SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir Meclisinde 'Malatya'nın Mutluluğu' Tartışması

0
Güncellendi - 2017-11-24 03:10:10
Büyükşehir Meclisinde 'Malatya'nın Mutluluğu' Tartışması
A- A+ PAYLAŞ

  • CHP: "Malatya sınıfı geçememiştir".. AKP: "Malatya yaşanacak şehirlerde ilkler arasında.."

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı toplantılarının 3'üncü oturumuna, Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılı performans planı ile ilgili tartışmalar damga vurdu. CHP'den plana yönelik eleştiri gelirken, AKP'nin savunduğu plan Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu doğrultusunda kabul edildi.

"MALATYA SINIFI GEÇEMEMİŞTİR" ELEŞTİRİSİ..

22 Kasım Çarşamba günü yapılan 3'üncü oturuma, Meclis Başkan Vekili Hasan Göğüs başkanlık etti.

2018 yılı performans planına ilişkin rapor oylanmadan önce sözalan CHP Grubu Sözcüsü Hurşit Kuşçu, şunları söyledi:

"Belediye Bütçeleri, halkın ödediği vergilerin belirli önceliklere göre yine vatandaşlar için nasıl harcanacağını gösteren belgelerdir. Bütçe yaparken önceliğiniz ne olacak? Kentin ve halkın öncelikleri ne olacak? Bir bütçeyi değerlendirmenin temel kıstası budur.

Meseleye kentin öncelikleri açısından bakarsak, aslında çok şey söylemeye gerek yok, bugüne kadar yapılanlarla, bu kente çok zarar verildiği, Cumhurbaşkanı tarafından bir çok kez ifade edildi. Bugün dikey yapılaşmayla Malatya betona boğulduysa, en küçük nefes alma alanları bile imara açıldıysa, bunun sorumlusu kenti yönetenlerdir. Bundan en fazla sorumluluk payı çıkarması gerekenler en başta yerel yöneticilerdir. Yani bu kenti yönetenlerdir.

Bütçeyi planlarken halkın önceliklerini saptamanın birden fazla yolu vardır elbette. Dünyada giderek yaygınlaşan bir model katılımcı bütçe uygulamalarıdır. Bu modelde yurttaşlar, bütçe kaynaklarının hangi projelere ne ölçüde aktarılacağı konusunda demokratik katılım mekanizmalarıyla söz ve karar sahibidirler. Uygulandığı her yerde bu model başarılı sonuçlar vermiştir. Dilerim ki bu model bizde de uygulanır ve yaygınlık kazanır.

Bir diğer yöntem ise anket ve benzeri yollarla öncelikleri saptamaktır. Bir başka deyişle veriye dayalı olarak karar almak ve uygulama sonuçlarını yine verilerle takip etmektir. Burada size çok değerli bir veri kaynağından söz edeceğim. Üstelik bu veri, doğrudan doğruya bir kamu kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu yani TÜİK verileridir.

2015 yılına ait yaşam endekslerine genel olarak bakıldığında; yaşam endeksinde Malatya 81 il arasında 53., gelir ve servet sıralamasında 60., konutta 56., sağlıkta 23., çalışma hayatında 62., çevrede 32., eğitimde 34, güvenlikte ise 30. sırada yer almaktadır. Yaşam memnuniyetinde ise Malatya maalesef 67. sıradadır.

Bir başka deyişle, yaşam kalitesini belirleyen bu temel konularda Malatya sınıfı geçememiştir. Bu söylediklerim aslında önceliklerin ne olması gerektiğini de gösteriyor, önceliğimiz elbette halkın mutluluğu olmalıdır, yurttaşlarımızın memnuniyeti olmalıdır. Hazırlanan Performans Programı yukarıda saydığımız sorunları gideremeyeceğinden CHP grubu olarak red oyu kullanacağız.”

"İFADELERİ GERÇEKÇİ DEĞİL" SAVUNMASI..

CHP’li Kuşçu’nun sözlerine karşılık söz isteyen AKP’li Ramazan Özcan, “Hurşit Beyin ifadelerinin çok da gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Yerel yöneticilik, insanları yaşam alanları içerisinde mutlu edebilmektir. Halkın, içilebilir suyu akıyorsa, çöpleri toplanıyorsa, kanalizasyonunda bir problem yoksa ulaşımda sorunlar yaşamıyorsa o halk zaten kendini mutlu hisseder.” ifadeleri ile CHP’li sözcünün ifadelerine katılmadığını belirtti.

Meclis Başkanvekili Hasan Göğüs de “Malatya Belediyesi, Büyükşehir statüsüne geçtikten sonra, yaptığı çalışmalar ve gerçekleştirdiği projelerle Türkiye’deki büyükşehirler arasında büyük atılımlar göstermiştir ve yaşanacak şehirlerarasında ilkler arasına girmeyi başarmıştır.” ifadeleriyle Kuşçu’nun eleştirilerine katılmadığını ifade etti.

Yaşanan bu tartışmalardan sonra rapor, AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

YENİ PARKMETRE ALANLARI..

Meclis toplantısında, ayrıca parkmetre uygulamasına Boztepe Caddesi (Eski Buğday Pazarı yanı) ve Mimar Sinan Caddesi girişi de eklendi.

Mecliste AKP'li üyelerin oylarıyla Bakırcılar Çarşısı bitiminden başlayıp Çevre Yoluna kadar devam eden güzergâha sağlı-sollu, Mimar Sinan Caddesi (Emeksiz girişi) İlter Sokağı girişine kadar olan güzergaha ise yolun sol tarafında parkmetre uygulamasına geçilmesi için karar alındı. Karara göre Boztepe Caddesinde 39, Mimar Sinan Caddesine ise 27 araç park edebilecek.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 4'üncü oturumunun 24 Kasım Cuma günü yapılacağı bildirildi.

malatyahaber.com- malatyayorum.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Sefer (6 yıl önce)
    İçilebilir su,çöplerin toplanması,kanalizasyonda problem, ulaşımda sorun yoksa tamamdır. Bunların mutluluk anlayışı bu kadarla sınırlı. Tuik'in verilerini bile kabul etmiyorlar. Yazıklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (6 yıl önce)
    Bir millet ancak bu kadar aptal yerine konulabilir Gözünüzü Fahri Kayhan bostanbaşı bürümüş seçim zamanı da gelir bu başkan ve ekibi eğer bir daha seçilirse veya diğer başkanlar büyükşehire aday olur oy verirse bu millet harbiden ezilmeye mahkum Çıkın gezin gözünüz körmü Çöşnük indiresi Hilaltepe Boztepe babuktu Kiltepe Taştepe mekekbaba hanımımçiftliği yollar mayın tarlası gibi bunuda mu görmüyorsunuz ey yöneticiler Başkan buraya oy istemek hariç ne zaman gelmiş görün artık bunları Malatya'nın hakkını öznur Çalık Mustafa şahin Ahmet Çakır yedi bunun hesabı sorulacak
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan koyunoğlu (6 yıl önce)
    malatyalı olarak gerçekten çok mutluyuz büyük şehir olduk büyük kazık yedik vergiler arttı maliyeti en ucuz suyu en pahallı ve pis su içiyoruz trafik yoğunluğu berbat imar giren yerler haksızlık hukuk tanımazlık almış gitmekte yeni yollar açılırken yanlış işler alt yapı yapılmadan asfaltlanması bir kaç gün sonra yeniden kazılmalar motaşın taşımacılığı münübüslerden pahallılığı kaldırımlar yapılırken işlerin bilinçsiz baştan savmalarla yapılması kazılan yerlerin öylece bırakılması parkometre denen resmen trafiği işkal ettiği gibi esnafların bu konuya tepki göstermemesi şaşırtıcı esnaf kira işçi elektirik su vergisini ödediği halde dükkanının önünü kapatıyor müşteri durup alış veriş yapamıyor esnaf malzeme indiremiyor dükkanların önü kapanıyor dur diyen yok bu kadar insanlar duyarsız olamaz bu başkanlar yöneticiler her halde başka dünyadalar malatya mutlu şehir diyorlar ben malatyalı olarak mevcut başkanlar ve ekipden hiçççççç menmun deyiliz sayın cumhurbaşkanımız bir an önce buraya el atması lazım yoksa mevcut başkanlar seçimlerde malatyayı ve ilçe belediyeyi kaybedecek mevcut olan başkanların seçimde oyların düşürülmesi için çalışmaları şaşırtıcı muhalefet partilerin yapamadığı muhalefeti mevcut başkanlar yapıyor yazık günahdır cumhurbaşkanımıza bizler oyumuzu sizlere değil recep tayyip erdoğanın kendi şahsına verdik kamuoyunun takdirine bırakıyorum benden söylemesi malatyanın öz evladı olarak içim kan ağlıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    CHP'li üye, devletin kendi istatistik kurumunun somut verilerini paylaşarak Malatya'nın durumunu ve gerçek yerini ortaya koymuş. Ona karşı çıkıp matılmayan AKP'li üyeler de olur mu öyle şey, biz katılmıyoruz buna, kanalizasyon var işte mutlu olsunlar anlamında konuşmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Bunu tartışmaya gerek yok. Bağımsız bir kuruluşa anket yaptırın öğrenin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanin yerlisi (6 yıl önce)
    Ne mutluluğu Allah aşkına hergün silahlı kavga haberleri asayiş sıfır yolların hali perişan trafik permeperişan hangi mutluluktan hangi yaşanacak şehirden bahsediyonuz
    0
    0
    Yanıtla