SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Büyük Buluşma''da Biraradaydılar..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Gazeteciler Cemiyeti, "Büyük Buluşma" adı altında Malatya’da son 20 yılda görev yapmış olan 5 eski valiyi bir araya getirdi. “Türkiye’de bir ilk” olarak ifade edilen bu organizasyonda, Valiler Malatya ile ilgili değerlendirmelerini ifade ettiler.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nin organizasyonuyla Belediye Konferans Salonu'nda düzenlen "Bölge Kalkınmasında Malatya'nın yeri" konulu panelin oturum başkanlığını Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı Kemal Deniz yaptı. Panele, Malatya'da son 20 yıldır görev yapan Valiler; Kutlu Aktaş (22.12.1986- 21.04.1990), Saffet Arıkan Bedük (24.02.1992- 06.07.1994), Atilla Vural (09.11.1997- 01.10.1999), Mustafa Yıldırım (08.10.1999- 19.02.2003) ve Osman Derya Kadıoğlu (20.02.2003-06.01.2006) katıldı.

Aktaş’tan sonra Valilik görevinde bulunan halen İzmir Valisi olan Oğuz Kağan Köksal ile Bedük’ten sonra Valilik yapan ve halen Konya Valisi olan Atilla Osmançelebioğlu, işlerinin yoğunluğu nedeniyle Malatya’daki buluşmaya gelmediler.

Panel başkanı ve Gazeteciler Cemiyeti 2. başkanı Kemal Deniz, ilin sorunlarına değinerek, son dönemlerde Malatya lobisinin azalmasından, çarpık kentleşmeden, İnönü Üniversitesi'nin kadrosunun çıkarılmamasından ve Şoför Okulu'nun kapatılmasından ötürü Malatya'nın ayda 6 milyon YTL kaybettiğinden söz etti.

REKTÖR..
Panelin açılışında konuşan İnönü Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, “19 bin öğrencisiyle üniversitemiz Malatya ekonomisine yılda 100 milyon dolar girdi sağlamaktadır. Geçen yıl 200 bin hastaya Turgut Özal Tıp Merkezi tarafından sağlık hizmeti verilmiştir. Üniversitemize açılacak yeni fakülte ve meslek yüksek okulları ile öğrenci sayısının 30-40 binlere yükseltilmesi, Malatya’ya katkıyı 200 milyon dolarlara çıkartacaktır. Malatya’da yılda 7 bin lise öğrencisi mezun olmakta ve sunların ancak yarısı bir yüksek öğretime girebilmektedir. Diğer yarısının kahve köşelerinden kurtulması için üniversiteye yeni birimlerin açılması gerekmektedir. Tabii burada kadro ve kaynak sorunu ortaya çıkmaktadır. Diş Hekimliği Fakültesi kaynak yetersizliği nedeniyle eğitim-öğretime başlamadı. Ziraat Fakültesi’nin kurulması kararını aldık. YÖK tarafından da onaylandı. Milli Eğitim bakanlığı ve Bakanlar Kurulu’nun da karar vermesiyle bu fakültemizde eğitim-öğretime başlayabilecektir. Bir de Malatya’da Su Ürünleri Fakültesi kurulmasını arzuluyoruz. Barajlarımızda özellikle Kafes Balıkcılığı yapılmalıdır. 5 Yıldızlı otel Malatya için şarttır. Malatya’da doğal taş sektörü oluşturulmalıdır. Ülkemizde yılda 1 milyar dolarlık doğal taş ihracatı söz konusudur.”dedi.

BELEDİYE BAŞKANI..
Belediye Başkanı Cemal Akın da, “Bölge Kalkınmasında Malatya’nın Önemi’ toplantısı son derece önemlidir. Malatya marka şehirlerden biridir. Bir takım sıkıntılar Malatya’nın daha fazla gelişmesini engellemiştir. Biz yerel yönetim olarak Malatya’nın daha gelişmiş bir kent olması için çaba göstermekteyiz.”diye konuştu.

Akın, yoğun göç, kayısıdaki kronik sorunların devam etmesi ve yeraltı-yerüstü zenginliklerinin yeterince değerlendirilmemesi nedeniyle Malatya'nın beklenen şekilde gelişmediğini dile getirdi.

EMİROĞLU..
Eski milletvekili ve bakanlardan Metin Emiroğlu da, düzenlenen anlamlı toplantı için organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, “Malatya her zaman vefa görevini yerine getirmiştir. 2 Cumurbaşkanı çıkartan bu kentte hep toplumsal kalkınma için çaba gösterilmiştir. Malatya’nın kalkınması için hepimizin üzerimize döşeni yapmamız gerekmektedir.” Dedi.

ASLANOĞLU..
CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, “Bu etkinlik son derece önemlidir. Tabii bizim isteğimiz basının ekonomik özgürlüğü. Bu özgürlük sağlandığında yerel basının görevini daha iyi yerine getireceğine inanıyoruz.”diye konuştu.

VALİ DAŞÖZ..
Vali Halil İbrahim Daşöz de, “21.Yüzyıl bilgi çağıdır. Bilginin kaynağıda eğitimdir. Bu nedenle eğitime büyük önem vcermeliyiz. Ülkemizde ortalama eğitim süresi 4 yıldır. Belki 8 yıllık zorunlu eğitimle bu sure bir miktar artmıştır. Eğitimde başarılı olmak zorundayız., Çünkü eğitimde başarılı olamayan hiç bir ülke başarıyı yakalayamamıştır. “ diyerek eğitim alt yapısı ile ilgili çalışmalarına dikkat çekerken, Malatya’nın gelişmesi için büyükşehir belediye statüsü kazandırılması gerektiğini, ayrıca Avrupa Birliği fonlarından azami şekilde yararlanılması gerektiğini bildirdi.

KUTLU AKTAŞ..
Eski Valilerden Kutlu Aktaş, “Malatya’ya gelişimdeki gözlemlerimden birisi gecekondulaşma gördüm. Bizim zamanımızda yoktu. Bunun önlenmesi gerekmektedir. Ulaşım alt yapısının tamamlanması gerekmektedir. Malatya’da göreve başladıktan sonra 1. OSB’nin yapılması için önemli çalışmalarımız oldu. Tabii bizim görev yaptığımız dönemlerde rahmetli Cumhurbaşkanımız Özal Başbakandı. Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, Tarım Bakanı Hüsnü Doğan’ın da önemli çalışmalar yapıldı. Tabii bu bakanlarımızın ve tabii ki başta Özal’ın önemli katkıları olmuştur.”dedi. Aktaş, Malatya’nın tarımda, sanayide, endüstrileşmede belli bir noktaya geldiğini, bölgede huzurlu bir kent olduğunu, bu yönüyle turizm ve kongre turizmi açısından da potansiyeli bulunduğunu belirtirken, kayısının bilimsel yönünün üniversitenin desteğiyle ele alınması gerektiğini kaydetti.

SAFFET ARIKAN BEDÜK..
Saffet Arıkan Bedük de, “yüreğinde sevgi olmayan idarecinin hizmette başarılı olması mümkün değil” darken, Malatya’nın kalkınması ile ilgili olarak, Turgut Özal’ın büyük katkısı olduğunu, İstanbul’daki Malatyalı işadamlarını memleketlerine yatırıma yönlendirdiğini kaydetti. “Benim talihsizliğim, Kutlu Aktaş döneminde başlamış, bitirilmemiş işlerdi.” diye devam eden Bedük, Altın Kayısı Oteli, Özel İdare İş Merkezi konularının kendi döneminde sonuca bağlandığını anlattı. Bedük, kendi döneminde kayısının tanıtımıyla ilgili ciddi bir sorun olduğunu belirlediklerini, bu nedenle ürünün yeterince değerlendirilmediğini, daha sonar tanıtım için çeşitli çalışmalar yapıldığını, kayısının geleceği için Kayısı Borsası kurulmasının gerektiğini, birliğin de işlevinin daha ciddi boyuta gelmesinin önemli olduğunu savundu.

Bedük, kendi görev yaptığı dönemde Pütürge ilçesi sınırlarına giren 3 bölücü teröristle, vatandaşların av tüfekleriyle çatıştığını, bu durumun dönemin jandarma komutanın gözlerini yaşarttığını, terör örgütü elebaşının, elemanlarına “Halen daha Malatya’ya giremediniz. Sizi kınıyorum” diye konuştuğunun telsiz dinlemelerinden bilindiğini kaydetti.

Bedük, Microsoft bilgisayar firmasının, Türkiye’de bir üretim tesisi kurmak için yer aradığını, Malatya’nın bunun için de girişimde bulunması gerektiğini düşündüğünü bildirdi. Bedük, kendisinin Vali olduğu dönemde, eşinin “Batik” diye de bilinen “Bervanik” konusunda çalışma yaptığını, bu çalışmanın İngiltere’de ilgi gördüğünü ve “Bervanik” konusundaki talebin Malatya’dan karşılanması için de girişimlerde bulunulabileceğini ifade etti.

ATİLLA VURAL..
Atilla Vural da, Malatya’da toplam 700 gün görev yaptığını, 496 köyden 436’sına gittiğini, töy yollarının asfaltlanmasına büyük önem verdiklerini, Malatya’nın geleceğinde kayısının yanı sıra sağlık turizmi, Nemrut Dağı bağlantılı turizmin büyük önem taşıdığını, Adıyaman tarafının engellemesine rağmen kendilerinin Nemrut turizminden yararlanma açısından yol sorununu önemli ölçüde çözdüklerini kaydetti.

MUSTAFA YILDIRIM..
Eski Valilerden, Anayasa Mahkemesi üyesi Mustafa Yıldırım da, Vali Daşöz’ün başlattığı eğitim yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini, eğitim sorununun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu, ayrıca kent merkezindeki dar alanlara sıkışmış okul yerlerinin iş alanlarına çevrilip, daha uygun alanlarda okul kampüsleri oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi’ne herkesin sahip çıkması, Malatya’nın alt yapı sorunlarının çözümü, barajların bitirilmesi ve sulanabilir arazilerin artırılması, 5 yıldızlı otel gerektiğini kaydetti. Kendisinin Şeker ve Sümer Fabrikaları arazilerinin yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Yıldırım, bunlardan Sümerbank’ın bir özel gruba devredildiğini, ancak Şeker alanının yeşil alan için değerlendirilmesi gerektiğini, iki yerden de yeşil alan miktarının yüzde 90’lar mertebesinde halkın hizmetine sunulması gerektiğini kaydetti. Malatya’nın Nemrut üzerinden Adıyaman bölgesine bağlantısının önemine dikkat çekip, “Bu yol bir kör bağırsak gibi kalmamalı” diyen Vali Yıldırım, Vali Daşöz’ün Adıyaman’da görev yapmış olması nedeniyle, bu konuyu daha iyi değerlendireceği düşüncesini dile getirdi.

OSMAN DERYA KADIOĞLU..
Malatya’nın Ocak ayı başlarında görevden ayrılan eski Valisi Kadıoğlu da, Malatya’daki görevi sırasında yapabildikleri ve yapamadıkları olduğunu, kentte en önemli sıkıntının işsizlik ve yoksulluk olarak ortaya çıktığını, görevi devraldığında ilgili vakıftaki yoksul aile sayısının 10 bin, ayrıldığında 17 bin’i bulduğunu bildirdi. Malatya’da resmi verilere gore 15 bin’in üzerinde işsiz olduğunu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini kaydeden Kadıoğlu, Malatya’da ciddi bir sorun olan Vagon Onarım Fabrikası’nın, üzerindeki tesislere 16 trilyon lira kıymet biçilmesi ve üzerinde tesis bulunduğu için hazine arazisi olarak bedelsiz devredilememesi yüzünden işadamlarınca ekonomik bir yatırım alt yapısı olarak görülmediğini kaydetti. Kadıoğlu, yerel yönetimlere destek verilirken, belediyelere daha iyi olanaklar sağlandığını, ancak özel idarelerin ihmal edildiğini, daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşündüğünü bildirdi.

Konuşmaları sırasında bazı ilginç anılarını da aktaran eski Valilerin tamamı, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi’ne sahip çıkılması gerektiğini belirtirken, Malatyaspor’a da başarı dileklerini iletip, bulunduğu zor durumdan kurtulacağına inandıklarını söylediler. Valiler, "Türkiye'de bir ilk ve vefa örneği" diye nitelendirdikleri organizasyona katkı sağlayan tüm ilgililere; Valiye, Belediye Başkanına, rektöre, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman'a, TSO Başkanı Mücahit Fındıklı ve ESOB Başkanı Şevket Keskin'e, teşekkür ettiler.

“Büyük Buluşma” yerel TV Malatya, Güneş TV ve Er TV'den de naklen yayınlandı. Valiler buluşmasını, konuşmacıların yanı sıra ildeki üst düzey bürokratlar, Malatya Eğitim Vakfı Başkanı Şaban Taçyıldız, Malatyalı İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, önde gelen meslek kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, vatandaşlar izlediler.

Panelin sonunda, katılımcılara “Kristal Kayısı” verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız