SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükçay'a Bakanlık Onayı

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:32:05
Büyükçay'a Bakanlık Onayı
A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirilmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün oluşturduğu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca Aralık 2014’de nihai karar verilerek  onaylanıp halkın görüşüne açılan Büyükçay Barajı ve HES Projesi için bakanlık onayı da verildi.bu onay ile birlikte proje için bir engel kalmadı. Ancak, proje Tepehan bölgesinde tartışılıyor. 

BAKANLIKTAN ‘OLUMLUDUR’ KARARI 

Göl sahasının bir bölümü Adıyaman, bir bölümü de Pütürge ilçesinin Tepehan tarafında kalacak olan Büyükçay Barajı ve HES Projeleri ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nun (ÇED) Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onay verildi. Bu kapsamda Malatya İl çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, “Malatya ili Pütürge, ilcesi - mevkiindeki DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 20. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yapılması planlanan Adıyaman Büyükçay Barajı ve Sulaması, HES Projeleri (Haydaran HES 3,70 MW – SutepE HES 15,70 MW) , Malzeme Ocakları ve Beton Santrali projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; Malatya Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir.”

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün duyurusunda ayrıca şu bilgiler yer aldı:

“Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de Malatya Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekilmektedir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

GÖLÜN BİR BÖLÜMÜ TEPEHAN BÖLGESİNE 

Projenin ÇED Raporunda yer verilen teknik bilgileri ise şu şekilde: 

“Adıyaman-Büyükçay Barajı ve HES Projesi proje alanı; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 21 Nolu Fırat Havzasında bulunmaktadır. Büyükçay Barajı Kahta Çayının bir kolu olan Büyükçay üzerinde, Malatya ilinin Pütürge ilçesine bağlı Tepehan nahiyesinin 6 kilometre güneydoğusunda, Çat Tepesi ile Küçük Tepenin sırtları arasında Büyükçay Deresinin 1126.25 m talveg kotunda olup, yağış alanı 153.40 kilometre karedir. Barajın batısında bulunan Alireş deresi (Müzik deresi) sularının, üzerinde inşa edilecek Çelik Regülatörü ile derive edilmesi düşünülmektedir. İnşa edilmesi planlanan regülatör, Çat mahallesinin 1 000 m kuzeybatısında, Müzik deresi üzerinde 1 210.00 m talveg kotundadır. Ayrıca, baraj aksının güneyinde kuş uçuşu 20 kilometre mesafedeki Yenişehir mahallesinin 650.00 m batısında, Lilan Çayı üzerinde, 699.00 m talveg kotunda Kırk Pınar Regülatörünün inşa edilmesi de planlanmıştır. Büyükçay Projesi içerisinde enerji amaçlı inşa edilmesi planlanan Haydaran HES ve tesisleri; baraj aks yerinin güneydoğusunda 9 269.35 m uzunluğundaki Haydaran Tüneli çıkışında, Sutepe HES ve tesisleri ise; Haydaran HES çıkışından başlayan yaklaşık 6 944.15 m uzunluğundaki İsale-1 hattı sonunda baraj aksının kuş uçuşu yaklaşık 16 070.00 m güneyinde bulunan Sutepe köyünün güneydoğusunda 1 230.00 mesafede yer almaktadır.”

5 YILDA BİTİRİLECEK 

Proje ile ilgili olarak ayrıca, “Sulama sahası ise; Atatürk Barajı rezervuarının kuzeyinde, Nemrut Dağının güney eteği boyunca doğu-batı istikametinde uzanan, Narince kasabasının güneyindeki hat ile baraj rezervuarı arasında bulunan, batısında Kahta Çayı ile çevrili platoda yer almaktadır. Yaklaşık 9 799 ha alandan oluşmaktadır. Projenin inşaat süresi 5 yıl olarak öngörülmektedir” şeklinde bilgi verildi.

YENİ YOLUN TEKNİK ÇALIŞMASI YAPILDI MI?

Malatya’dan Nemrut Dağı’na ulaşımı sağlayan yol güzergahı baraj gölü sahasında kalıyor. Malatya turizmi için önemli bir nokta olan Nemrut Dağı’na ulaşımı sağlayacak olan yolun, baraj projesinden önce bitirilerek hizmete girmesi gerektiği, aksi takdirde ileride sıkıntıların yaşanabileceği kaydediliyor. Projenin ÇED raporunda yeni yolun gölün üst kotlarına yapılacağı belirtilirken, belirtilen kotta yapılacak yolun standartlara göre olup olmayacağı, ulaşımı rahatlatıp rahatlatmayacağı konuları ise belirsizliğini koruyor. Yeni yol güzergahı için teknik bir çalışma yapılıp yapılmadığı da bilinmezken, Malatya Valiliği’nin ve Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yol güzergahı ile ilgili olarak resmi girişim ve çalışmalarını şimdiden başlatması gerektiği ifade ediliyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız