SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyük Şehire Gitmelerini Öneririm"

0
Güncellendi - 2018-10-15 05:59:36
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerden oluşan “Malatya Modern’e Doğru İlk Adım” sergisi ilgi görüyor.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Fehmi Kolçak Devlet Sanat Galerisi’nde sanatseverlere buluşturulan ve Anadolu’da açılan nadir sergilerden birisi olan “Malatya Modern’e Doğru İlk Adım” sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

31 Ekim'e kadar sürecek sergi; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan, 43 sanatçıya ait 48 eserden oluşuyor.

Serginin koordinatörlüğünü yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu, geçtiğimiz günlerde sergiye ziyaret edenlere yönelik olarak, “Malatya Modern’e Doğru İlk Adım, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası  Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki”  adlı söyleşi de yaptı

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye kalabalık bir dinleyici katıldı.

-“ Türk resmi askeri okullarda öğretilmeye başladı”

Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu söyleşide yaptığı konuşmasında; “Batılaşma dönemi itibariyle tuval resmini biz öğrenmeye başladığımız zaman aslında tasvir etme geleneğini öğrenmeye başlıyoruz. Bu hem resim için geçerli, hem de edebiyat için geçerli,. Edebiyatçılarda romanlarında tasvir etmeyi öğreniyorlar. Sanatçılarda çevrelerini yorumlayarak, ressamlarda doğayı yorumlayarak etraflarını tasvir ediyorlar. Önce çevremizi tanıyarak işe başlıyoruz. Bizim sanatçılara, ressamlara da, edebiyatçılara da bu anlayış çok uygun düşüyor ve işe doğayı gözleyerek o dönemki ismi ile tabiatı temaşa, doğayı güzelce  inceleyerek işe başlıyorlar. Türk resmi askeri okullarda öğretilmeye ilk olarak başlanmış, ondan sonra akademi açılmıştır.” dedi.

Sergi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu, “ Malatya Modern’e Doğru İlk Adım Sergisi, Malatya’da ileride kurulması planlanan, arzulanan Modern Sanatlar Müzesi’nin bir egzersizi. Dolayısıyla Malatya’daki öğrencilere, sanatçı adaylarına Türk resim sanatından bir kesit, onun bir tarihini sunması nedeniyle önemli bir sergi.  Türk resmi 1950’ler itibariyle Batı sanatı ile hep kendini kıyasladığı, Batı sanatı ile eş düzeyli olarak gelişmiş durumdadır.”  şeklinde konuştu.

-“Sanatçı adaylarına büyük şehirlere gitmelerini öneririm”

Sanatçı adaylarına  önerilerde de bulunan Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu şunları söyledi, “Sanat üretimi, sanatı görmekle birazda beslenen bir şey. Bu nedenle daha küçük şehirlerde yada müzesi olmayan, küçük demeyelim ama, müzesi olmayan küçük şehirlerde olan sanatçı adaylarımızın ve öğrenci adaylarımızın eğitimlerinin bir seviyesinde mutlaka büyük şehirlere gitmelerini öneririm. Çünkü sanat hep büyük şehirde yapılır. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Bir Amerikalı da New York’un dışında sanat üretemez, ona taşralı denir. Bu görgü anlamında bir taşralılık felan değil, asla yanlış anlaşılmasın, bütün kanallar oradadır, bütün mecra ordadır, bütün müzeler ordadır, onun için belli merkezlerde sanat üretimi yapılabilir, diğerleri ikincil kalır. İyi bir yarışa girmek isteyen sanatçı adayları hep büyükşehirlerde hayatlarının bir bölümünü geçirmek durumundalar.”

-“Koleksiyon konusunda yavaş yavaş zenginleşen bir ülke”

Prof. Dr. Pelvanoğlu “Türkiye’de hep koleksiyon konusunda yavaş yavaş zenginleşen bir ülke. İyi koleksiyoncularımız var, devlet koleksiyonları son derece iyi durumda. Dolayısıyla Cumhuriyet döneminde atılan adımlar meyvelerini veriyor diyebiliriz.” dedi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız