SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Burası İçtima Alanı Değil, Bağırma!"

0
Güncellendi - 2017-03-17 23:15:49
A- A+ PAYLAŞ

  • Darbe girişiminin başı eski Albaydan, karargah önüne gelen tepkili vatandaşlara ağır sözler..

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı Yakınca Spor Salonu'ndaki duruşmada, Malatya'daki girişimin "lideri" durumundaki tutuklu sanıklardan dönemin 2. Ordu Komutanlığı Plan Hareket Şube Eski Müdürü Kurmay Albay Bahadır Erdemli, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti karşısında savunma yaptı. Sanık Albay, savunmasın önemli bir bölümünü 2.Ordu Karargahı çevresinde güvenlik önlemi alan Emniyet ekiplerine ve darbe girişimine tepki gösteren vatandaşlara yönelik tepki ve ağır ithamlarına ayırdı.

“BAĞIRMA, BURASI İCTİMA ALANI DEĞİL”

Darbe girişimi sırasında üstü konumundaki tuğgenerallere bile emir verdiği ifadelerde geçen sanığın bağırarak savunma yapması üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Vedat Koç, “Burası ictima alanı değil, ses tonunuzu yükseltmeden konuşun. Bağırarak konuşmak zorunda değilsin, burası ictima alanı değil” şeklinde uyarıda bulundu.

“AMİRLERİMİN EMİRLERİNE UYDUM”

Sanık Albay Erdemli, “15 Temmuz günü Malatya’daki 3 alayın 2 tanesinde devir-teslim yapılıyor. Hazırlık yapılsa o gün devir teslim yapılmazdı. Gece 03.00 gibi yapılacağı iddia edilen darbe için gece eğitimleri planlanmaz mıydı?” ifadelerini iddia etti.

Polis ve Jandarmanın 2. Ordu Karargahı çevresinde almış olduğu güvenlik önlemlerine tepki gösteren Albay Erdemli, “Darbe girişimi günü hiç kimseye ateş etmedim, ettirmedim.” dedi.

Kendisinin darbe girişimi günü komutanlarının vermiş olduğu emirleri yerine getirdiğini vurgu yapan Albay Erdemli, “Olayların başından itibaren amirlerimin emir ve komutalarına riayet ettim. Emniyet tedbirleri için emirler verdim. Darbe teşebbüsünde aktif rol oynayıp astlarıma ve üstlerime emir vermedim. Üstlerimden aldığım emirlere göre hareket ettim” iddiasında bulundu.

Erdemli, Bylock kullanıcısı olduğu iddiasını reddederek, “Hakim bey hoşgörünüze sığınıyorum. Burada artistlik, şov yapmıyorum. Tunceli coğrafyasında teröristle mücadele eden birisi dünyada terörist nitelendirmesi olamaz.” diye konuştu.

İKİNCİ KEZ UYARILDI

Sanığın yüksek sesle ve bağırarak konuşmasını sürdürmesi üzerine mahkeme başkanı ikinci kez araya girerek, “Türk Milleti adına yargılama yapan mahkemenin huzurundasın. Bağırarak konuşma. Savunmayı almayız” uyarısında bulundu. Sanık Erdemli ise "Türk milletine canımı seve seve veririm" şeklinde karşılık verdi.

Sanık Albay Erdemli, “15 Temmuz, milli orduya kumpasın tam kendisidir. TSK'nın geleceğiyle oynandığını müşahede ediyorum. Darbeci olmadım, darbede rol almadım. Suçlamaları kabul etmiyorum. 'Ya devlet başa ya kuzgun leşe' bir hayatı tarz eden bir askerim. Bütün bu hadiselerin figüranı olduğumu belirterek, suç duyusunda bulunuyorum. Olay günü bu darbe girişimi öğrenildiği halde tedbir alınmayanlar hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. “ diye konuştu.

“İNSANLAR 1 HAFTA ÖNCE YEDİĞİ YEMEĞİ HATIRLAMIYOR”

Sanık Erdemli; "Sıkıyönetim mesajı ile ilgili bilgi önce kime geldi?” sorusuna, “Önce bana geldi, Erkan Albay söyledi. Bende Mustafa Serdar Sevgili’ye söyledim” şeklinde, “Mesaj emrini ordu komutanına götürmek için konuta gittiğinizde, Ordu komutanı kamuflajlı mıydı?” sorusuna “Ben kamuflajlı hatırlıyorum” şeklinde, ‘Mesajı gösterdikten sonra Ordu komutanı ne söyledi?” sorusuna, “Karargaha geçelim, ‘Bu imzalar yetkili imzalar değil’ dedi.” şeklinde cevaplar verdi.

Sanık Erdemli, “Ordu komutanın makamında kim ne söyledi?" sorusuna, “Ordu komutanımız bir sorgulama içindeydi, konuşmaları çok hatırlamıyorum. Çok şiddetle bir aramalar devam ediyordu. İçerde ne kadar kaldığımı hatırlamıyorum. İnsanlar 1 hafta önce yedikleri yemekleri hatırlamıyorlar.” şeklinde cevap verdi.

“KOMUTA KATINA GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI ENGELLEMEDİM”

Sanık Erdemli, “Yüzbaşı Kemal Keskin’e karargaha hiç kimsenin girmemesi ve çıkmaması için talimat verdin mi?” sorusuna, “Evet böyle bir emir verdim. Emri Serdar Paşa vermişti. Ordu komutanın böyle bir emir verdiğini söylemedim” şeklinde cevap verdi.

Sanık Albay Erdemli, “Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun’un konutuna gidilmesi ve konutundan çıkılmaması emrini verdin mi?” sorusuna “İletişim kazasının nelere mal olduğunu gördüm.” şeklinde, “Komuta katıda kimseye emirler verdin mi?” sorusuna “Emniyetin alınması için emirler verdim” şeklinde, “Komuta katına giriş ve çıkışları engelledin mi?” sorusuna “Hayır” şeklinde, “Yarbay Suat Özoçak ve Binbaşı Bülent Kuzucu’nun kelepçelenmesi emrini niye verdin, sebebi nedir?” sorusuna “Güvenemedim, ürkek tavırlar içindeydiler. Aramızda bir konuşma geçti mi hatırlamıyorum” şeklinde cevaplar verdi.

“ORDU KOMUTANINA SİLAH ÇEKMEDİM”

Sanık Albay Erdemli, “Ben kurmay başkanına silah çekmedim, silahımı teslim etme hadisesidir” diyerek, “Ordu Komutanına herhangi bir şekilde silah çektin mi?” sorusuna “Kesinlikle hayır” şeklinde, “Avni Angun’un kelepçelenmesi hadisesini Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili’ye verdin mi?” sorusuna, “Hayır. Kelepçeleme süresini hatırlamıyorum” şeklinde cevaplar verdi.

“İKU uçağı talebi ile ilgili amaç neydi” sorusuna “Bu talep benden gelmedi.” şeklinde cevap veren Erdemli, Ordu Komutanını güvenli bir yere alınmasını teklif ettiğini, halkın birikmesi sonucu emniyetsiz bir ortamın ortaya çıktığını, ZPT’leri polisin almış olduğu güvenlik önlemlerine karşı istediğini söyleyen Bahadır Erdemli, nizamiyede görevlendirilen Yüzbaşı Kemal Keskin’in kendi telefonundan Ordu Komutanı ile konuştuğunu da belirtti.

“GENERALLERİ ORGANİZE ETMEDİM…”

“Dinlediğimiz sanıklar senin generalleri bile organize etiğinizi söylediler, bu konuda ne diyorsunuz?” sorusuna da böyle bir durumun olmadığını belirterek yanıt veren Bahadır Erdemli, “Kemal Keskin Yüzbaşıyı sen mi nizamiyede görevlendirdin?” sorusuna “Evet” şeklinde, “Kurmay bir subayın, karargah subayının nizamiyede görevlendirilmesini nedeniydi, güvene dayalı bir görevlendirme miydi?” sorusuna “Evet, o günkü şartlar onu gerektiriyordu” şeklinde yanıtlar verdi.

“Telefonunu teslim ederken Whapsapp mesajları sildin mi?” sorusuna, “Hatırlamıyorum” şeklinde cevap veren sanık Erdemli, “İKU uçağının hazırlanmasının amacı nedir?” sorusuna “Her an ortaya çıkabilecek gelişmelere göre reaksiyon gösterme” şeklinde cevap verdi.

“MESAJDAN ÖNCE EMİR VERDİĞİMİ HATIRLAMIYORUM…”

Duruşma Savcısı İsmail Gökhan Orman, “Suat Özocak ve Bülent Kuzucu için ’Tutuklayın’ şeklinde bir talimatın oldu mu?” sorusuna Sanık Erdemli, “Evet emri verdim. Ordu komutanı koruma astsubaylarını kurma kolunu çektiklerini hatırlamıyorum” şeklinde cevap verdi.

Sanık Erdemli “Kamera kayıtlarına göre, Kemal Yüzbaşıyı sıkıyönetim mesajı gelmeden önce nizamiyede görevlendirme emrini vermişsin” sorusuna “Hatırlamıyorum” şeklinde cevap verdi.

DARBEYE TEPKİ GÖSTERENLERE AĞIR İTHAM..

Savunmasının büyük bir bölümünü halkın darbe girimini ortaya açıklamasının ardından 2. Ordu Bölgesinde toplanması ve emniyetin almış olduğu güvenlik önlemlerini eleştiren ve suçlayan Albay Bahadır Erdemli, “Malatya halkını tenzih ederim, zihniyetini araştırsan serseri diyebileceğimiz insanlar vardı” ifadelerini ileri sürdü.

Sanık Albay Erdemli, “Kışlanın dışına çıkmamışız, kışlanın dışında içeri girmek isteyen bir grup vardı” diyerek, “Kimse darbeci değil” ifadesini savundu.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız