SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyük Bir Facianın Eşiğinden Dönülmüş

0
Güncellendi - 2017-08-07 21:03:03
Büyük Bir Facianın Eşiğinden Dönülmüş
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'dan giden tren geri döndürülmesi, Elazığ'daki tren kazasının büyük bir faciaya dönüşmesini engellemiş..

Elazığ’da 2 makinistin öldüğü tren kazasında enkaz kaldırma çalışmaları başladı.Ölen makinistler ile ise Elazığ ve Bingöl'de toprağa verildiği öğrenildi.

Kaza, dün akşam saat: 19.40 sıralarında Baskil ilçesine bağlı Aydınlar köyü yolu üzeri Şelmut mevkisinde meydana gelmişti. Edinilen bilgiye göre, Elazığ'dan Malatya'ya seyir halinde olan 53049 sefer sayılı yük treni henüz bilinmeyen bir nedenden raydan çıkarak devrilmişti. Kazada, trende bulunan makinistler Mehmet Kirkin ve Sergen Ayverdi hayatını kaybetmişti.

Facianın eşiğinden dönüldü

Kaza yapan trenin taşıdığı demir cevheri boş araziye saçılırken, ulaşıma kapalı olan demir yolunun açılması ve enkazın kaldırılması için çalışmalar devam ediyor. Kazadan önce trendeki makinistlerin frenin tutmadığı yönünde telsiz anonsu yaptığını belirten yetkililer, bu sırada Malatya istikametinden gelen bir trenin yapılan ikaz üzerine geri geri gitmesi ile büyük bir facianın önlendiğini söyledi.

Edinilen bilgilere göre, demir cevheri yükünü aldıktan sonra Elazığ'dan çıkan yük treni, Şefkat İstasyonu'nda durması gerekirken, frenlerin tutmaması nedeniyle duramadı. Şefkat İstasyonu'nda duramayan trenin makinisti, demir yolu ulaşımında frenin tutmadığını belirtmek için kullanılan "Treni kaçırdık" şeklinde telsiz anonsu yaptı. Bunun üzerine anonsu duyan Şefkat İstasyonu yetkilileri devreye girerek, aynı saatlerde Malatya istikametinden gelen bir yük treni olduğunu söyledi. Yapılan hesaplamada iki trenin Pınarlar İstasyonu civarında karşılaşabileceğini belirleyen yetkililer, çarpışma olmaması için her iki trene ikaz anonsu yaptı. Yetkililer, Malatya istikametinden gelen trenin ikaz anonsunu alarak geri geri gitmesi ve yolu açması üzerine iki trenin çarpışmasının önlendiğini belirtti. Uzmanlar kazanın meydana geldiği tren yolunun çok virajlı ve "S" harfi şeklinde olduğunu belirtirken, yük treninin bu nedenle raydan çıkıp, demir yolunun 300 metre sol tarafına doğru devrildiğini söyledi. Uzmanlar, iki trenin karşılaşması durumunda çarpışma olasılığının yüksek olduğunu ve yetkililerin dikkatinin faciayı önlediğini kaydetti.

Enkazın durumu ortaya çıktı

Savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin gece yarısı işleri tamamlamasının ardından sabah erken saatlerde Devlet Demir Yollarına bağlı ekipler, enkaz kaldırma çalışmasına başladı. Gün ışıyınca kazanın büyüklüğü de ortaya çıktı. Demir cevheri madeni yüklü trenin raydan çıkmasıyla meydana gelen kazada, tüm vagonların parçalanması dikkat çekti. 1 lokomotif ve 9 vagonun hurdaya döndüğü kaza yerinde vinç yardımı ile olay enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Hurdaya dönen tren, tır ve olay yerine getirilen diğer boş vagonlara yüklendi.

Kaza nedeniyle kapanan demiryolunda ulaşımın yeniden sağlanması için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarınca (TCDD) Elazığ ve Malatya'dan sevk edilen ekiplerce enkazın kaldırılmasına çalışılıyor.

Enkaz vinç yardımıyla demiryolundan kaldırılmaya çalışılırken, çevreye yayılan krom iş makineleri ile kamyonlara yükleniyor.

Genel Müdür kaza yerinde

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, bölgeye gelerek çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.

Apaydın, incelemelerin tamamlanmasıyla demiryolunun ulaşıma açılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Kazada hayatını kaybeden personele Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Apaydın, ''Ekiplerimiz demiryolunun en kısa sürede ulaşıma açılması için yoğun bir şekilde çalışıyor. Gün içerisinde demiryolunun ulaşıma açılmasıyla tren seferlerimiz devam edecek.'' dedi.

Görgü tanığı olayı anlattı

Olay anını gören Mükerrem Asutay, “Dün saat 19.30 sıralarında gürültüler falan kopmaya başladı. Baktığımdan treninin suratlı bir şekilde geldiğini gördüm. Takip ettim ve kısa bir mesafede olay gerçekleşti. 112, 155 ve 156’yı aradım. Diğer arkadaşlarla olay yerine geldim. Her taraf içler acısıydı. Direk köprüden lokomotifin uçtuğumu gördüm. Peşinden de vagonların sıralandığını ve üst üste yığıldığını bire bir gördüm. Zaten ondan sonra yetkilileri aradım” dedi.

Makinistlerden biri daha öncede kaza atlatmış

Öteyandan tren kazasından ölen makinistlerden Mehmet Kirkin’in naaşı Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Sarıbudak köyünde toparağa verildi. Biri engelli 6 çocuğu olan Kirkin'in, Haziran ayında da trende bir kaza yaptığı ortaya çıktı. Makinist Kirkin'in Haziran ayında yaşadığı tren kazasını sosyal medya hesabından paylaştığı öğrenildi. Kirkin'in o anı "Dünyayi yakar, karşısına geçer sigara içer deyimi tamda budur, treni devirdik, karşısına geçtik selfisini çektik" ifadesiyle paylaştığı öğrenildi.

Niğde Üniversitesinde eğitimini tamamlar tamamlamaz 2 yıl önce makinist olarak atanan Elazığlı 24 yaşındaki Sergen Ayverdi ‘nin cenazesi ise Elazığ Asri Mezarlığına defnedildi.

Yol ulaşıma açıldı

Elazığ'da dün freni boşalan yük treninin devrilmesi sonucu 2 makinistin hayatını kaybettiği kaza nedeniyle kapanan demir yolu, enkaz kaldırma çalışmalarının ardından ulaşıma açıldı.

Tren yolunda ulaşımın yeniden sağlanması için Elazığ ve Malatya'dan sevk edilen TCDD ekiplerince yürütülen çalışmalar tamamlandı.

Çalışmaların ardından 21.00 sıralarında demir yolu yeniden ulaşıma açıldı.

Elazığ, iha-AA, cumhuriyet.com.tr- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız