SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bütçeye Hiç Çalışılmamış!.'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı belediye başkanı Ahmet Çakır başkanlığında yapıldı, meclis gündemdeki ve gündem dışı verilen önergeleri görüşerek karara bağladı. Belediye memurlarının üyesi olduğu sendikaya yer tahsisi, bir suikasta kurban giden Hrant Dink’in doğduğu ve harabeye dönen evinin onarımı talebi, özensiz hazırlandığı iddia edilen 269 milyon liralık 2011 yılı bütçe ve ücret tarifesi, su ve otobüse yapılan zam, mahkeme kararı ile inşaat alanı mühürlenen AVM’nin plan değişikliği teklifinin ertelenmesi, Bağımsız üye Mehmet Moran’ın, önergesi gündeme alınmayışı ve sözünün kesilmesini protesto ederek meclisi terk etmesi toplantıya damgasını vurdu.

MAHALLE İSİMLERİ DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİ..
İlgili dairelerin verdiği ve çoğunluğunu imar maddelerinin oluşturduğu konuların okunup gündeme alınması ile başlayan toplantı, CHP’li üyeleri Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş tarafından gündeme alınması istemiyle verilen; Bölgede yaşayan sakinleri bezdiren Kentsel dönüşüm projesindeki belirsizlik ve öteleme, bazı mahalle isimlerinin( Cemal Gürsel- Tandoğan- Yavuz Selim gibi) mahalle sakinleri tarafından demokratik yollarla değiştirilmesi, Malatya’ya esnaf ve sanatkârlar evi yapılması için ESOB’un Malatya belediyesinden yer tahsisi talebinde bulunması, Hrant Dink’in doğduğu evin harabe durumundan kurtarılması girişiminin yapılmasını içeren konular ile bağımsız üye Mehmet Moran’ın Malatya merkezde olmasına rağmen gecekondu tipi tadilatlar nedeniyle görüntü kirliliği yaratan Temelli Pasajı, Bakırcılar Çarşısı ve Şire Pazarının Malatya’ya yakışır hale getirilmesini konu alan önergeleri okunduktan sonra, mahalle isimlerinin demokratik yöntemlerle belirlenmesini içeren önerge ilgili birime sevk edilirken diğer maddeler AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

TARTIŞMALAR..
Gündem dışı önergelerde yaşanan tartışmaların ilki Bağımsız üye Moran’ın “Özellikle Temelli pasajında aslına uygun olmayan eklemeler yapılıyor. Kentin ortasında gecekondu görüntüsü yapan bu duruma bir an önce müdahale edilmesi gerekir” diyerek sürdürdüğü konuşmasına Başkan Çakır “Temelli Pasajı, Bakırcılar Çarşısı ve Şire Pazarı ile ilgili olarak projeler yapıldığını ve bunların kısa sürede uygulanacağı sözleriyle karşılık verdi.

Başkan Çakır, ESOB’a yer tahsisi konusunda çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek maddenin gündeme alınmasına gerek olmadığını belirti. Ali Dağdelen; Hrant Dink’in doğduğu ev ile ilgili olarak “Geçtiğimiz günlerde 12 yaşındaki bir çocuğumuz metruk bir yapıda hunharca öldürüldü. Bu tür yapıların belirlenerek yıkılması gerekir. Hrant Dink’in evinin ise ailesinin isteği doğrultusunda veya belediyenin gayretleriyle onarılması hem Malatya’mızın hem de ülkemizin lehine olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

Sahada çalışmalar yaparak tehlike arz eden bu tür evlerin yıkımı konusunda çalışmalar başlatıldığını söyleyen Başkan Çakır “Hrant Dink’in evi için ailesinden veya herhangi bir sivil kuruluştan teklif gelirse olumlu yaklaşırız. Ev şu an çok kötü durumda, ayrıca mimari değeri de yok. Ailesinden bugüne kadar da böyle bir talep gelmedi.” diye konuştu.

Ulaşımla ilgili olarak konuşan başkan Çakır; “Otobüs filomuzu hem gençleştiriyoruz, hem de büyütüyoruz. Bu amaçla 21 yeni otobüsü ilk etabında 5 otobüsü bugünlerde geride kalan 16’sını ise 2 ay içinde teslim alacağız. Şu an günlük 95.000 yolcu taşıyoruz. Hedefimiz 120.000 yolcu” diye meclisi bilgilendirdi.

ZAMMA TEPKİ..
Gündem dışı maddeler ve tartışmalardan sonra gündem maddelerine geçildi. 2011 Yılı Mali bütçe ve ücret tarifesi görüşülürken CHP’li üye Doğan Ağdaş “Hükümetiniz işçiye memura yüzde 1-4 arası zam yaparken sizler bazı kalemlerde yüzde 40’a varan zamlar yapıyorsunuz. Adalet bunun neresinde?” diye bütçeyi eleştirirken CHP’li Dağdelen’de “Enflasyon yüzde 10’un altında. Özellikle su ve otobüs zamları çok fazla. Ayrıca bütçe titizlikle hazırlanmamış görüntüsü veriyor.” deyince Meclis Bütçe Komisyonu başkanı Vahap Özdemir söz istedi. Komisyon başkanı Özdemir'in; bütçenin büyük bir titizlikle hazırlandığını belirten konuşmasına CHP’li üye Dağdelen bazı maddeler okuyarak “Bunlar aynen kopya edilmiş ve üzerinde hiç çalışılmamış” diyerek itiraz etti.

Bu arada AKP’lilerle muhalefet üyeleri arasında özellikle de su fiyatları konusunda karşılıklı sataşmalar yaşandı.

Belediye başkanı Çakır araya girerek; “Her şeyi standartlara bağlayamıyoruz. Su fiyatı gerek bölgede gerekse de ülke çapındaki iller arasında en ucuzu. Bütçede bir çok kalemde yüzde 40’lara varan indirimler de yapıldı.” diye konuştu. Yapılan oylama sonucu 2011 yılı Mali bütçe ve ücret tarifesi kabul edildi. MOTAŞ’ın otobüs alımı için 7 milyon TL kredi kullanma yetkisi talebi oylanarak kabul edildi. 2010 yılı için 200 milyon lira olan tahmini bütçe 2011 yılı için 269 milyon lira olarak öngörüldü.

TAHSİSE ELEŞTİRİ..
Eski Hal binasında bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait bazı taşınmazların Bem-Bir Sen’e tahsis edilmesi önergesi konusunda söz alan bağımsız üye Moran “Adalet üzerine Kur’an'dan bazı ayetler okuyarak başladığı konuşmasını “Bem Bir Sen adlı sendika, iktidara yakınlığı ile ve iktidarın doğrultusunda siyaset yapan bir sendika görünümünde. Aynı şartlarla bir başka sendika burayı talep etse ne diyeceksiniz? Adalet bunun neresinde?” diye sürdürdü. CHP’li üye Dağdelen’de “Belediye çalışanlarının üye olduğu sendkaya belediyeden yer tahsisi yapılması söz konusu sendikaya özel ayrıcalık sağlar. Artık onu oradan söküp atamasınız. Bu ise diğer sendikaları hakkını gasp etmektir” diye önergeye karşı olduklarını belirtti.

Belediye başkanı Çakır, “Söz konusu yer tahsisinin yetkili sendikaya yapılması yasal zorunluluk. Biz bu yasal zorunluluğu yerine getiriyoruz” dedi. Yapılan bu konuşmalardan sonra yapılan oylamada taşınmazların sendikaya tahsisi kabul edildi. Bu arada bağımsız üye Mehmet Moran, önergesinin kabul edilmediği ve sözlerin dinlenmediği gerekçesiyle toplantıyı terk etti
Gündemin imar maddelerine geçildi.

AVM BİR SONRAKİ TOPLANTIYA..
Gündem maddleri arasında yer alan; kat artışı, nizam ve cins değişikliği, okul bahçesine ana okulu yapımı, Taşhoron Kilisesi alanında bulunan Belediye hissesinin Maliye hazinesine devri, İnönü Kapalı Çarşısı bodrum katındaki Belediye’ye ait bir dükkanın E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan hükümlüler tarafından yapılan el işlerinin teşhiri için 2 yıl süreyle bedelsiz olarak verilmesi gibi maddeler komisyonun görüşü doğrultusunda kabul edilirken, geçtiğimiz aylarda ruhsatı ile ilgili mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen AVM’alanı için verilen imar planı değişikliği talebi Aralık ayı meclisine ertelendi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız