SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bush: 'Irak'ta Başarı Mümkün'...

A- A+ PAYLAŞ

Irak'ın işgalinin dördüncü yıl dönümü vesilesiyle konuşan ABD Başkanı George Bush, Bağdat'a ek asker sevkinin etkilerini göstermesinin aylar alabileceğini söyledi ve sabırlı olunması çağrısı yaptı.

Temel önceliklerinin başkentte güvenliği sağlamak olduğunu dile getiren Bush, Şii ve Sünni militanların yanı sıra El Kaide'ye karşı da kuvvetli operasyonlar düzenlendiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise mezhep farklarına dayalı şiddetin geçen yıl içinde kötüye gittiğini kaydetti.

Rice, Irak'ın despot bir yönetimden serbest bir topluma dönüşüm olarak ifade ettiği çok büyük bir değişim sürecinden geçtiğini kaydetti.

Rice, Bush yönetiminin, Irak'ta bazı konularda daha farklı davranmış olması gerektiğini de kabul etti.

Rice, Amerikan birliklerinin, isyancılarla mücadele stratejisini, daha erken başlatmış olmaları gerektiğini belirtti ve yeniden yapılandırma konusunda daha yerel ve merkezi bir yaklaşım gerektiğini söyledi.

Irak halkı karamsar

Öte yandan BBC ve dünyanın önde gelen medya kuruluşları için Irak'ta yapılan bir ankete göre, halk ülkenin geleceği ile ilgili giderek derinleşen bir karamsarlık içinde.

Sonuçlar, geçen yıl yapılan son ankete göre çok daha olumsuz görünüyor.

Ülkedeki hayatlarını genel olarak 'iyi' diye tanımlayanların oranı yüzde 39. Bu oran 2005 yılında yüzde 71'e ulaşıyordu.

Geçen yıl katılımcıların yüzde 64'ü hayatının bir yıl sonra daha iyi olacağını düşünürken, şimdi bu umudu taşıyanların oranı sadece yüzde 35.

Ülkenin genel durumunun daha iyiye gideceğini düşünenler de yüzde 69'dan yüzde 40'a gerilemiş durumda.

Ankete göre ayrıca, Irak halkı 2003 yılındaki işgal öncesi ile kıyaslandığında daha mutsuz.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ise anketin sonuçlarını değerlendirirken, mezhep çatışmalarının son bulduğu görüşünü vurguladı.

İngiliz ITV televizyonuna konuşan Maliki, mezhep farklarına dayanan cinayetlerin ve adam kaçırma olaylarının dinmesini büyük bir başarı olarak ifade etti, evlerini terkeden ailelerin dönmeye başladığını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız