SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir Başka Bahara!.

A- A+ PAYLAŞ

Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Anayasa Referandumu kampanyası sırasında Şanlıurfa’da yaptığı bir açıklamada aralarında Malatya’nın da bulunduğu bazı şehir belediyelerinin Büyükşehir statüsüne kavuşturulacağını açıklamasından bu yana büyük şehir olmayı bekleyen Malatya’nın bu beklentisi hayal kırıklığı ile mi sonuçlanacak?

Bu soruyu sormamızı gerektiren gelişme, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahramanmaraş’ta yaptığı açıklama ile yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 12 Haziran seçimlerine yönelik düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Büyükşehir olmanın temel kriterini illerin nüfusunun 750 bini aşması olacağını vurgulayarak, ''Allah nasip ederse seçimden hemen sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan illerimizin büyükşehir olması için bir kanun tasarısı hazırladık'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 750 bin nüfusluk büyükşehir statüsünü kazanma kriteri, Malatya’yı kapsamıyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre Malatya’nın il nüfusunun 740. 643 olması mevcut durumda Malatya’nın Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan kritere uymadığını gösteriyor.

Sabah Gazetesi’nde konuyla ilgili yayınlanan haberde, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı 750 bin nüfus kirterine uyum sağlayan ve seçimden hemen sonra Büyükşehir olacağı belirtilen 11 il ve nüfusları ise şöyle sıralandı: Hatay: 1.480.571, Manisa: 1.379.484, Şanlıurfa: 1.663.371, Balıkesir: 1.152.323, Kahramanmaraş: 1.040.816, Van: 1.035.418, Aydın: 989.862, Denizli: 931. 823, Muğla: 817.503, Tekirdağ: 798.109, Trabzon: 763.714.

Başbakan Erdoğan’ın açıklamasına göre, daha önce belirli bir alanı kapsayan kent merkezi nüfusu kriter olarak kullanılırken, yeni durumda illerin toplam nüfusu göz önüne alınarak Büyükşehir statüsüne karar verilecek.

Partisinin Kahramanmaraş mitingindeki konuşmasında bu konuda ayrıntılı açıklama yapan Başbakan Erdoğan'a göre, mevcut durumda 750 bin nüfusa sahip illerin büyük şehir olmasına yönelik kanun tasarısı seçimlerden hemen sonra meclis gündemine alınacak. Ancak 2014 yılında yapılacak yerel seçimlere kadar 750 bin nüfusu aşan iller de büyük şehir statüsü kazanacak.

Malatya’nın 11 yıl önce, 2000 yılı genel nüfus sayımına göre il nüfusu 853.658 iken 2010 yılı verilerine göre 740. 643 nüfusa gerilemiş ve bu azalmaya bağlı olarak milletvekili sayısının 7’den 6’ya düşmüş olması Büyükşehir statüsü konusundaki tartışmaların bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.

CEMAL AKIN, ‘BİZE BAĞLI’ DEMİŞTİ
Malatya’nın Büyükşehir statüsüne kavuşması 2005 yılında da gündeme gelmiş, kent merkezi nüfusunun 750 bin olması zorunluluğunu hatırlatan dönemin belediye başkanı Hüseyin Cemal Akın, belediye meclisi toplantısında, ‘Arkadaşlar bu iş artık bize kalmıştır. İnşallah nüfusumuzu arttırırsak büyük şehir statüsünü kazanırız. Mevcut şehir nüfusu ile bu mümkün değildir’ şeklinde konuşmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız