SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyük Dinler de Destekliyor"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:23:23
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, “Ülkemizde 60 bine yakın kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır" dedi. 

“3-9 Kasım Organ Bağış Haftası” nedeniyle yaptığı açıklamada, organ bağışının önemine temas eden İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, “Organ ve Doku Bağışı; Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organların başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın yerine, canlı veya ölüden alınan sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilir

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybettiğine dikkat çeken Umay, “Bugün ülkemizde 60 bine yakın kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktadır.

Organ bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun ”unda açıkça belirtmektedir.

2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Organ nakli yapılacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaz.

Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 6 Mart 1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunun açıklandığını açıklayan Umay, daha sonra şunları belirtti: “İlimizde organ bağışları için başvurular; İl Sağlık Müdürlüğünde, Hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde(ehliyet alımı sırasında), Organ nakli yapan merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek vb. kuruluşlarda yapılabilir.

Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.

Vatandaşlarımızı 03-09 Kasım organ bağış haftası” etkinlikleri çerçevesinde organ bağışında bulunmak için İlimizdeki sağlık kuruluşlarına başvurmaya davet ediyoruz.

3-7 Kasım 2014 tarihleri arasında (08.00-17.00) Malatya Park AVM de, açık olacak standımıza tüm halkımız davetlidir. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız