SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bütçede 'Sıfır' Büyüme!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nin tahmini 2010 mali yılı bütçesinin 2009 yılı mali yılı bütçesi ile aynı büyüklükte olduğu ortaya çıktı.

 

Malatya Belediye Meclisi’nin Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın başkanlığında yaptığı Kasım ayı 2. oturumunda yeni yılda uygulanacak ücret tarifeleri, memur sicil amirleri yönetmeliği ve 2010 yılı Mali Bütçesi görüşülerek karara bağlandı.

 

Belediye Meclisi’nde müzakere edilmeden karara bağlanan Malatya Belediyesi 2010 yılı mali yılı bütçesi 200 Milyon TL olarak belirlendi.

 

Bu rakamın ilginç yanı ise, 2009 mali yılı bütçesi ile aynı olması.

 

Cemal Akın döneminin son bütçesi olan 2009 mali yılı bütçesi 5 Kasım 2008’de belediye meclisinde görüşülmüş ve 200 Milyon TL olarak karara bağlanmıştı.

 

Uzmanlar: Bu Bütçe Daha Az Hizmet Demek

 

Malatya Belediyesi’nin bir önceki yılın aynı büyüklüğünde bir bütçe ile 2010 yılını yönetecek olmasını değerlendiren maliye ve yerel yönetim uzmanları, bu bütçenin daha az hizmet ve sıfır büyüme anlamına geldiğine dikkat çekerek, ‘En azından enflasyon oranında bütçe artışı sağlanmalıydı’ şeklinde görüş belirttiler.

 

Global ekonomik krizin ülke bütçelerinde ve büyümelerinde daralma meydana getirmesinin doğal olduğunu ifade eden uzmanlar, ‘Ancak belediye gelirleri tüm ekonomik sıkıntılara rağmen büyüyor. Suya yapılan yaklaşık % 60’lık zam, vergi ve harçlardaki astronomik artışlar gelirlere önemli katkılar sağlarken bütçenin bir önceki yıla oranla sıfır büyüme ile karara bağlanması, mevcut belediye yönetiminin büyüme ve yaşam kalitesini arttırıcı hizmetleri geliştirme konusunda ciddi zaafları olduğunu göstermektedir’ şeklinde konuştu.

 

Elazığ Belediyesi’nin 2009 yılı bütçesinin 172 Milyon TL, 2010 yılı bütçesinin ise 178.3 milyon TL olduğunu hatırlatan uzmanlar, Malatya’daki sıfır büyümenin kent vizyonunu olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

 

Bütçe büyüklüğü kadar, bütçeyi oluşturan gelir kaynaklarının doğru, etkin ve verimli kullanılmasının da önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar, ‘Malatya Belediyesi başkan yardımcılığı kadrolarında 2 hesap uzmanı olmasına karşın, belediye harcamalarındaki son 6 aylık öncelikler geleceğe yönelik umut vermiyor. Performans esaslı bütçeleme bu anlamda negatif bir eğilim çiziyor’ şeklinde konuştular.

 

MASKİ Verileri Başkan Çakır’ı Doğrulamıyor

 

Malatya Belediyesi’nin 2010 yılı mali yılı bütçe tasarısının ele alındığı ve karara bağlandığı belediye meclis toplantısında, bütçenin gelir en önemli kalemlerinden biri olan içme suyu ücretlerine de yaklaşık % 60 oranında zam yapıldı. Ancak, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın belediye meclisinde büyük tartışma yaratan bu zammın gerekçesini açıklarken aylık su gelirine ilişkin açıkladığı rakamın doğru olmadığı ifade ediliyor.

 

"Biz alt yapı, üst yapı çalışmaları ile Malatya’yı modern bir kent yapmak için gelirlerimizi arttırmak zorundayız. Denizli’nin aylık su geliri 9 milyon, bizim su gelirimiz ayda 1. 7 milyon TL" şeklinde konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın verdiği bilginin aksine, 2005 yılından itibaren Malatya Belediyesi’nin aylık su gelirinin en az 2.3 milyon ila 3 milyon TL arasında değiştiği belirtiliyor. MASKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre 2009 yılının ilk 9 aylık periyodunda ise 22 milyon TL’lik su faturası kesildi. Bu da aylık 2.4 milyon TL su geliri demek. Malatya’da 107 bin ev abonesi ve 15 bin resmi kurum ve ticarethane abonesi bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız