez borçlanma yetkisi verildiğini hatırlatarak ‘Bu kadar borcu nasıl ödeyeceğiz?’ diye sordu.

"KAPSAMLI PROJELERİMİZ VAR.."

Tabel’in sorusunu yanıtlarken krediye ilişkin bilgi veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Avrupa Yatırım Bankası ile hükümetin kredi kullanma konusunda anlaşma imzaladığını ve bu kredinin faizsiz, 5 yıl geri ödemesiz olduğunu belirterek “Bu krediden Malatya adına hazırladığımız projeler için 20 milyon Euro bizim payımıza düşüyor. Birçok ilden oraya değişik projeler gitti ancak emin olun ki en kapsamlı projeler Malatya’dan gitti. Bu kredinin faizsiz ve 5 yıl geri ödemesiz oluşu bizim için büyük avantaj. Bu konuda sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Malatya Belediyesi için önemli bir kaynak. Büyükşehir olacak Malatya’da alt yapı konusunda önemli projeleri hayata geçirmiş olacağız” dedi.

Önerge ile ilgili söz alan bir başka CHP’li Meclis Üyesi Doğan Ağdaş ise, “Malatya’nın kaldırımlarını ve sokaklarını ikide bir söküp yaparken asbestli su borularını değiştirmiyorsunuz.  Madem bu kadar büyük ve milyarlık  projeler gerçekleştireceğinizi söylüyorsunuz neden içmesuyu borularını değiştirmiyorsunuz?” diye sordu.

Çakır ise alt yapı çalışmalarının sürdüğü noktalarda içmesuyu borularının da yenilendiğini söyleyerek Ağdaş’ı yanıtladı. Çakır, nerelerde su borularının yenilendiğini gösteren listeyi isteyen meclis üyelerine verebileceklerini belirtti.

ÜYE İSHAL OLUNCA..

İçmesuyu boruları tartışıldığı sırada söz alan Meclisin Bağımsız Üyesi Mehmet Moran, içmesularının kirli olduğunu ve ishal vakalarının arttığını ileri sürdü. Önceki gün akşam karın ağrısı, ishal ve idrar yolu şikayeti ile Beydağı Devlet Hastanesi acil servisine başvurduğunu söyleyen Moran, başka hastaların da ishal şikayeti ile başvurduğunu belirtip suların kirli olduğunu iddia etti.

Mehmet Moran’a yanıt veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, su üzerinde titizlikle durulduğunu ve her gün 30 ayrı noktadan su numunesi alınarak Halk Sağlığı Laboratuarına gönderildiğini, çıkan sonuçlara göre sularda bir sorun olmadığını belirtti. İsteyen herkesin su numunesi alarak istediği laboratuarda analiz ettirebileceğini ve bunun parasını de belediye olarak karşılamaya hazır olduklarını ifade eden Çakır, ‘Suyumuz gerek sertlik açısından gerekse içeriğinde barındırdığı mineraller bakımından oldukça zengin. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki pet şişelerde günlerce belki de aylarca bekleyen hazır sulardan çok çok kaliteli. Malatya’nın birinci değeri kayısı ise ikinci değeri suyudur. Türkiye’de 2. bir şehirde veya dünyanın başka bir yerinde bu kadar kaliteli su yok. İçmesuyuna laf söylemek Malatya’nın değerini lekelemektir’ diye konuştu.

Moran’ın kendi sağlık durumunu örnek göstererek ishal vakalarında artış olduğunda ısrar etmesi üzerine Çakır, “Şimdi biz laboratuar sonuçlarına mı inanalım yoksa senin karın ağrına mı?” diye yanıtladı.

Tartışmaların ardından İller Bankası’nın koordinesinde Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi alınması ile ilgili işlem yapma konusunda Belediye Başkanı’na yetki verilmesi ile ilgili teklif kabul edildi.

KAYNARCA'YA SPOR TESİSLERİ..

Belediye Meclisi, İnönü Mahallesi 3790 ada ile Karagöz Mevkii 5845 ada 1 No’lu parsellere trafo izni verilmesini kabul ederken, Kaynarca Mahallesi’nde 50 dönümlük bir alanın sportif tesis yapılması için ayrılmasını kararlaştırdı.

 İmarla ilgili bazı maddeleri kabul edip, çalışmaları tamamlanmayan bazı maddeleri erteleyen Belediye Meclisi, ihale bedelini yükseltmemesi için başta projeye dahil edilmeyen ve hali hazırda inşaatı devam eden Spor ve Yaşam Merkezi’ne yap-işlet-devret modeli ile 30 yıl boyunca sınırlı bir hak ile tenis, basketbol sahaları ile fitness binası ve mini golf sahası gibi alanların ilave edilmesini kabul etti.

ONUN DERDİ EMEKSİZ!..

Mecliste dağıtılan bir önceki toplantıya ait karar özetinde Milli Egemenlik Caddesi’nin isminin Emeksiz olarak değiştirilmesi konusunun yer almadığını belirterek söz isteyen Mehmet Moran, bir kez daha söz konusu caddeye Emeksiz Caddesi ismi verilmesine karşı çıktı. Gerek Emeksiz gerekse İsmet İnönü ve Turgut Özal isimleri noktasında Malatya kamuoyunun hassasiyetini gündeme getiren basına da tepki gösteren Moran, ‘Cadde ve sokak isimleri üzerinde çok oynandı, çok yazıldı. Belediye Meclisi de bu yazılanları dikkate alıp isimler üzerinde oynadı. Tam bir Ali –Cengiz oyunu oynadınız. Oysa Emeksiz Caddesi Nisan ayında meclise geldi diyorsunuz. O zaman da bize bu isim listelerini vermediniz. Şeffaf davranmadınız. Burası babanızın çiftliği değil’ diyerek bir kez daha cadde ve sokak isimlerini gündeme getirdi.

Moran’ın eleştirilerini yanıtlayan Ahmet Çakır ise, Malatya’nın hem mahalleleri hem de cadde ve sokak isimleri ile numarataj sisteminin Ulusal Veri Tabanı’na uygun hale getirilmesi için çok ciddi bir çalışma yaptıklarını söyledi. Cadde ve sokak isimleri belirlenirken, muhtarlardan, Kent Konseyi’nden ve yine vatandaşlardan gelen görüş ve önerileri dikkate aldıklarını savunan Çakır, “Yine hassasiyet gerektiren isim değişiklikleri ve öneriler olursa, bu konuda yazılı gelen dilekçeler komisyonumuza gönderilir ve gerekli değişiklikler komisyonumuzun uygun görmesiyle yapılır” dedi.

Belediye Meclisi’nin 2 Ekim 2013 tarihinde toplanması kararlaştırıldıktan Eylül ayı meclis toplantısı sona erdi.

HABER-FOTO: Güler HAZAR- Yeni Malatya ÖZEL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız