SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyük Üniversite.. Büyük İmkân"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:26:53
A- A+ PAYLAŞ
Malatya'da ikinci bir devlet üniversitesinin açılması tartışmalarına yeni bir boyut kazandırıldı. Malatya'ya ikinci üniversite kurulacağına, mevcut üniversitenin büyütülmesinin daha iyi olacağı savunuldu. 
 
Malatya'nın yerel televizyonlarından Ufuk TV Genel Yayın Yönetmeni İsmail Demirci'nin hazırlayıp sunduğu “Haber Aktuel” programına konuk olan Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul, batı ülkelerinde küçük üniversitelerin birleştirilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi. Özkul, Malatya'da ikinci bir devlet üniversitesinin kurulması yerine İnönü Üniversitesi'nin büyütülmesinin daha faydalı olacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti. Küçük üniversitelerin kurulmasının kolay, başarısının düşük olduğunu belirten Özkul, batıda bu durum nedeniyle küçük üniversitelerin birleştirilmesi çalışması yapıldığını söyledi. Özkul, “Çözüm parçalamak değildir. Mesela örnek vereyim. Malatya'dan uzaklaştırarak örnek vereyim. Bugün uluslararası sıralamalarda İstanbul Üniversitesi niçin önde. Büyüklüğünün payı var. İstanbul Üniversitesi 75 bin öğrencili, iki tane tıp fakültesi olan ve çeşitli imkanları elinde bulunduran bir üniversite. Ve bu büyüklük sayesinde İstanbul Üniversitesi dünya sıralamasında ilk 500 arasına giremiyor. Siz küçük küçük üniversiteleri yaparak hiç bir zaman şampiyon yaratamazsınız. Bugün artık bilimsel araştırma ve ileri teknoloji üretmek, çok pahalı araç ve gereçleri gerektiriyor. Küçük üniversitelerin bu imkanlara ulaşması mümkün değil. Bunun altından kalkamaz. Bunun tersi batıda üniversiteleri birleştirme eğilimi var. Mesela bu sene Fransa'da Strazburg şehrinde bulunan üç üniversite birleştirildi. Tek üniversite haline getirildi. Marsilya'da iki üniversite tek üniversite haline getirildi. Niçin? Eğer küçük üniversiteler kurularak ileri teknolojiyi yakalanabiliyorsa daha da küçültelim derdim. Ama tam tersine ileri teknoloji, ileri sıçramalar büyük üniversitelerin büyük imkanları ile mümkün. Kendi bünyesinde çeşitli birim dallarını barındıran üniversiteler problem çözme açısında daha da yararlı olacaktır. O açıdan küçük bir üniversite kurmam mümkün ama ileri bir tarihte üniversitelerin fazla atılım yapmadığını görürseniz ve imkansızlık nedeni ile fazla atılım yapmadığını görürseniz o zaman pişman olmayalım diye şimdiden söylemek istiyorum. Küçük bir üniversite yaratmak yerine İnönü Üniversitesi içerisinde yeni birimler, yeni fakülteler, yeni araştırmalar ortaya koymak daha iyidir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız