SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Buraya HES Bir Katliam!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:05:20
Buraya HES Bir Katliam!
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir'deki Kozluk Çayı’nın, HES kurulmak istenen bölgesinin ön tarafından bulunan ve mevcutta 3. Derece Doğal SİT alanı olan yerde yapılan incelemelerde Roma dönemine ait 8 kilometrelik sulama kanalı kalıntısı bulunduğu bildirildi. Arapgir’in Eskişehir Mahallesi’nde bulunan ve Roma döneminden kalan Arapgir Kalesi’ne suyun taşınması amacıyla yapıldığı düşünülen sulama kanallarından geriye kalan kalıntıların korunması amacıyla bölgenin, 1. Derece Arkeolojik, Tarihi ve Doğal SİT alanı ilan edilmesi için çalışma başlatıldı.

SİVAS KORUMA KURULU GÖRÜŞ İSTEDİ 

Arapgir’de bulunan Kozluk Vadisi üzerindeki Geyikpınarı ile Uzunsay Tepesi mevkiinde Osmaniye Enerji tarafından gerçekleştirilmesi planlanan HES projesi ve beton santraline ilişkin olumlu rapor verilen ÇED sürecinin askıya çıkmasıyla ilçede HES’e karşı tepkiler bir kez daha yükselirken, söz konusu projenin kurulmak istendiği alanın ön tarafından bulunan ve zaten 3. derece doğal SİT alanı olan bölgede Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen kapalı sistem sulama kanalı bulunduğu bildirildi.

2013 yılı Eylül ayı toplantısını gerçekleştirmek üzere Arapgir’e gelen Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri, sahada yaptığı inceleme sonucu, su kanalının Roma döneminde Kaleye su taşınması amacıyla yapıldığını tahmin ediyor. Ancak bugüne kadar kanalın sadece 8 kilometrelik kısmının kalıntıları gelebilmiş. Sivas Koruma Kurulu’ndan uzmanlar, sulama kanallarının bulunmasının bölgenin çok eski uygarlıklara ev sahipliği yaptığı ve bunun dışında da birçok arkeolojik eseri barındırabileceği gerekçesiyle 3. derece SİT alanı olan bölgenin 1. derece SİT alanı ilan edilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğü’nden görüş istedi. 

CÖMERTOĞLU: OLDUBİTTİYE GETİRMEK İSTİYORLAR 

HES projesine ilişkin ÇED’in askıya çıktığını hatırlatan Arapgir'in AK Partili Belediye Başkanı Cömertoğlu, “Ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen yazıda askı sürecine ilişkin bir bilgi olmadığı gibi, bu toplantıların ve vatandaşın görüş ve önerilerinin nasıl alınacağına dair da bir bilgi yok. Doğal SİT alanı olan bir bölgede bir oldu bitti ile Arapgir’i yok edecek HES projesi hayata geçirilmek isteniyor” dedi.

‘ROMA DÖNEMİNE AİT SULAMA KANALI TESPİT EDİLDİ’

Geyikpınarı ile Uzunsay Tepesi mevkiinin,  Kültür Turizm Bakanlığı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 21.04.2010 tarih ve 1734 sayılı karar ile Doğal Sit Alanı ilan edildiğini hatırlatan Cömertoğlu, ayrıca Uzunsay Tepe Mevkiinde bugün artık restore edilerek ayağa kaldırılan ve 1. derece koruma alanında bulunan onlarca tarihi eserin yer aldığını hatırlatarak, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 18 Eylül’de Arapgir’de yaptığı toplantı sonrasında sahada yaptığı incelemede Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen 8 kilometrelik sulama kanalı tespit ettiklerini söyledi.

Cömertoğlu “Bütün bunlar Arapgir’in çok eski bir yerleşim yeri olduğunun da en iyi göstergesi. Sivas Koruma Kurulu, bölgenin Roma döneminden bu yana önemli bir yerleşim yeri olabileceği, çok önemli kazıların gerçekleştirilebileceği, tarihi ve arkeolojik birçok eseri barındırabileceği düşüncesiyle buranın 1. Derece SİT alanı olması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğü’nden görüş istedi. Umuyoruz ki bölge hakkında verilecek olumlu bir karar ile hem tarihimiz hem tabiatımızın korunması yolunda önemli bir adım atılmış olacak’ diye konuştu. 

‘TABİAT PARKI OLMALI’ 

HES kurulmak istenen Kayaarası Kanyonuna yakın bölgedeki tarihi eserlerin yanı sıra kanyonun yaban hayatının birçok zenginliğini de barındırdığını belirten Cömertoğlu “Bugün yaban hayatını izleme etkinliğinin yapıldığı bu bölgede 600’ün üzerinde dağ keçisi, 100’ün üzerinde porsuk, 3 farklı türden 30’un üzerinde ayı, kınalı keklik, tavşan cinsleri ve sadece bu yöreye ait sarı sazan, bahar aylarında beyaz kelebek, kapari, ters lale, doğal incir gibi hayvan ve bitki türleri tespit edilmiş. Biz, bu bölgenin Doğal Tabiat Parkı ilan edilmesi için de başvuru yaptık. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü de Ankara’ya teklif yazısını yazdı. Bunun da sonucunu bekliyoruz” dedi. 

‘HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

HES projesinde tünel yapılacağını ve tünel için dinamit patlatılacağını ifade eden Arapgir Belediye Başkanı Cömertoğlu, “Dinamitle tarihi eserlerimiz zarar göreceği gibi kanyonun  suyu da kuruyacak. Beton kırma tesisleri, tarihi dokuya, tabiat güzelliğine, yaban hayatına, Kozluk üzerinde bulunan ekim sahalarına ve ahşap evlerimize zarar verecektir. Arapgirliler  ilçesinde HES istemiyor. Kozluk vadisinin bu şekilde yok edilmesine seyirci kalmayacağız. Bütün Arapgir halkı olarak HES’lere karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

HABER: Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız