SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyük Takas Tamam!

A- A+ PAYLAŞ
 
Gilad Şalit İsrailli yetkililere teslim edildi. 477 Filistinli'nin bir bölümü ise Türkiye'de!
 
Ve haftalardır hazırlanan büyük takas bölgeden gelen bilgilere göre tamamlandı. Hamas tarafından tutulan İsrailli asker Gilad Şalit İsrailli yetkililere teslim edilirken, Filistinli tutukluların da Gazze'ye gönderildiği, sınırdışı edilecek olan bazı Filistinli tutukluların ise Türkiye tarafına gönderildiği bildirildi.
 
5,5 yıldır Gazze'de bilinmeyen bir yerde tutulu bulunan İsrailli asker Gilad Şalit'in Mısırlı yetkililerce teslim alınmasından sonraki ilk görüntüleri de yayımlandı.
 
İsrail televizyonları, Şalit'in Mısırlı yetkililer arasındaki ilk görüntülerini Mısır televizyonundan aktararak verdiler.
 
İlk görüntülerinde, başında bir kasketle, üniforma benzeri bir giysi içinde bulunan İsrailli asker, yaklaşık 10 kadar Mısırlı asker ve sivil yetkilinin ortasında, terminal benzeri bir binada yürüyor.
 
Şalit'i karşılayacaklar arasında bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Tel Nof askeri hava üssüne geldi.
 
Öte yandan, Şalit ailesi de halen Nel Nof askeri üssünde, kendilerine ayrılan odada beklemeyi tercih ediyorlar.
 
İsrail radyosunun haberine göre, aile, oğullarıyla ilk görüşmelerinde tek başlarına olmayı tercih ediyorlar.
 
Askerin babası Noam Şalit, Tel Nof'ta basın mensuplarına "Merak içinde bekliyoruz. Nasıl döneceğini bekliyoruz. Fiziki durumunun nasıl olduğunu bilmiyoruz" dedi.
 
İŞTE SAAT SAAT KAPANIŞ VAKTİ OPERASYONU
Sabah saatlerinde İsrailli asker Gilad Şalit'in, Gazze'den Mısır'a doğru yola çıktığı bildirilmişti. 
 
Şalit karşılığında 1027 Filistinlinin salıverilmesini öngören takasın ilk aşaması hayata geçirilirken, Filistinli kaynaklar İsrailli askerin Mısır'a gitmek üzere Gazze'den ayrıldığını açıklanmıştı.
 
Reuters'a konuşan bir Hamas yetkilisi de Hamas'ın Şalit'i İsrail'e göndermeden önce Mısır'a teslim ettiğini beldirmişti.
 
İsrail'in Kanal 2 televizyonu, İsrailli asker Gilad Şalit'in yaklaşık bir saattir Mısır'da olduğunu bildirdi.
 
Kanal 2 televizyonunun Gazze'deki Filistinli muhabiri, Gazze kaynaklarına dayanarak, İsrailli asker Gilad Şalit'in yaklaşık bir saattir Mısırlıların elinde bulunduğunu ve sağlık kontrolünden geçirildiğini belirtti.
 
Kanal 2'nin muhabiri, Hamas'ın İsrailli askeri beklendiği gibi Refah geçişinden değil, tünellerden geçirip Mısır'a aktardığını da ifade etti.
 
Kanal 2'nin yorumcusu Ehud Yaari ise İsraillilerin Şalit'i teslim aldığını öne sürdü.
 
Öte yandan, İsrail radyosu da bugün serbest bırakılacak Filistinlilerin teslim edilecekleri noktaya götürüldüğünü duyurdu.
 
Bugün serbest bırakılacak 477 Filistinli tutukludan 294'ünün gelmesi bekleniyor.
 
Serbest kalan Filistinlilerin bir bölümünün Türkiye'ye geleceği kaydedildi.
 
Kanal 2 televizyonuna göre, sınır dışı edilmesinde mutabık kalınan 40 Filistinli tutukludan 10'u Türkiye'ye, diğer 15 Filistinli Katar'a, 15'i de Suriye'ye gönderilecek.
 
Bu arada, İsrailli askerin Mısırlılarca İsrailli yetkililere teslim edildiği de belirtiliyor.
 
Bu sabah erken saatlerde bir konvoyla evlerinden yola çıkan Şalit'in anne ve babası, kardeşi ile dedesi, helikopterle Başbakan Binyamin Netanyahu ve diğer yetkililerin de hazır bulunacağı Tel Nof askeri hava üssüne ulaştı.
 
AİLELER REFAH SINIR KAPISINDA
İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma uyarınca serbest bırakılacak Filistinli tutukluların aileleri ve yetkililer, Refah sınır kapısına gelmeye başladı.
 
Serbest bırakılacak 477 Filistinliden 294'ü Gazze'ye gönderilecek. Gazze'ye Mısır ile sınırı olan Refah'tan girecek olan Filistinliler burada resmi bir heyet ve aile üyeleri tarafından karşılanacak.
 
Kızılhaç yetkililerinin de geldiği Refah'ta hareketlilik yaşanıyor. 
 
Güvenlik ise Hamas hükümetine bağlı polis teşkilatı ve yine Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından sağlanıyor.
 
Bu arada, Gazze'deki yönetimin Başbakanı İsmail Haniye, Refah sınır kapısına geldi. Haniye, sınır kapısındaki binaya girerken iki eliyle uzun süre zafer işareti pozu verdi.
 
AİLELERE MEKTUP
 
Şalit karşılığında 1027 Filistinlinin salıverilmesini öngören takasın ilk aşaması hayata geçirilirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, takas anlaşmasına karşı çıkan İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerine mektup gönderdi.
 
Netanyahu, mektubunda "ailelerin karşı karşıya bulunduğu acıları anladığını ve kendisinin de teröre kurban vermiş ailelerden biri olduğunu belirterek, "Benim kardeşim de Entebbe'deki rehineleri kurtarma operasyonu sırasında hayatını kaybetmişti" dedi.
 
1976 yılında, 248 yolcu taşıyan bir Fransa Hava yolları uçağı Uganda'daki Entebbe havalimanına kaçırılmış; uçaktaki rehine İsraillileri kurtarmak için düzenlenen operasyon sırasında, İsrail ordusunun komando biriminin başında bulunan Netanyahu'nun kardeşi Yonatan Netanyahu, operasyona katılan İsrailli askerlerden ölen tek kişi olmuştu.
 
Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest kalması konusuyla ilgili kararın, şimdiye kadar verdiği en zor kararlardan biri olduğunu belirterek, "Bu benim için de zordu; sizin için de" dedi.
 
Netanyahu, "Tutsak bir askeri geri getirmek için duyduğumuz güçlü arzunun karşısına Gilad Şalit'in beş yıl önce kaçırılmasına karşılık İsrail Devleti'nin ödemek zorunda kalacağı ağır bedeli sınırlama gereği dikiliyordu. Bu bedelin sizin için çok ağır olduğunu biliyorum" dedi ve şöyle devam etti:
 
"Şu hassas zamanda ben ve tüm İsrail ulusunun sizleri kucakladığını ve acılarınızı paylaştığını bilmekle teselli bulacağınızı ümit ediyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız