SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Burası Polis Haber Merkezi..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürü Emniyet Amiri Ufuk Balcı, sevilen dizi, milli ve derbi maçlarının olduğu günlerde '155 Polis İmdat' hattına daha az çağrı geldiğini söyledi.

Malatya Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürü Emniyet Amiri Ufuk Balcı, 155 Polis İmdat Merkezi'nin çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Balcı, haber merkezlerinin, Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yaptığını belirterek, "Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğümüz, Emniyet Müdürlüğümüzün hem telsiz haberleşmesini, hem telefon haberleşmesini sağlamaktadır. Haber merkezimizde telsiz ve acil telsiz koordinesi ve acil çağrı merkezi olarak hizmet vermektedir. Haber merkezimiz öncelikle 7 gün 24 saat görev başında olan polisimizin telsiz muhaberesini koordine eden, diğer bir görevi de 155 Polis İmdat olarak acil çağrı merkezi olarak hizmet vermektedir. Acil Çağrı Merkezimize gelen ihbarları telsiz kanalı ile ilgili şubelere aktarılmakta. Haber merkezimizde 12-24 sistemine göre 3 grubumuz görev yapmaktadır. Her gurubumuzda 4- yada 3 kişi görev almaktadır. Bu personelimiz hem telsiz muhaberesini sağlamakta, hem acil çağrı hizmetleri olarak ister 155 kanalı ile ister e-mail kanalı ile gelen ihbarları değerlendirip, koordine etmekte ve ekiplerimize bilgi vermektedir" dedi.

Malatya'da günlük ortalama 500 civarında vatandaştan ihbar geldiğini ve en fazla ihbarın ise darp ve cebir konularını kapsadığını belirten Balcı, "Biz ihbarları Asayiş ve Trafik olarak ikiye ayırıyoruz. Asayiş ihbarlarında daha çok darp, cebir, kavga konuları, aile içi şiddet konuları, trafik ile ilgilide kırmızı ışık ihlalleri, yasak parklar, park ihlalleri genelde bize gelen ihbarlar. Yaptığımız çalışmada günlük ihbar ortalamamız 500 civarında. Vatandaşlarımızın özellikle dışarıda olduğu Cumartesi- Pazar günleri bu sayı 700'e kadar çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

Sevilen dizi, mili ve derbi maç saatlerinde olay ve ihbar sayısında azalma olduğunu belirten Balcı, "Vatandaşların televizyon seyrettiklerinden kaynaklı olarak, bulundukları yerden çıkmadıklarından olay ve ihbarlarda azalma oluyor. Bizimde dikkatimizi çekti. Özellikle sevilen bazı dizilerde veya milli maçlarda, derbi maçlarda o saate, o güne münhasır olarak olaylar düşüş göstermekte. İhbarlarda da aynı şekilde düşüş olmakta" dedi.

155 Polis İmdat telefonlarına bakan polis memurlarının gelebilecek her türlü ihbara ve vatandaşların olay psikolojisine karşı duyarlı ve eğitimli olduğunu belirten Balcı, "Vatandaşlarımızın özelikle ihbarda bulunurken sakin ve serin kanlı olmalarını, konunu öncelikle neden ibaret olduğunu, kavgamıdır, kazamıdır, neden olduğunu bize açıklamaya çalışmalıdır. Burada çalışan personelimizde zaten bu yönde duyarlılar. Bizi arayan vatandaşlarımızı belki bulundukları psikolojik ortam gereği, heyecanlı olabiliyorlar. Personelimiz öncelikle bu vatandaşlarımızı yatıştırmaya çalışarak, bilgileri tam olarak almaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımız konuyu net bir şekilde söylemeye çalışırlarsa, bizim için çok kolaylık oluyor. Vatandaşlarımızın özellikle adresleri tam olarak bilemediklerini görüyoruz. Vatandaşlarımız bizi ararlarken adreslerini mutlaka bir gözden geçirmelerini ve ona göre tam net adres vermelerini istiyoruz. Adres net olarak verilmediği takdirde olay yerine ulaşılması mümkün değil. Ama maalesef vatandaşlarımızın birçoğu adreslerini net olarak bilememekte. Bize marketin, caminin ve okulun yönlerine göre adres verilmeye çalışılıyor. Buda ekiplerimizin zaman zaman olay yerini ulaşmasını ve etkili müdahalesini geciktiriyor. Vatandaşlarımız bir hırsızlık olay ile ilgili orak ihbarda bulunduğunda, kaçan hırsızın boyunu, kilosunu, yaşını, üzerindeki giysilerin neler olduğunu ve rengini, kaçış yönünü özellikle bildirmelerini istiyoruz. Ekiplerimiz bu şahısı o esnada olay yerinde görmeseler bile, ekiplerimiz olay yerinin çevresinde kaçan şahısı etkili olarak aramaktadır" ifadelerini kullandı.

155'e gelen tüm ihbarların gizlilik derecesi ile kayıt altına alındığını belirten Balcı, "155'i hiç lüzumu olmadığı halde bizi rahatsız etmek amacıyla arayanlar olduğu gibi., zaman zaman alkollü vatandaşlarımızda kızdıkları başka bir konudan dolayı 155'i arayıp, deşarj oluyorlar. Personelimiz bunlara karıda anlayışlı ve serinkanlı olarak davranmaya çalışıyor. Çocuklarda sık sık arayıp, 155'i meşgul ediyorlar" dedi.

Kent Güvenlik Yönetim Sistemi için şu anda personel seçimi yaptıklarını belirten Balcı, " Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin çalışmaları devam ediyor. Aralık ayının sonuna doğru faaliyet geçmiş olacak diye bekliyoruz. Kurulacak olan bu izleme sistemi ile Malatya'da 33 noktada kurulacak kamere ile ciddi oranda suçu izleyebilecek ve suçu görebilecek ve önemli oranda da suçu önleyebileceğimiz" diye konuştu.

Balcı, internet üzerinden de e-ihbar aldıklarını belirterek, "Alınan ihbar ve şikayetlerin aciliyetine ve konularına göre değerlendirmeye alınıyor. Eğer ihbardan dolayı vatandaşımızın bilgilendirilmesi gerekiyorsa, mail adresine bilgi veriliyor. Vatandaşlarımız (www.malatya.pol.tr ) ve (www.malatyaemniyet.gov.tr ) adlı Malatya Emniyet Müdürlüğüne ait web sitelerine girerek bize ihbarlarda bulunabilirler" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız