SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyükşehir Tarımsal Hizmette Yetersiz"

0
Güncellendi - 2016-11-19 04:08:35
A- A+ PAYLAŞ

  • Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın aradan geçen bir yılda Malatya’nın tarımsal anlamdaki hizmet beklentilerini yerine getiremediği öne sürüldü.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın özellikle sulamaya yönelik hiçbir hizmetinin bulunmadığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Meclis üyesi CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu “Daha önce İl Özel İdaresi tarafından hizmetlerden sadece İçme suyu ve Kanalizasyon hizmetleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Büyükşehir Kanununun 7’nci maddesinde ‘Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilirler’ ifadesine rağmen sulamaya yönelik çalışmalar bulunmamaktadır” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ikinci oturumunda, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın  ‘Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı Performans Programı’nın görüşülmesine yönelik madde üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, daha önce İl Özel İdaresi tarafından yürütülen tarımsal hizmetlerin Büyükşehir Yasası ile birlikte Büyükşehir'e devredildiğini, bu kapsamda kurulan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın, beklenen hizmetleri yerine getiremediğini söyledi.

Kuşçu’nun açıklamaları üzerine söz alan AKP'li meclis üyelerinden bazıları, söz konusu yasanın Büyükşehir'e tam anlamıyla bir yetki tanımadığını ifade ederken, bazı üyeler ise Büyükşehir Yasası’nın 7. maddesinin tarımsal hizmetlerin yürütülmesi noktasında gerekli yetkiyi verdiğini ancak proje ve hizmetlerin yürütülmesi için yeteri kadar kaynak ve ekibin bulunmadığını ifade ettiler.

Kuşçu, meclisteki konuşmasında “Bilindiği gibi, Büyükşehir Kanunu 06.12.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Büyükşehir Kanununun 7'nci maddesi; “Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilirler.” ifadesi bulunmaktadır.

Daha önce İl Özel idaresi tarafından yürütülen tarımsal çalışmalar, 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu ile Büyükşehir Belediyesine devredilmiş oldu. Böylelikle Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 ilçe ve 714 mahalleye götürülme mesuliyeti ve mecburiyeti ortaya çıkmıştır.

2015 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde TARIMSAL PROJELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI kurulmuştur. Kuruluş amacının Malatya’nın tamamını kapsayacak şekilde tarım ve hayvancılığın eğitim, yayım ve sorunların tespiti, çözüm yollarını belirleme, hibe veren kurum ve kuruluşlara proje hazırlama, tarımsal kalkınma kooperatif kurulumu ve kırsal kalkınma faaliyet ve çalışmalarının anlatıldığı toplantılar düzenlemek olduğu belirtilmektedir.

Üretim ve sulama deseni haritalarının çıkarılması, soğuk zincirin bir an önce kurulması, Tarımsal ürünlerde kalıntı ve ilaç takibinin sağlanması, Sulama sistemlerinin kapalı sistemlere dönüştürülmesi, Paketleme ve pazarlama sektörlerine yönelik yatırım çalışmalarının planlanması, Tarımsal elektrikte giderlerin düşürülmesi ve alternatif yöntemler geliştirilmesi, ulama projelerinin devlet-vatandaş işbirliği içerisinde yürütülmesi, Kayısı Kongresinin Malatya’da yapılması ve Büyükşehir Belediyesinin organizasyonunun parçası ve lokomotifi olması, Kayısı tanıtım organizasyonlarında belediyenin aktif rol alması, Uluslararası fuar ve festivallerde Malatya Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla katılım ve tanıtımının yapılması, Sulanabilir arazilerin korunması ve artırılması, Daha önce İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ve yasa ile Büyükşehir Belediyesi görev tanımı içine alınan her türlü tarımsal odaklı yatırım ve tesislerin yarım kalan projelerin, özellikle sulama ve tesislerinin korunması, yenilenmesi alt yapısının hazırlanması projeleri yapmak, yaptırmak bu konuda çalışan kurumlarla işbirliği içinde doğru planlamaların yapılmasını sağlamak olmalıdır.

Ancak bugüne kadar Tarımsal Projeler Dairesi Başkanlığı bu faaliyetleri yerine getirmemiştir. İl Özel İdaresi tarafından hizmetlerden sadece İçme suyu ve Kanalizasyon hizmetleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Sulamaya yönelik çalışmalar bulunmamaktadır” dedi.

Küçük: Biz de sıkıntı çekiyoruz, acil çözüm lazım

Kuşçu’nun açıklamaları üzerine söz alan bazı meclis üyeleri de vatandaşların özellikle sulama konusundaki sıkıntıları kendilerine ilettiklerini bu konudaki çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Söz alan Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük,  “Sulama kanallarının bazıları eskimiş, bazıları kırılmış, hakikaten bu konuda ciddi sorunlar var. Biz de bu sıkıntıları çekiyoruz. Bunlara bir çözüm bulunması lazım. Vatandaş sürekli’ benim kanalım bozuldu, kırıldı’ diye şikayet ediyor. Ama kesin bir sahip çıkan yok.  Acil olarak çözüm bulunması lazım” dedi.

“Asıl sorun kaynak ve ekip meselesi”

Söz konusu Büyükşehir Yasası’nın tarımsal hizmetler konusunda tam olarak yetki vermediğinin ifade edilmesi üzerine konuşan Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan da, “Aslında Hurşit Bey’in bahsettiği yasanın 7. Maddesinin son fıkrası hukuksal açıdan yeterince izin veriyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelerine tarım ve hayvancılığı geliştirilmesi konusundan her türlü hakkı veriyor. Gerisi imkan meselesi. Hukuki açıdan bir boşluk yok. Sorun belediyelerin imkan meselesi. Dahası buna başlayacak irade var mı? Mesele bu” diye konuştu.

AKP'li bir diğer üye Aziz Görgeç ise, yasadan doğan bazı sıkıntıların büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında yapılacak protokollerle aşılabileceğini belirtti.

Meclis üyelerini yanıtlayan Başkan Vekili Şefik Şengün de, Büyükşehir Belediyelerinin biraz daha hukuki alt yapının güçlendirilmesinden yana olduğunu ifade etti.  Belediyelerin tarımsal hizmetler için ek kaynağa ihtiyaç duyduğunu aktaran Şengün, “Ancak elbette ki, yasal boşluk olması hizmetlerin yapılmasını engellemeyecek. Vatandaş eskiden aldığı kanal hizmetinin tamiratını isteyecek, yeni yatırım isteyecek. Vatandaş da haklı. Ama hukuki bir alt yapı olmadığı için belediyeler de tam olarak gereğini yapamıyor. En kısa zamanda hukuki düzenleme yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Aydın (7 yıl önce)
    Hazır sistemi dağıtır ve işleyen makineye müdahale ederseniz ne bekliyorsunuz. İçmesuyu kanalizasyon yol yürürken tarımsal hizmetlerin dumenini kirarsaniz üç beş Pulluk ve çapa makinesi sürer durursunuz. Tebrikler Hurşit bey.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (7 yıl önce)
    Yenimi anladınız
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (7 yıl önce)
    kim demiş çalışmıyor,fidan dağıtımı yapıyor,çiftçilere arıcılık projesi yapıyorlar.bundan iyi çalışmamı olur. :)
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Sonuç ne? Belediye de Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kur. Masa başında personel otursun maaş alsın. Sonra hukuksal boşluk var deyip hizmet yapma. Bu beceriksizliktir. İş bilmemezliktir. Ayıptır, Günahtır, vatandaşın parasını çar çur etmeyin. Beceremiyorsanız o makamları boşaltın. Yapabilen gelsin. Sizin göreviniz belirtmiş olduğunuz aksaklıkları gidermek ve vatandaşa hizmet etmektir. Sonrada bunlara oy ver?????????????
    0
    0
    Yanıtla