SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bütünlüğe Sahip Çıkmalılar'

A- A+ PAYLAŞ

Eski DTP milletvekillerinin milletvekilliğinden istifa etmekten vazgeçmesi Meclis'te olumlu yankı buldu. AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, "Aklı selimin ve sağduyunun hakim olduğu bir karar aldıklarını düşünüyorum" dedi.

Anayasa Mahkemesi tarafından hakkında kapatma kararı verilen DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, 19 milletvekilinin milletvekilliğinden istifa etme kararından vazgeçtiklerini açıklaması milletvekilleri tarafından olumlu karşılandı.

Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, "Umuyorum arkadaşlarımız bundan sonra ülkenin huzuru, birliği için, gençlerin geleceği için sağlıklı bir yol çizerler. Geçmişteki yanlışlıklar bir daha tekerrür etmez. Onlar herhangi bir şahsın milletvekilli değiller. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oy verip seçtiği milletvekilleri" diye konuştu.

Meral, Ahmet Türk'ün, talimatın İmralı'dan geldiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine böyle bir ifadeyi kabul etmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Meral, "Kendisinin tercihi. 'Bize bu talimatı verdi, bunu yaptık' sözüne karşı, 'niye böyle dedin' diyecek bir gücüm yok. Bunlar sorunları azaltmaz, ortadan kaldırmaz. Sorun üzerine sorun yaratır" şeklinde konuştu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, sine-i milletin mekanının TBMM olduğunu söyledi. Bu sebeple başka arayışların doğru olmadığını kaydeden Kart, "Orada belli bir duygusallıkla ya da tepkiyle verilen bir ön karar söz konusuydu. Doğru olan, akılcı olan yapılmıştır. Meşru zemin TBMM zeminidir. Bu zeminde herkes temsil ettiği görev, yetki ve sorumluluk çerçevesinde görevini yapmak zorundadır. Verilen vekalet kişisel olarak verilen bir vekalet değil. Toplumsal anlamda bir vekaletten tek taraflı bir irade beyanıyla vazgeçmek de doğru olmazdı. Verilen kararın doğru ve Türkiye'nin yararına bir karar olduğu düşüncesindeyim. Bu süreçten herkesin üstüne düşen dersleri de çıkarması gerekiyor" diye konuştu.

AKP Konya Milletvekili Özkan Öksüz ise halkın bu milletvekillerini Meclis'e gönderdiğini belirterek, "Meclis'te devam etmeleri lazımdı. Bana göre doğru karar vermişlerdir. Meclis bünyesinde bunu devam ettirirler. Türkiye için de hayırlı olur inşallah. İstifa kararından vazgeçmelerini olumlu karşılıyorum. Bu kararın verilmesine de sevindim" dedi.

AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, her şeyden önce bütün mücadelelerin Parlamento'da verilmesi gerektiğini ifade etti. Bütün sorunların Parlamento'da halledilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, "Dolayısıyla alınan kararı saygıyla karşılıyorum. Çok doğru bir karar verdiklerini düşünüyorum. Doğrusu da buydu. Parlamento halkın parlamentosudur. Aklı selimin ve sağduyunun hakim olduğu bir karar aldıklarını düşünüyorum. Onlara da bu kararı verdikleri için Türkiye'nin demokratikleşmesine bundan sonra yapacakları katkı için teşekkür ediyorum. Toplumun her kesimi için doğru bir karardır. 2.5 milyon insanın oy verdiği bir partinin Parlamento'dan çekilmesi doğru değildi. Hem ülkenin geleceğiyle ilgili, hem de son dönemdeki kargaşaların önlenmesi açısından da doğru bir karar verdiklerini düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. Kaya, Ahmet Türk'ün, Öcalan'ın istifadan vazgeçilmesini istediğini söylediğinin hatırlatılması üzerine, "Öcalan'ın ne istediği bilmiyorum ama kararı kim vermişse doğru bir karardır. İsimler üzerinde, şekil üzerinde durmamak lazım" dedi.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da, "Ben isterdim ki terörden uzak durarak, teröre bulaşmayarak, PKK ile ilişkilerine mesafe koyarak gelsinler burada çalışsınlar. Ama hem PKK ile organik bir ilişki halinde olup da burada çalışmaları, inşallah iyi olur ama ben çok umutvar değilim. Bugünkü açıklamasında terör örgütüyle çok net olarak ilinti içinde olduğunu beyan etti. Bunda yeni bir şey olmaz, daha iyi bir tablo olmaz. Görüyorum ki PKK ile ilintilerini koparmaya niyetleri yok" şeklinde konuştu.

AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, seçilmiş insanların yerinin TBMM olduğunu dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'nin yasakladığı iki milletvekilinin dışında kalan milletvekillerinin Meclis'te bulunmasının kendilerini rahatsız etmeyeceğini dile getirdi. Hıdır, "Çünkü demokrasinin gereği budur. Ama PKK'yı tabii ki bu seçilmiş arkadaşlarımızla karıştırmıyoruz. PKK ayrıdır, seçilmiş ve bölgesini temsil eden arkadaşlarımız ayrıdır. Bu bağlamda olumlu bir açıklama" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ise şöyle konuştu:

"Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes hukuk devletine ve Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne saygılı olmalıdır. Bu çerçevede eğer kendileri Meclis çatısı altında kalmaya karar verirlerse herkes mutlu olmalıdır. Ama hukuk devletine inanarak ve Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne sahip çıkarak."

ARŞİV FOTO: Kapatılan DTP'nin genel başkanı Ahmet Türk, 2007 genel seçimlerinden sonra TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşırken..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız