SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Burası Battal Gazi Evi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:42:43
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Valiliği'nin geçen yıl temizlik kazısı yaparak gün ışığına çıkardığı Seyyid Battal Gazi'nin doğduğu evin, aslına uygun bir şekilde yapılacak onarım çalışmasının ardından ziyarete açılması planlanıyor. 
     
Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkan Yardımcısı Birol Bayram Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vali Ulvi Saran'ın talimatlarıyla geçen yıl nisan, mayıs, haziran aylarında Battalgazi ilçesinin güneyindeki Battal Gazi Evi'nde yaptıkları temizlik kazısı sonucunda yapının temel kalıntıları ve yüzeyde toprak altında kalmış kısımlarını ortaya çıkardıklarını anımsattı. 
     
Temizlik kazısının ardından Battal Gazi evinin ihya edilmesi için restorasyon projesinin çizilmesi aşamasına geldiklerini anlatan Güngör, ''Battal Gazi evi, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde ve tarihi kayıtlarda da var olduğu bilinen ünlü İslam komutanı Battal Gazi'nin doğduğu yer makam haline dönüşmüş. 17. yüzyılda Osmanlı Veziri Melek Ahmet Paşa tarafından restorasyonu yapılmış, yanına binalar eklenmiş. Evliya Çelebi'nin tarifi ile 4 tarafında binalarla yüksek kubbeli bir yapı'' diye konuştu. 
     
Yaptıkları kazılarda türbe kalıntısı ve etrafındaki imar temellerine ulaştıklarını bildiren Bayram Güngör, ''Burası Evliya Çelebi'nin belirtmesine göre, zamanında yağmur dualarının yapıldığı, Battal Gazi makamı olduğu için insanların hürmet ettiği ve mutlaka buraya gidip dua edenlerin dualarının makbul olduğuna inanılan bir yer'' dedi. 
     
Güngör, Battal Gazi Evi'nin Osmanlı döneminde çok ziyaret edilen bir yer olduğuna dikkat çekerek, bu evin onarımıyla turizm cazibesi ve tarihi eserin ayağa kaldırılması noktasında önemli bir hizmet yapılmış olacağını vurguladı. 
     
Battal Gazi Evi'nin Osmanlı dönemindeki restorasyondan sonra Bektaşi Tekkesi haline geldiğinin seyahatnamede anlatıldığını ifade eden Güngör, daha sonraki dönemlerde yıkılan ve harabeye dönen yapının onarımı için restorasyon projesinin ihale aşamasında olduğunu aktardı. 
     
Yapının temizlik kazısından elde edilen buluntular değerlendirilerek ve tarihi kaynaklardaki veriler ışığında aslına en uygun şekilde restore edileceğini kaydeden Güngör, ''Projenin çizilmesinin ardından Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay alınması beklenecek. Daha sonra restorasyon ihalesi yapılacak'' ifadelerini kullandı. 
     
Güngör, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'de Battal Gazi evine 5 yerde değindiğini belirterek, ''Evliya Çelebi yapının imar edilmesinden sonra birkaç kere daha uğrayıp ziyaret etme fırsatı yakaladığını da anlatıyor'' dedi. 
     
Restorasyondan sonra tarihi yapının ziyaretçilere açılmasını beklediklerini söyleyen Güngör, ''Bunun için yapının bulunduğu bahçelikte bir çevre düzenlemesi yapılacak. Şu anda buraya giden bir yol yok. Yapı iki dere yatağı arasında izbe bir noktada. Bir yol ve derenin üzerine uygun bir köprü yapılacak. Restorasyondan sonra ise yapı insanların gezip görebileceği şekilde düzenlemeler yapıldıktan sonra ziyarete açılacak'' diye konuştu.
     
     -Battal Gazi Evi- 
     
8. yüzyılda Malatya'da doğduğu ve Emeviler döneminde İstanbul'un kuşatılmasına katıldığı belirtilen Battal Gazi'nin ocağı olarak bilinen yapının ''Battal Gazi Evi'' adıyla tescili yapıldı. Uzun yıllar halka yemek dağıtılan hayrat yeri olarak kullanılan yapı, üç Selçuklu kümbetinden oluşuyor. 
     
Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde ''Seyyid Battal Cafer Gazi'nin anadan doğduğu evi içinde olan türlü türlü güzel kokular, varan ziyaretçilerin beyinlerini kokulandırır'' ve ''dua kabul olunan eski bir mabet'' diye bahsettiği yapının restorasyonuyla Malatya'da inanç turizminin gelişmesi hedefleniyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız