SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir Meclisi'nde Siyanürle Maden Aramaya Tepki

0
Güncellendi - 2021-01-15 00:38:50
Büyükşehir Meclisi'nde Siyanürle Maden Aramaya Tepki
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi 2021 yılının ilk meclis toplantısını 13 Ocak 2021 Çarşamba günü Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıda, 5 kişilik Denetim Komisyonu için seçim yapıldı, gündem maddeleri görüşüldü.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın başkanlık ettiği meclis toplantısı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Toplantı öncesinde kısa bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediye Meclisi olarak 2021 yılında alacağımız kararların Malatya’mıza hayırlı olması temennisinde bulundu. Başkan Gürkan, Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Lice’de PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Çelik’e ve Büyükşehir Belediye Binası Mimarı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’e Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diledi.

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında yer alan 2021 yılında görev yapacak olan Denetim Komisyon üyelerinin de seçimi yapıldı. Gizli oyla yapılan seçimler sonucunda; AKP’li Mamut Özbaysar, Hasan Demez, İbrahim Aydoğan ve Selim Gültekin, CHP’den de Emin Kılıçaslan komisyona seçildiler.

Toplantıda Başkan Selahattin Gürkan'a Güneş Enerji Santralı (GES) kurulumu için TEDAŞ- FEDAŞ gibi kurumlarla her türlü iş ve işlem yapabilme yetkisi, Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Abdullah Adanur'a, Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve İktisadi İşletmesi'nde Gürkan adına yetki verilmesi kabul edildi.

Maddelerin görüşülmesinden sonra söz alan CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel, Hekimhan’da siyanürle çalışma yapmak isteyen ve vatandaşların büyük tepkisine neden olan maden şirketlerini konu alan yazılı önergesini okudu. Tabel’in yazılı önergesinde; “Son zamanlarda yurdun birçok yerinde olduğu gibi, şehrimizde birçok ilçeyi kaplayan özellikle de Hekimhan ilçesine bağlı Başak, Güvenç, Boğazgören, Aşağısaz ve Deveci mahallelerinde siyanürlü maden araması başlatmak için ruhsat almaya çalışılmaktadır.

Herkesin çok iyi bildiği gibi siyanürle değerli maden işletilmesi hangi bölge için olursa olsun, bir doğa katliamıdır. Genel olarak bu tür maden işletmeleri su havzalarına ve dolayısı ile tarım ve orman alanlarına yapılmaktadır. İlgili yerleşim yerlerinde tarımın bitmesine ve su havzasındaki insanlar başta olmak üzere tüm canlıların eko dengesinin bozulmasına yol açmaktadır. Ruhsat alıp arama başladığında su döngüsü değişecek, yeraltı ve yerüstü su kaynakları kirlenebilecektir, ormanlar ciddi zarar görecek, biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenecektir. Hava kalitesi düşecek, buna bağlı çevre ve halk sağlığı sorunları oluşabilecek, ovaların üretimi düşecek, meralar bitecek, hayvancılık olumsuz yönde etkilenecektir. Bölgemizin küresel iklim değişimine karşı direnme gücü, başta ceviz ve kayısı gibi ürünlerimizin marka değeri düşecektir.

Örneğin Erzincan İliç ve Kemaliye'de altın işletmeciliği siyanür havuzlarından sonra yoğun balık ölümlerine ve hava kirliliği ile birlikte başta meyve ağaçlarından kuruma ve mantar hastalıkları, bitkilerde hasat öncesi kurumalarla birlikte büyük bir katliamı bize yaşatmaktadır.

Ayrıca Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın işletmesi başladıktan sonra sadece 5 yılda sudaki alüminyum oranı 8 kat artarken, sebze ve meyvelerin dalında çürüdüğü belirtilmiştir.

Kaldı ki bütün bunlar ne için yapılacaktır; uluslararası kartellerin, zenginlerin kendi karlarını artırmak adına yapılacaktır. Tabii ki tüm bu benzeri olaylarda olduğu gibi; sömürgeci yaklaşımları ile size iş gücü sağlayacağız yalanı ile gelecektir bu talep önümüze.

Bölge halkı istememektedir, muhtarlarımız istememektedir, Hekimhan Belediyemiz ruhsat izni vermemekte direnmektedir. Ülkesini seven, insanının, hemşerisinin geleceğini düşünen bizlere de Biiyükşehir meclisi olarak bu konuda onların yanlarında olmak ve bu katliam girişimine karşı çıkmak, dur demek düşmektedir.” ifadeleri yeraldı.

Oturumda, Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarının ise her ayın 2. haftası Çarşamba günleri yapılması kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca; meclis üyelerine ödenecek huzur ücreti ile Büyükşehir Belediyesi bünyesinde sözleşmeli olarak çalışan sözleşmeli personellerin ücretleri de belirlendi.

Ocak ayı toplantısının II. birleşiminin, 19 Ocak Salı günü saat 14.00’de yapılması kararlaştırıldı.

Bülten- malatyahaber.com- gazetemalatya.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Bay Teke (3 yıl önce)
    Vışşş, av çiye, siyanüre siyanür zehir zehir vışş..
    0
    0
    Yanıtla
  • PIRASA (3 yıl önce)
    Maden için siyanür konuşulurken AK üyeler başkanın ağzına mı bakıyordu ne diyecek diye. Emir büyük yerden kusura bakmayınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (3 yıl önce)
    Sözleşmeli personele ne gerek var Allah aşkına... belediyenin 7bin tane personeli var yetmiyor mu ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı 4434 (3 yıl önce)
    Artık bırakın şu huzur ödemelerini işçi de huzur bırakmadınız.. Eskiyi arar olduk,
    0
    0
    Yanıtla