SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyük Usta Perdeyi Kapattı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:41:35
Büyük Usta Perdeyi Kapattı...
A- A+ PAYLAŞ
 
Bir süredir akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören tiyatronun efsanevi ismi Müşfik Kenter (80) tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etmesinin ardından siyasiler taziye mesajları yayınlarken, sevenleri ise sanal alemde duygu dolu yazılar yazdı.
 
Usta tiyatrocu Müşfik Kenter, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede solunum ve dolaşım yetersizliği sonucu 80 yaşında hayatını kaybetti.
 
Türkiye'nin sayılı tiyatro ve seslendirme sanatçılarından olan Kenter, akciğer kanseri nedeniyle Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Usta oyuncunun bugün solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. 
 
Usta oyuncu Kenter'in cenazesi, cuma günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazın ardından defnedilecek.
 
SİYASİLERİN TAZİYE MESAJLARI 
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Her zaman saygıyla anılacak 
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Müşfik Kenter'in hayıtını kaybetmesiyle ilgili yayımladığı mesajda, Türk tiyatrosunun saygın ismi Kenter'in vefatından derin üzüntü duyduğunu belirtti. Gül, mesajında şunları kaydetti: 
 
"Ömrünü tiyatroya adayan, kültür ve sanat hayatımıza önemli hizmetlerde bulunan Müşfik Kenter, sesi, yeteneği, örnek sanatçı kişiliği ve oynadığı rollerle halkımızın büyük beğenisini kazanmıştır. Sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olan Müşfik Kenter, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacaktır. Usta oyuncu Müşfik Kenter'e Allah'tan rahmet, Kenter ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum." 
 
Başbakan Erdoğan 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tiyatrocu Müşfik Kenter'in vefatı nedeniyle kardeşi Yıldız Kenter'e başsağlığı mesajı gönderdi. 
 
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Türk tiyatrosuna verdiği üstün hizmetler ve örnek kişiliği ile Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Kenter'in vefatı nedeniyle Yıldız Kenter'e başsağlığı mesajı gönderdiği ifade edildi. 
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek 
 
Sanat dünyamızın usta oyuncusunun vefatından büyük üzüntü duydum. 80 yıllık ömrünün tamamına yakınını sanata vakfeden, yetiştirdiği sanatçılarla sanat dünyamızı zenginleştiren usta sanatçımızı her zaman hatırlayacağız. 
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Türk tiyatrosunun başı sağolsun 
 
Türkiye için çok önemli bir ismi kaybettik. Çok üzgünüm. Bu sene içinde 26 mart'ta Adana'da birlikte oldum kendisiyle. Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim etme şansım olmuştu. Benim üniversite yıllarından bu yan izlediğim çok büyük bir sanatçıydı. Gerçek bir hoca ve bir ekoldü. Müşfik Kenter ismini bilmeyen duymayan bir okur yazar yoktur herhalde Türkiye'de Tüm Türkiye'ye başsağlığı diliyorum. 
 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Müşfik Kenter'in yaşamını yitirmesi üzerine bir mesaj yayınladı. 
 
Kenter'in vefatından dolayı duyduğu üzüntünün derin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, mesajında şunları kaydetti: 
 
"Müşfik Kenter gibi sanatçıların ölümü, sadece aileleri ve yakınları için değil, ülkemiz ve ulusumuz için de bir kayıptır. Çünkü onlar halk için ve kültürümüz için gerçek birer değerdir. Yerini doldurmak kolay olmasa da Müşfik Kenter'in hafızalarımızdaki yeri uzun zaman silinmeyecek ve bu ülkenin insanları onu unutmayacaktır. Türk tiyatrosu, büyük sanatçının ölümüne üzülmekten çok Müşfik Kenter gibi bir sanatçı yetiştirmiş olmakla gurur duymaktır. Öyle olduğuna da şüphemiz yoktur. Ustamıza Allah'tan rahmet, ailesi ve tüm tiyatro camiamıza başsağlığı diliyorum." 
 
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül 
 
Çok önemli bir ustamızdı. Kah güldürdü kah ağlattı. Cuma namazının ardından Kilyos'taki Aile Mezarlığı'na defnedilecek. 
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu 
 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türk tiyatrosuna ve sinemasına büyük hizmetler veren, sanatçı Müşfik Kenter'in kaybından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "1947'de başladığı tiyatro yaşamı boyunca gerek yurt içi gerek yurt dışında, yüzün üzerinde oyun sergileyen ve yöneten Müşfik Kenter, herkesin hayranlığını kazanmış, yeteneğini çalışma azmi ile birleştiren Türkiye'nin büyük sanatçılarındandı" ifadelerini kullandı.
 
Büyük ustanın ardından ağıtlar 
 
- Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin: Bizim için farklı bir yerde duran bir sanatçıydı. Müşfik Abi hepimiz için farklı bir yerde duran biriydi. Hem hocamız hem ders aldığımız insandı. Her zaman öğrendiğimiz ders aldığımız biriydi. Önce iyi insan olacaksınız sonra mesleğinizde başarılı olacaksınız derdi. O gerçekten iyi bir insandı. Ne mutlu ki onunla aynı dönemlde aynı mesleği paylaşabilme olanağına sahip oldum. 
 
- Ali Poyrazoğlu: Çok üzüntülü olduğumu söylemek isterim. Çok sevdiğim bir insandı, dostum, ustam, hocamdı, karşılıklı hiç oynamadık. Çok iyi kalpli, çok saygılı, çok dost, yeni bakışlarından aydınlıktan yana olan dünyanın geleceği için derdin kaygılar taşıyan ve bu üzüntüsünü içinde saklamaya çalışan bir insandı. Türk tiyatrosu için de insanlık için de büyük kayıptır. İnşallah öğrencileri, bizler onun ruhunun kırıntılarını seyircilere aktarırız.
Müşfik Kenter 
 
- Halil Ergün: İçim yandı. Başka türlü ifade edemiyorum. Destansı bir aktörü kaybettik. Onlarca yıla imza atmış bir aktör. Benim özel olarak hayran olduğum bir hocaydı. Yetiştirdiği öğrencileri sahneye koyduğu oyuncuları. Kişiliği.. heyecandan anlatamıyorum. Benim için çok özel bir özel insandı. Birlikte çalışma şansımız oldu. Orada hayranlık duydum. İlk dublajımı birlikte yaptık. İlk başta konuşamadım. Ellerim titiriyordu. Bir gün Müşfik Hoca geldi. benim dilim tutuldu. İlk kez o zaman yan yana oldum. Geldi sarıldı bana, anladı halimi. Tüm rahmetler üstüne olsun. 
 
- Hülya Koçyiğit: Türk tiyatrosu denilince Kenter soyadı yanında anılır. Türk tiyatrosuna emek vermiş dev bir sanatçı. Hepimiz ona hayrandık. Yıldız Hanım'a ve eşi Kadiye Hanım'a Allah sabır versin. Allah kuvvet versin. Çok büyük bir değeri kaybettik. Ben Müşfik Bey ile bir rol paylaştım. Bu benim kazanımım. Ömrüm boyunca da öyle olacak. Haberi aldım bütün vücudum acıyla sarsıldı. Aileyi düşünmek bile istemiyorum. 
 
Twitter'da gözyaşları 
 
Büyük ustanın ölüm haberinin ardından ünlü isimler twitter sayfalarında başsağlığı mesajları yayımladılar. 
 
- Ceyda Düvenci Akgün 
 
Müşfik Kenter çocukluğum, büyük usta, güzel bakan gözler, sıcacık bir kalp, kulağımdaki en güzel ses... Hiç olmasan da mutlaka varsın... 
 
- Tolgahan Sayışman 
 
Müşfik Kenter'i kaybettiğimizi üzülerek öğrenmiş bulunuyorum. Hepimizin başı sağ olsun.. Kaybımız çok büyük çok... 
 
- Nilgün Belgün 
 
Turk tiyatrosunun en önemli aktörlerinden biri olan Müşfik Kenteri kaybettik haberi geldi.. Türk tiyatrosunun başı sağ olsun.. 
 
- Ali Sunal 
 
Oyuncular adına sevindirici tarihi bi haberi alırken Müşfik Kenter'i kaybettiğimizi öğrendim, hayat bir oyun gibi mekanın cennet olsun usta... 
 
- Sertab Erener 
 
Musfik Kenter yattığın yer cennet olsun! Türkiye senin gibi büyük bir sanatçıyı kaybettiği için çok üzgün 
 
- Cem Davran 
 
Nurlar içinde yat Müşfik Hoca. Büyük aktördü, çok büyük. Mekanın cennet olsun. 
 
- Oyuncu Orhan Alkaya 
 
Ah AGA! Ah Müşfik ve Kenter Abi! Hayran olduğum iki oyuncudan biriydin. Varsa eğer mekânın cennet olur zaten. Kadriye, harika insan, sabır! 
 
- Oyuncu Sarp Apak 
 
Kendisiyle çalışma şansım da olmuştu... Özellikle ailesine ve öğrencilerine Allah kolaylık versin.. 
 
- Sinema eleştirmeni Alper Turgut 
 
Önce Metin Erksan şimdi de Müşfik Kenter... Sevmek Zamanı geldi geçti, şimdi cennet zamanı... 
 
- Oyuncu Berna Laçin 
 
Müşfik hocamizi kaybettik:-(((( 
 
- Müzisyen Dogan Duru 
 
Müşfik Kenter guzel insandi.. 
 
- Müzisyen Erdem Yener 
 
Müşfik Kenter vefat etmiş. çok üzüldüm. 
 
- Ceyhun Yılmaz 
 
Müşfik Kenter de melek oldu 
 
- Gazeteci Asu Maro 
 
Duymaktan korktuğumuz haber geldi... Müşfik Kenter... 
 
- Gazeteci Ali Deniz Uslu 
 
Tanımasanız da ailenizden biri gibi görürsünüz bazılarını, Müşfik Kenter... öyle işte...
 
Deniz Seki: Çok kıymetli bir üstadı daha kaybettik. İçim yanıyor. Ailesinin, tiyatro camiasının ve tüm sevenlerinin başı sağolsun. 
 
Şebnem Bozoklu: Müşfik Kenter.. Bir güzel adam geldi geçti buralardan.. Huzur içinde yat... 
 
Halil Sezai: Mekanın cennet olsun Müşfik hoca.. 
 
Sıla: Müşfik Kenter'imiz de yok artık! Üstüne yıldız yağsın. 
 
Ayşegül Aldinç: Müşfik Kenter'i kaybetmisiz ne yazık ki.. Mekani cennet olsun. 
 
Evrim Akın: Işığın bol olsun Müşfik Kenter.. Sesini ve seni çok özleyeceğiz. 
 
Metin Zakoğlu: Ahhh, içimden bir yıldız daha kaydı... Müşfik Kenter... Işıklar içinde uyu. 
 
Yasemin Conka: Özlemlerime bir yenisi daha eklendi. Canım Hocam, hakkınızı helal edin. Biz birbirimizi sevmeyi sizden oögrendik ama en ço sizi sevdik. 
 
Merve Oflaz: Musfik Kenter Nur icinde yat....senin ogrettiklerin ve sanata kattigin degerler konusmakla anmakla bitmeyecek... 
 
Ragip Savas: Cuma gunu saat10:00 da kenter tiyatrosunda yapilacak torenden sonra tesvikiye camiinden son yolculuguna ugurlayacagiz hocamizi.. 
 
Mehmet Ali Birand: Musfik Kenter'i cok arayacagiz, hep anacagiz. Sanatci yetistiremeyen bu toplumun kaybi buyuktur. Onun gibisini bulmak daha zor olacak. 
 
Burcu Kara: Mekanin cennet olsun Usta'ciğim.. 
 
MÜŞFİK KENTER KİMDİR?
 
Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia'nın oğlu olarak 1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.
 
Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne'de oyunlar sergiledi. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.
 
1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladı.
İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burs alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi birçok ülkede oyunlar sergiledi.
 
Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.
 
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, Bozuk Düzen filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız