SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyükşehir Önemli Fırsat.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:44:55
A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, büyükşehir sürecinde yapılan hazırlıklar kapsamında beraberindeki heyetle birlikte Arapgir İlçesi’ni ziyaret etti.

Başkan Çakır’ın Arapgir gezisine, AKP il başkan yardımcıları Eyüp Sağlam, Hacı Bayram Yılmaz, İdris Boztaş, Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri ile belediye başkan yardımcıları ve daire müdürleri de katıldı.

Geziye Arapgir Kaymakamı Ercan Turan’ı ziyaret ederek başlayan Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  Malatya’nın büyükşehir olmasıyla birlikte yeniden bir yapılanmanın söz konusu olduğunu belirterek, “Malatya’nın gelişmesi, kalkınması anlamında büyükşehir gerçekten önemli bir fırsat” dedi.

Başkan Çakır, Büyükşehir ile birlikte Malatya genelinde ana yolların bakım onarımı; içme suyu, kanalizasyon, yağmur drenaj hatları gibi altyapı sorumluluklarının Büyükşehir Belediyesi’ne geçeceğini belirterek “Büyükşehir belediyesinin görev alanının artmasıyla birlikte ilçe belediyelerinin görevi belki biraz daha hafifleyecek. İlçe belediyeleri kendi imkanlarıyla ilçelerine daha hızlı, dinamik hizmet üretirken; büyükşehir imkanlarıyla da altyapı sorunlarını çok hızlı bir şekilde çözecekler” açıklamasında bulundu.

Büyükşehirin getirmiş olduğu bir çok avantaj olduğunu kaydeden Başkan Çakır, “Sağlıklı planlama, tek merkezden planlanma; önemli bir kaynağın büyükşehirler vasıtasıyla bölgeye, şehirlerimize gelmesi, bunlar çok büyük avantaj. Dolayısıyla hem kırsala, hem ilçelerimize hizmet çok daha hızlı ve kaliteli gidecek” dedi.

Başkan Çakır, “Belediye olarak teknik ekiplerimizle birlikte ilçelerimizin mevcut durumlarını ve ileriye dönük yapılması gerekenleri bu ziyaretlerimiz sırasında değerlendiriyoruz. Arkadaşlarımız, yazılı olarak bunları Özel İdare’mizden de isteyecekler. Çünkü büyükşehir’e hazır gitmemiz gerekiyor. İmarla, altyapı, üstyapıyla ilgili raporların hazırlanması gerekiyor. Bunlar için yoğun bir çalışma başlattık” dedi.

Arapgir Kaymakamı Ercan Turan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Arapgir, Malatya açısından çok önemli bir ilçe. Tarihi, kültürü ve insanıyla ön plana çıkmış, Türkiye’de isim yapmış bir yer. Yaklaşık 5.500 yıllık bir tarihe sahip. 28 Osmanlı Paşası çıkarmış bir yer burası. Fethi Gemuhluoğlu gibi çok sayıda düşünür ve fikir adamı yetiştirmiş. Bu vesileyle de ziyaretinizi çok anlamlı buluyorum. Teşekkür ediyoruz. Bizi mutlu ettiniz” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve beraberindekiler daha sonra Arapgir Belediyesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Arapgir ve belediye çalışmaları hakkında brifing sunan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “Turizme hazırlanan ilçeler içerisindeyiz” dedi.

“2009’dan bu yana arkadaşlarla birlikte, doğrular içerisinde bir hizmet yarışına girdik” diyen Cömertoğlu, “Kaymakamlığımız başta olmak üzere burada hizmet veren tüm kamu kurumlarıyla beraber hareket etmek suretiyle, hizmet birliği ve ortak akıl noktasında bir yarışa başladık” diye konuştu.

 “Planlamalarla ilgili olarak İstanbul Teknik Üniversitesiyle başlattığımız 2009 yılındaki çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız sırasında 200’ün üzerinde yüksek lisans ve son sınıf öğrencisi görev aldı. 15 günle 1 ay arasındaki sürelerle burada kaldılar. Tüm tarihi ve kültürel değerlerimizin envanterini çıkarıyoruz. 1200’ün üzerinde geleneksel konutun 385’i tescile önerilecek konut haline geldi. Bunların 2 tanesinin Taşkışla’da sunumunu yaptık Arapgir evleri olarak. Arapgir’in orada iki profesörü var. İki hocamız da sağolsun canı gönülden çalışıyorlar. Aynı zamanda imar planını da onlarla yapıyoruz. 1/5000’leri bitirdik, meclis onayından geçti; 1/1000’leri de önümüzdeki ay gelecek.

Yaptığımız imar planında şu anda 750 hektar üzerinden bir planlama yapıyoruz. Genelde koruma altında olması gereken mahalleleri kenarda bıraktık. Eski Arapgir bölgesinin de halihazır haritaları bitti. Oranın da koruma planını yapacağız.

Arapgir’in 285 kilometre mahalle yolu var. Bunun büyük bir kısmı bizim dönemimizde açıldı veya seviye olarak çok yükseltildi. Altyapı hizmeti olarak 40 kilometre üzerinde kanalizasyon şebekesi döşedik. 3 tane arıtma tesisi planladık. İçme suyunda 8.5 kilometre ana isale boru hattımızı işadamlarının katkılarıyla yeniledik.”

Başkan Çakır ve beraberindekilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cömertoğlu, “Ziyaretiniz bizleri onurlandırdı. Teşekkür ederiz” dedi.

Çalışmalarından dolayı Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nu tebrik eden Başkan Çakır, “Bugüne kadar yapmış olduğunuz güzel hizmetlerden dolayı tebrik ediyorum. Özellikle Arapgir’in tarihi birikimi, değerini gün yüzüne çıkarmak; bu eserleri onarmak ve onları insanların hizmetine sunmak önemli. Gerçekten tarihle geleceğin köprüsü olan bu güzel eserlerin, güzel bir çalışmayla tespit edilmesi ve bir program dahilinde hepsinin onarılması Arapgir adına çok güzel bir gelişme. Çünkü bu Arapgir için büyük bir değer. Çalışmalar neticesinde mutlaka turizm hareketliliği artacak” diye konuştu.

Başkan Çakır, çalışmalar neticesinde Arapgir’in, çevredeki yerleşimler bakımından da bir merkez durumuna geldiğini gözlemlediklerini aktararak, “Bunda tabi sizlerin emekleri çok. Kaymakamımızla, kurumlarla bir bütünlük oluşturmanız da bu hizmetlerin tabi daha hızlı, daha kaliteli gelmesinde fayda sağlayacak. Bizler tabi Büyükşehir sürecinde de ilçelerimizin değerlerinin daha öne çıkarılmasını önemsiyoruz. Bu anlamda daha kapsamlı projeler yapılması çok çok önemli” dedi.

Malatya’yı bir bütün olarak gördüklerini belirten Başkan Çakır, “İlçelerimizin, beldelerimizin durumu nedir? Altyapı ve üstyapısıyla ilçelerimizin özelliğine göre, hangi projeler geliştirilmelidir? Şeklindeki sorulara ortak akıl yoluyla cevap bulmak, fikir alışverişinde bulunmak için gezilerimizi sürdürüyoruz. Bu anlamda adeta bir ön çalışma ziyareti yapıyoruz. Ev sahipliğiniz için sizlere teşekkür ediyoruz. İnşallah daha güzel hizmetlere imza atmanızı gönülden diliyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Çakır ve beraberindekiler daha sonra AKP Arapgir İlçe Başkanlığını ziyaret etti. Ziyarette AKP Arapgir İlçe Başkanı Kamil İnbaşı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Başkan Çakır, partililerle sohbet ederek, sorunları dinledi.

Arapgir gezisinde esnaf ve vatandaşlarla da sohbet eden Başkan Çakır, tarihi ve turistik yerleri de gezdi. Gezide, evini müzeye dönüştüren yerel sanatçı Asım Külah’ın çalışmaları dikkat çekti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız