SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bütçe Zorluyor'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın cevaplaması için TBMM'ye verdiği, Nemrut Dağı yolunun bitirilmesi ve burada Malatya Evi Projesi'ni bakanlığın yapacak olması nedeniyle yönelttiği sorulara ilişkin gelişmeler yaşandı.

TBMM'de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, milletvekili Aslanoğlu'nun sorularına cevap verdiği bildirildi.

Aslanoğlu'nun soru önergesi, bakanın yanıtı ve arada geçen diyaloğlar TBMM tutanaklarına göre şöyle:

"* Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla.

Ferit Mevlüt Aslanoğlu
Malatya

Nemrut Dağı'na Malatya ve Adıyaman'dan ulaşılabilmektedir. Dünya'da ve ülkemizdeki seyahat özgürlüğü nedeniyle Nemrut'a gitmek isteyen ziyaretçiler dilediği yoldan gitmelidir.

Ancak;
1) Bakanlığınızca özellikle, 2002'den bu yana Malatya-Nemrut yolu dâhil olmak üzere bugüne kadar hiçbir ödenek tahsisi yaptınız mı?

2) Sizin bu bakanlığa atanmanızdan sonra Nemrut'la ilgili tüm açıklamalarınız Malatya kamuoyunda hep sorun yaratmışsa bunun nedenini araştırdınız mı?

3) Nemrut konusunda Malatya'ya yönelik düşüncelerinizde yansız ve tarafsız olmadığınız görüşümü çürütmek amacıyla bu bölgeye ve özellikle 10 km'lik yol için ödenek vermeyi düşünüyor musunuz?

* Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim.Saygılarımla.
Ferit Mevlüt Aslanoğlu
Malatya

Malatya-Pütürge-Tepehan-Adıyaman yolu 100 km'dir. Bu yolun Pütürge-Tepehan yol ayrımı 60 km ve Tepehan'a kadar olan kısmı ise 20 km olup karayolları ağı içerisindedir.

Tepehan-Adıyaman ayrımı olan 10 km'lik kısım ise karayolları ağına dahil değildir. Bu nedenle;

1) 10 km'lik bölüm Nemrut'a giden bir yol olduğu için turizm yolu kapsamına alınacak mı?

2) Malatya- Adıyaman bağlantısı olan bu yol tamamen karayolları ağı içerisine alınamaz mı?

3) Bu bölüm için 2010'da ilave bir ödenek tahsis edilerek bu yolun ulaşıma uygun standart bir yol haline getirilmesini düşünüyor musunuz?

* Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla.

Ferit Mevlüt Aslanoğlu
Malatya

Bakanlığınız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 4.3.2010 tarihli Malatya Valiliğine hitaben yazdığı bir yazıda, Malatya İl Özel İdaresi'ne ait Nemrut Milli Parkı'ndaki bir binanın yıkılması talep edilmiştir.

Ancak;
1) Burada yapılması planlanan Malatya Evi Projesi hangi amaçla yapılacaktır?
2) Bu projenin içeriği nedir?
3) Bu proje ile bölgenin hangi ihtiyaçlarının giderileceğini Malatya kamuoyu ve Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile paylaştınız mı? Bu projenin fizibilitesi tarafınızdan yaptırıldı mı?

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY - Sayın Aslanoğlu Nemrut'la ilgili… Nemrut da bizim göz ağrılarımızdan birisi. Oradaki çalışmaların da yavaş gittiğinden şikâyetçiyim ben yani Nemrut'taki koruma çalışmalarının -bu soru onunla ilgili değil ama bunu paylaşmak istiyorum- yavaş gittiği kanısındayım çünkü bir değerli üniversitemizle çalışıyoruz ve ne yazık ki benim beklediğimden daha yavaş geliyor üniversitenin önerileri. Bunu hızlandırmaya çalışıyoruz.

Biz, Adıyaman ve Nemrut ayrımı yapmaksızın o güzergâhı iyileştirmeye çalışıyoruz. İki bölgede, Adıyaman ve Nemrut güzergâhlarında yeni, modern, sağlıklı, gelenlerin Nemrut'la ilgili bilgi alabilecekleri, bazı örnekler görebilecekleri karşılama evleri… Projeyi yaptık, ihaleye çıkıyoruz; çıktık hatta ihaleye, bir sorunumuz oldu. Kaynak ayırdık.

Yani değerli arkadaşlarım, Türkiye'de dokuz tane bizim, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yerimiz var. Tabii hepsi çok önemli ama bunlardan ikisini özel biçimde çok önemsiyorum.

Birisi: Divriği. Divriği bu dokuz UNESCO dünya miras alanı içinde Türk ve İslam olan tek ünite, tek alan. Bu açıdan önemli. 1220 yılında Mengücek döneminin başkentinin bir şaheseri.

Nemrut da inanılmaz bir doğa ve tarih ortaklığı. Bu, geçen hafta Şian kentinde, o "Terra Cotta Askerleri" gördüm. Bizim ülkemizde onunla kıyaslayabileceğimiz -muhteşem bir eser ama- evsafta bir tarih eseri Nemrut. Onun çok özel biçimde korunması konusunda geçmiş yıllardan gelen ihmallerimiz var ve Nemrut'u şimdi, çok daha hızla iyileştirmeye çalışıyoruz ama itiraf ediyorum ki benim özlediğim kadar hızlı henüz gidebilmiş değiliz. Bunu da açık yüreklilikle burada söylemek istiyorum.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Efendim, Sayın Bakan, iki soruma cevap vermediniz. Bir tanesine cevap verdiniz, ikisine cevap vermediniz.

BAŞKAN - Bir dakika Sayın Bakan.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY (Devamla) - Pardon, öteki?

BAŞKAN - İki sorusu daha vardı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY (Devamla) - Yolla ilgili.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Evet, yola gelelim.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY (Devamla) - Yolla ilgili de… Şimdi, Bakanlığımız ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanmış protokol çerçevesinde, Elâzığ-Malatya ayrımı, Pütürge ayrımı, Nemrut ayrımı, Nemrut Dağı (Kahta-Gerger) ayrımı toplam 94 kilometre uzunluğundaki yol 2005 yılında Turistik Yollar Yatırım Programı'na alınmış ve biz bu tarihe kadar bu yollara 2 milyon 387 bin ödenek göndermişiz. Şu andaki durumumuz bu, yollarla ilgili ama yollarla ilgili de bu önümüzdeki dönem, bu karşılama merkezleriyle birlikte yollarla ilgili de biraz daha hızlanmamız gerekiyor.

BAŞKAN - Aslanoğlu'nun ek bir talebi daha var galiba.
Buyurunuz.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, sizi yanlış yönlendirmişlerdi, bir yanlışı düzelttiniz. Teşekkür ediyorum. Şu andaki eski konaklamayı yıkıp yerine yapacaktınız ama yapılmadan yıkmak olmazdı. Bu konu düzeltildi, ödenek gitti, teşekkür ediyorum.
Ama, yollar konusunda -özellikle 15 kilometrelik- Tepehan'dan sonra Kahta ayrımına kadar tek arabanın geçeceği yollar konusunda sekiz yıldır hiçbir ödenek vermediniz. Bunu arz ediyorum. Bu nedenle, özellikle bu yıl bu ödeneğin mutlak konmasını ve özellikle bizim meselemiz Nemrut'tur… Ne Adıyaman ne Malatya… Adıyaman bizim kardeşimizdir, kesinlikle… Ama biz, o Malatya-Adıyaman arasındaki yolun, bir şekilde… O 15 kilometrelik turizm yolunun hiçbir ödeneği olmadığını, hiçbir ödenek verilmediğini, bunu bir kez daha size sunuyorum. Hiçbir çalışma yoktur.
Bilgilerinize arz ediyorum.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY (Devamla) - Bu yollar konusundaki talepler, arkadaşlar, bizim bütçe sınırlarımızı biraz zorluyor. Yani 15 kilometre yol aşağı yukarı bize yol için tahsis edilmiş parayı neredeyse olduğu gibi versek ancak karşılıyor ve Türkiye'de tabii çok sayıda turistik bölgelerle ilgili yol talebi var. Biz bu konuda Ulaştırma Bakanlığının yardımını görüyoruz, elimizdeki kaynakları devrediyoruz ve Ulaştırma Bakanlığı aşağı yukarı bize ayrılmış olan tahsisatın 10 katından daha fazla yol yapmaya çalışıyor.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Efendim, siz misiniz, Sayın Ulaştırma Bakanı mı, hanginiz?

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY (Devamla) - Şimdi, Sayın Bakanla birlikte bu yol talebini bir kez daha not etmiş olduk.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Efendim siz mi, Sayın Bakanım mı? Siz misiniz efendim? Muhatabım siz misiniz, Sayın Bakanım mı?

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM (Erzincan) - Benim.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sizsiniz. Peki. Sizden geri aldım Sayın Bakan, Ulaştırma Bakanı üstüne aldı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız