SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bütün Seçenekler Masada Olacak"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:07:23
A- A+ PAYLAŞ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nda görüşülen konularına değinerek, "Genel Başkanımız, CHP Genel Başkanı'yla görüşmelerde aldığı konular, teklifler değil geniş şekilde kendi düşüncelerini de ifade etmiş oldu. Biz de kendi düşüncelerimizi açıklamış olduk. Yarınki görüşmede bütün bu verilerle, dosyalarla bir araya gelecekler ve yine geniş bir yelpazede bütün seçenekler masada olacak" dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, yaklaşık 6 saat süren Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Atalay, toplantının ana gündem maddesinin 'hükümet kurma çalışmaları' olduğunu belirterek, "Şu günlerde AK Parti CHP arasındaki görüşmeler sürüyor. Son görüşmeyi de genel başkanlar yaptılar ve uzun bir görüşme yaptılar. Bugün, Genel Başkanımız o görüşmeyle ilgili genel manada CHP ile yürüyen çalışmalarla ilgili geniş ve ayrıntılı bilgi sunmuş oldu. Sorular soruldu, cevaplar alındı. MYK üyelerimiz uzun uzun değerlendirmelerde bulundu. Bütün seçenekler masadaydı, bütün seçeneklerin de iyi bir analizimiz yapıldı. Yine, alandan gelen kamuoyu araştırması vardı onun da verilerini gözden geçirmiş olduk. İrdelenmiş soruların içinde bu konular vardı. Bugünkü parti MYK'mızda bu konudaki en kapsamlı değerlendirmemizi yapmış olduk. Genel Bakanımız CHP Genel Başkanı'yla görüşmelerde aldığı konular, teklifler değil geniş şekilde kendi düşüncelerini de ifade etmiş oldu. Biz de kendi düşüncelerimizi açıklamış olduk. Yarınki görüşmede bütün bu verilerle, dosyalarla bir araya gelecekler ve yine geniş bir yelpazede bütün seçenekler masada olacak. Yarın, herhalde sona doğru giden toplantı yapmış olacak iki genel başkan. Genel Başkanımızın ifadesi, yani bir önceki toplantıdan ayrılırken yüz yüze görüşmelerle meseleleri yürütecekler tekrar biraya geldiklerinde geniş yelpazede değerlendirme olacak. Bizim teklifimizle ilgili açıklama yapmak istemiyoruz. Yarınki görüşmenin bu çerçevede yapılması ve sonucu bekliyoruz. İnşallah bu görüşmelerden milletimiz için hayırlı sonuçlar çıksın istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Parti olarak seçim akşamından itibaren nasıl bir politika izlendiğinin bilindiğini anlatan Atalay, "İlk akşamdan itibaren kararımız şuydu, balkon konuşmasında da yansımıştı. Biz, yapıcı bir politika izleyeceğiz. Burada bugüne kadar izlediğimiz çizdiği aynen ilk akşamdaki politikamızı sürdürdük. Bütün partilerle görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin ne kadar faydalı ve önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye siyasetinde siyasi partiler arasında diyaloglar kurulmuyor, gerek meclis çalışırken gerek hemen seçim sonrası genelde polemiklerle yürüyen genel başkan seviyesinde bir araya gelişlerin olduğu siyaset kültürüne sahibiz. Biz, AK Parti olarak farklı bir tutum sergiledik. Bütün partileri ziyaret edeceğiz en samimi şekilde ülkemizin meselelerini paylaşacağız, iyi bir diyalog kuracağız, siyaset ortamına da belki dönüştürücü bir atmosferi de getirmiş olacağız. Gergin genel seçim sonrası en zor olan diyaloglar kuruldu, sıcak samimi görüntüler kamuoyuna yansıdı. Seçim sonrası kamuoyuna da rahatlık getirdi. Kamuoyunda da bu yumuşamayı gördük. Tek başına bir partinin hükümeti çıkmamasına rağmen, 2 ay da oldu, her şey normal gidiyor. Vatandaşlarımızda da bir endişe de söz konusu değil. Bu partiler arası ilişkiler ve sorumlu tutumun sonucudur" dedi.

"YARINKİ GÖRÜŞMEYİ ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ"

Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Özellikle CHP ile görüşmelerde başından beri genel başkanlar arası ziyaret, gerek daha sonra heyetler arası uzun çalışmalar ve gerek son genel başkanlar arası uzun görüşme bu ülkemiz için büyük bir kazanımdır, siyaset ortamı için de kazanımdır. İki parti de çok iyi hazırlandı. Adeta ülkemizin bütün meseleleri harmanlandı. Bundan sonrası için bu çok kalıcı bir çalışmadır. Bunu kendi başına siyaset kültürümüz, ülkemiz açısından kazanım olarak değerlendiriyoruz. Yine, son görüşmeyle ilgili sıcak karşılama uğurlama genel başkanımız da aktardı, medeni nezaket içinde karşılıklı birbirini önemli gören görüşmeler oldu bunlar. Türk siyaseti için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Biz, yarınki toplantının hayırlı bir şekilde olumlu bir şekilde sonuçlanması için bugün heyet olarak da gayretimizi gösterdik. Yarınki görüşmede de Genel başkanımız o gayretini gösterecek o niyetle oraya gidecek. Yarınki görüşmeyi önemli görüyoruz."

CHP'nin dün Merkez Yürütme Kurulu sonrası yaptığı açıklamalara işaret eden Atalay, "Dün açıklama yapıldı, süreyle ilgili. Onların hepsi görüşülecek ama başka şeyler de görüşülecek. Bunu bağlayıcı görmemek lazım. Genel Başkanlar bir araya geleceğiz tekrar değerlendireceğiz demişlerdir. Buradan şunu tekrar ifade etmek istiyorum, AK Parti olarak bütün partilere açık tavrımız. Bütün partilere kapımızın olduğu politikamızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Biliyorsunuz, AK Parti'nin kuruluş yıldönümü Cuma günü 14 Ağustos, 14. kuruluş yıldönümümüz. Onun için Genel Merkezimizde bir toplantımız olacak, buraya teşkilat mensuplarını davetimiz var. Bugün haberler çıktı, 'Milletvekillerini AK Parti acilen çağırdı' diye, sadece milletvekillerimiz değil kurucular kurulumuzu, kadın kolları, gençlik kolları, başkanlarımızla, her zamanki salonumuzda bir toplantımız olacak. Bir araya geliş ve kuruluşumuzu anma ve o gün bir arada olma toplantısı olacak. AK Parti'nin kuruluşu önemli. Cuma günü inşallah o gün bir arada partimizin diğer meselelerini de değerlendirmiş olacak. Genel Başkanımızın da uzun bir konuşması olacak" açıklamasında bulundu.

Atalay, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "CHP ile koalisyon kurulması konusunda eğilim oluştu mu bugünkü MYK toplantısında" sorusuna Atalay, "Biz, samimiyetle yapıcı bir politika izliyoruz. Bugünkü toplantımız ve yarınki görüşme bu samimiyet ve niyeti taşıyor. Süreyle ilgili konu şunun için, geniş yelpazede değerlendirmeler diye düşünüyoruz. Bütün seçeneklerin masada olduğu görüşmedir yarınki. Farklı seçenekler de yarınki görüşmede değerlendirilecek" cevabını verdi.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN BU TÜR ŞEYLERLE SUÇLANMASINI YANLIŞ BULURUZ"

Bir soru üzerine Atalay, "Yarınki görüşmeleri sınırlamak için açıklama yapmıyorum, sınırlamamak lazım. Geniş yelpaze dediğimizde birçok seçenek söz konusu olabilir. Cumhurbaşkanımızın dünkü ifadelerine ek olarak bugünkü muhtarlara yaptığı konuşmayı da birlikte ele almak lazım. Cumhurbaşkanımız süreci yönetmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı olarak anayasanın kendisine yetkiler var. Seçimler olduktan sonra Genel Başkanımıza hükümeti kurma görevi verdi. Cumhurbaşkanımız da sorular üzerine 45 güne dikkat çekmiş oluyor. Yani, işte bugün kedisinin de muhtarlara konuşmasında ifade ettiği gibi 'Başbakan koalisyon kurmak istiyor Cumhurbaşkanı da bunu engellemek istiyor' gibi yalan yanlış ifadeler dolaşıyor diyor kendisi. Bu konular bütün boyutlarıyla hem ülkemiz hem partimiz için analiz ediliyor, dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın bu tür şeylerle suçlanmasını yanlış buluruz. Koalisyon görüşmelerinin iyi bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum diyor. Cumhurbaşkanımız bu görüşmeleri teşvik eden ve hükümet kurulsun, kendisinin öngöreceği seçim hükümeti yerine oraya gelmeden önce bir hükümet kurulsun diye çaba sarf ediyor" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NUN YARINKİ GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN YAPTIĞI AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Yarınki görüşme en fazla bir saat sürer' şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Atalay, "İki Genel Başkan son görüşmelerinde ayrılırken bir araya geleceğiz ve geniş yelpazede bu konuları yüz yüze görüşeceğiz kararı aldılar. Önceden bazı açıklamalar yapılıyor. Bunlar kimi taktik, kimi belki de farklı maksatlarla ama esas olan yarınki görüşmeyi beklemek. Oradaki görüşmeden sonraki açıklamayı beklemektir. Biz, bütün bu söylenenleri açıklamaları o şekilde anlamıyoruz. İyi bir hazırlıkla yarınki görüşmenin verimli geçmesi için hazırlığımızı yaptık. Başbakanımızla Sayın Kılıçdaroğlu'nun yarınki görüşmesini belirleyici olarak görüyoruz. Öncesiyle ilgili karar yok. Biz öyle görüyoruz" açıklamasında bulundu.

"BAHÇELİ'NİN DEĞERLENDİRMESİ BÜTÜNÜ İÇERMİYOR, YANLIŞ BİR İFADE OLARAK GÖRÜYORUM"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarının sorulması üzerine ise Atalay, "Açıklamasına baktım tabii. Uzunca bir açıklama. Şunu hepimiz biliyoruz, biz bu çalışmalara başlarken Genel Başkanımız son ana kadar bütün partilere kapımızın açık olacağını söyledi. Biz, buna sadığız. Yani, MHP ile de ilgili arkadaşımızın görüşmesi oldu, heyet bakanı olan Çalışma Bakanı Faruk Bey'in. Bu açıklamalar içinde Başbakanımızın bu açıklaması önemli. CHP ile görüşmeden sonra MHP ile görüşeceğini de açıklamıştı. Bahçeli'nin değerledirmesi bütünü içermiyor, yanlış bir ifade olarak görüyorum ben. Bundan sonra görüşme olur mu diyorsunuz, o partilerin kendi takdiridir. Partilere kapıyı kapatmıyoruz, diyalog yolunu açık tutucağız. Ülkemizin buna ihtiyacı var. Bir araya gelmeye, ülkemizin meselelerini paylaşmaya. Dolayısıyla, biz o niyetimizi sürdürüyoruz" dedi.

"Yani şu günler önemli günlerdir" diyen Atalay, "Kritik günlerdi. Ülkemiz hükümet kurmaya çalışıyor ve bunu da vatandaşlarımız çok yakından izliyor. Şu günler devlet ve siyaset adamları için aslında sınav günleridir. Vatandaşlarımız hiçbir açıklamayı değerlendirme dışı tutmaz. Her şey kamuoyunun gözü önünde oluyor. Biz, AK Parti olarak partiler arası gerginlik politikasını istemiyor. Partiler arası diyalog. Açık ve paylaşmayı önemli görüyoruz. Bu politikamızı sürdüreceğiz. AK Parti'nin bu politikasının siyaset üzerinden dönüştürücü yönünün olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçime ilişkin vereceği kararın ne olabileceğinin sorulması üzerine Atalay, "Yani, bütün boyutların partimizce iyi çalışıldığını ifade etmek isterim. Bizim burada hukuk heyetimiz de var. Siyasi hukuki işlerden sorumlu genel başkan yardımcımızın başkanlığında. İlgili mevzuat, anayasalar çerçevesinde bütün ihtimaller değerlediriliyor ama yarınki kararı görmeden ondan sonrası ile ilgili doğrusu bir adım söz konusu değil. Şüphesiz yani her alternatife açık değerlendirmeler oluyor ama esas olan yarınki görüşme Genel Başkanımız ile CHP Genel Başkanı'nın vereceği karardır. O karar bizim de kararımız olacaktır. Ondan sonrasını değerlendireceğiz, adımlarımızı atacağız" diye konuştu.

"GENİŞ YELPAZEDE ÇALIŞMA OLACAK"

Bugünkü MYK toplantısında alınmış bir kararın olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, "Yetki meselesi, önce MKYK biliyorsunuz karar almıştık, bütün bu görüşmeler için o zaman yetki vermiştik Genel Başkanımıza dolayısıyla yetkiyle ilgili değerlendirmeye ihtiyaç yok. Bizim kendi değerlendirme ve tercihlerimiz yapıldı ama esas olan yarınki değerlendirmedir. Yarınki görüşmeye biz yapıcı her zaman olduğu gibi sorumlu bir hazırlıkla, tutumla, kararla olumlu sonuç almak niyetiyle gidiyoruz. Tercihlerimiz var ama şöyle bir teklifle gidiyoruz diye değil, geniş yelpazede çalışma olacak" dedi.

ERKEN SEÇİM OLASILIĞINA KARŞILIK AK PARTİ'NİN KONGRESİNİN NE ZAMAN YAPILACAĞI

Erken seçim olasılığına karşılık kongrenin ertelenip ertelenmeyeceğine ilişkin soruya Atalay, "Partimizde kurullarımızda kongremizle ilgili şu ana kadar değerlendirme, karar söz konusu değildir. Seçim tarihi ile ilgili de aynı şekilde. O, yüksek Seçim Kurulu'yla da görüşülerek, o çerçevede seçime karar verilirse o şekilde yürür. Kış günü seçim ülkemizde rahat olmaz. Dolayısıyla sonbahar, sonbahar olmazsa ilkbahardır" karşılığını verdi.

CHP'NİN '5 MADDEDEN TAVİZ YOK' AÇIKLAMASI

CHP'den gelen '5 maddeden taviz olmayacağı yönündeki açıklamaların' sorulması üzerine Atalay, "Şu konuda anlaştık, bu konuda anlaşmadık gibi açıklamalar yapılmadı. İyi çalışmalar yapıldı. Partilerin birbirini iyi anladığı, anlamadığı pek çok konunun olduğu ortaya çıktı. Yani, tabii ki iki parti farklı görüşleri olan partiler ama ortak hükümet kuruyorsanız bunlarla ilgili uzlaşmalar sağlanacak. İlk defa olan bir şey değil, şu anda da çalışmalar yapılıyor zaten" diye konuştu.

SON ANKETLER

Son yapılan anketlere ilişkin soruyu Atalay, "Tabii, bir anket sonucu verecek durumda değilim. Biz genelde araştırmaları yapar değerlendiririz açıklamayız. Her siyasi parti kamuoyunun nabzını iyi tutmak durumunda. Bütün bu kararlar her parti için geçerlidir. Biz de bu manada iyi araştırmalar yaptırıyoruz. Pek çok soruyla bizi aydınlatacak milletin nabzını görmek istiyoruz" şeklinde cevapladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız