SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir Tasarısı Komisyonda

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:14:24
Büyükşehir Tasarısı Komisyonda
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir sayısını 16’dan 29’a yükselten Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Muammer Güler’in başkanlığında KİT Komisyonu salonunda başlayan toplantı, yoğun kalabalık nedeniyle bir süre başlayamadı. Milletvekillerinin bazıları ayakta kaldıklarını belirterek, toplantının başka bir salona alınmasını istedi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili kanunun görüşmelerinin de bu salonda yapıldığını hatırlatarak, “4+4+4’ten tecrübemiz olduğu için bu salonda çalışmak istemiyoruz. Bu salonda milletvekilleri, kameramanlar dövüldü” dedi. Ancak toplantı uzun süre bu şekilde devam etti.

Komisyon Başkanı Muammer Güler’in kameraların salondan çıkartılması isteğine MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve diğer muhalefet milletvekilleri karşı çıktı.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelere geçilmeden önce usul hakkında tartışma açıldı. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ komisyonun bu tasarıyı görüşmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Komisyon raflarında kanun hükmünde kararnameler bulunduğunu belirten Serindağ, bunlar görüşülmeden yasa tasarısını ele alınamayacağını söyledi. Tasarı ile bazı mahalli idare birimlerinin kaldırıldığını belirten Serindağ, 16 bin köy ve bir 500’ü aşkın belediyenin bu tasarı ile ortadan kaldırılacağını söyledi. Bunun da açıkça anayasaya aykırılık teşkil ettiğini ifade eden Serindağ, tasarı hakkında Anayasa Komisyonu’ndan görüş alınması gerektiğini dile getirdi.

“YENİ EK VERGİLER, YENİ YÜKLER GETİRİYOR”

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, bir kanunun çıkartılma zamanını belirleme yetkisinin Başbakanda olmaması gerektiğini belirterek, “Bu yasanın bu tarihte çıkacak demesi doğru değil. Böyle bir ortamda çalışmak bize yakışmıyor. Meclis gündemine hakim olsun. Talimatla çalışmak hepimiz açısında da onur kırıcı bir durum” dedi.

Tasarının Türkiye’nin yönetim yapısını kökten değiştiren, hukuk felsefesini değiştiren bir tasarı olduğunu belirten Şandır, “Türkiye’nin 52 ilini il genel meclisleri ile yöneteceksiniz; 29 ili de başkanla yöneteceksiniz. Hukuksuzluğu hukuk olarak dayatmamak lazım. Bu toplumsal faydaya da, hukuka da aykırı” dedi.

Şandır, yasa tasarısının 56 milyon insanı ilgilendirdiğini belirterek, “Yeni ek vergiler, yeni yükler getiriyor. Bazı harcamaları yüzde 300 artıran maddeler var. Memleketin idari yapısını değiştirirken, köyleri ortadan kaldırırken, mahalle haline getirirken, siz bizim insanları küçüklüğe niye mahkum ediyorsunuz? Mahalleyi ilçeye dönüştürmeniz gerekirken, bir de mali yük getiriyorsunuz” dedi.

Şandır, 5/6 maddelik tasarıda her maddede 100 civarında fıkra bulunmasının da hukuka aykırı olduğunu söyledi.

“MUHTAR OTUR; SİZİ YEDİLER HABERİNİZ YOK”

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de tasarının sivil toplumdan görüş alınmadan hazırlanmasına tepki gösterdi. Önder, “Hani nerede sivil toplum, Şehir Plancıları Odası, Mimar Mühendis Odaları nerede? Bunları Mera Kanunu çıkarken çağırmadık mı? Bu büyükşehirlerin ot kadar kıymeti yok mu? 56 milyon insanın hayatını etkileyen meselede STK’lar yok” dedi.

Bunu üzerine muhtar derneklerinden temsilciler ayağa kalkarak, toplantıya katıldıklarını söylediler. Önder’in, “Muhtar otur, sizi yediler haberiniz yok. Hüvel baki...” sözleri salondakileri güldürdü.

İki gecedir yasa tasarısını okuduğunu da belirten Önder, “Bir sürü not çıkardım. Deneyimli bir vekil değilim ama bu kadar abur cubur bir metin görmedim” dedi.

ATATÜRK TARTIŞMASI

Daha sonra tasarının tümü üzerine söz alan MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, devletin, devlet aklıyla değil ‘Recep Tayyip Erdoğan’ aklıyla yönetilmeye başlandığını belirterek, Diyarbakır Emniyet Müdürünün ‘teröriste ağlamayan insan değildir’ sözlerine hükümetten farklı yorumlar geldiğini söyledi. “Ölen teröriste ağlayanlar parmak kaldırsın? Kimse parmak kaldırmadığına göre burada insan yok” diyen Uzunırmak, toplantıya katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e de, “Siz buraya bu emniyet genel müdürünü görevden alarak gelmeliydiniz. Devlet aklından yoksun bir emniyet müdürü… Acaba Oslo görüşmelerine bir mesaj mı gönderiliyor. Çemberlitaş hamamında bir kadro ihdas edin ve bu müdürü oraya atayın. Devlet aklında böyle bir emniyet müdürü olamaz” dedi.

Daha sonra söz alan BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Uzunırmak’ın konuşmasının başında yaptığı testi reddettiğini söyledi. Önder, “Bu anlayış Atatürk’ün Çanakkale’de hayatını kaybeden Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektuptan dolaylı Atatürk’ü Divan-ı Harb’e verir. Bu mektupta, ‘İngiliz, Fransız, Hintli, Anzak kahramanlar’ diyor. ‘Burada dost bir vatanın toprağındasınız, huzur ve sükun içindesiniz. Gözyaşlarınızı dindiriniz evlatlarınız bizim bağrımızdadır’ diyor. ‘Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır’ diyor” şeklinde konuştu.

Bunun üzerine MHP’li Uzunırmak, “Atatürk de askerdir, Anzaklar da askerdir, teröristler asker değildir” karşılığını verdi. Önder’in, ‘Emniyet müdürü ‘insanı yaşatalım’ diyor. Bu büyük bir empati çabasıdır’ sözleri üzerine de Uzunırmak, “İnsanı yaşatmaya itiraz eden yok, ‘teröriste ağlamayan insan değildir’ diyor” dedi.

Önder’in, “O zaman bizim üzerimizden test yapmayın. Bir yanlış de terörist diye bahsedilmesidir” sözleri üzerine ise Uzunırmak, “Atatürk askerdir, karşıda savaşan bir ordu vardır; ülkesine isyan etmiş terörist yoktur. Medenice bu mektubu yazmıştır. Ben ağlamayacağım, başbakan da ağlamıyor, o zaman başbakan insan değil mi, başbakan gereğini yapmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin milletvekiliysem ‘vatandaşımın isyanını niye engelleyemedim’ diye üzülürüm, ama teröriste ağlamak farklı olgulardır. ‘Terörist olmasını niye engelleyemedim’ diye üzülmesini anlarım ama teröriste ağlamasını anlamam” dedi. 

BAKAN BİLGİLENDİRDİ..

Tasarı hakkında komisyona bilgi veren Bakan İdris Naim Şahin, bu tasarıyla halihazırda göre yapan 16 büyükşehir belediyesinin sınırının il sınırına genişletildiğini, buna ilave olarak nüfusu 750 binin üzerindeki belediyelerin büyükşehirlere dönüştürüldüğünü kaydetti. Şahin, orman köyleri dahil, köy ve beldelerin tüzel kişiliklerinin ortadan kalktığını ve köylerin mahalleye dönüştürüldüğünü ifade ederek, yeni ihdas edilen 13 büyükşehirde toplamda 24 yeni ilçe kurulacağını söyledi.

Bu değişime paralel olarak halihazır yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve yeni doğacak ihtiyaçların karşılanması amacıyla değişik kanunlarda yeni düzenlemeler yapıldığını da belirten Şahin, bu kanunun ilk mahalli idareler seçiminde yürürlüğe gireceğini, böylece mevcut il özel idaresi, köy ve beldelerin tüzel kişiliğinin ilk seçime kadar devam edeceğini dile getirdi. Mevcut il ve ilçe belediyelerinin de ilk seçime kadar tüzel kişiliklerini sürdüreceğini belirten Şahin, tasarı ile tüzel kişiliği kaldırılan belediye, il özel idaresi ve köylerin menkul ve gayrı menkulleri üstündeki tasarrufları ve borçlanmalarının bu kanunla sınırlandırıldığını söyledi. Katılım sonrasında menkul ve gayrı menkullerin paylaşımı ve personel paylaşımın da tasarıda düzenlendiğini bildirdi.

Bakan Şahin, tasarı ile, 29’a çıkacak olan büyükşehirlerde tüm beldelerin kalkmış olacağını, bunların sayısının da bin 23 olduğunu söyledi. Büyükşehre dönüşmeyen 52 ilde de nüfusu 2 binin altında olan 559 belde belediyesinin tüzel kişiliklerinin sona ereceğini bildiren Şahin, böylece bin 582 belde belediyesinin tüzel kişiliğinin sona ermiş olacağını söyledi. Şahin, büyükşehirlerin sınırlarının il mülki sınırları olması nedeniyle mahalleye dönüştürülen 6 bin 430 köy ve 9 bin 612 orman köyünün de tüzel kişiliğinin sona ereceğini bildirdi.

“BÜTÇE PAYI YÜZDE 6’YA ÇIKACAK”

Bakan Şahin, büyükşehir belediyesi sınırları içinde toplanan vergi tahsilatının yüzde 5’inin belediye payı olarak ayrıldığını hatırlatarak, tasarıyla bu payın yüzde 6’ya çıkartıldığını söyledi. Şahin, “Bu yerel yönetimlere bakışın açık bir ifadesidir. Bu konuda teşekkürün geleceğini beklemekteyiz” dedi. Daha önce payların dağıtımında büyükşehir belediyelerinin yüzölçümleri dikkate alınmazken, belediyelerin genişleyen coğrafyalarına hizmet götürmeleri için pay dağıtımında yüzölçümünün de dikkate alınacağını belirten Şahin, “Böylece pay dağıtımında daha adil olunmaya çalışılmıştır” diye konuştu.

YATIRIM İZLEME VE KOORDİNASYON MERKEZİ KURULUYOR

İdris Naim Şahin, büyükşehir olacak illerde İl Özel İdareleri kalkacağı için, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmette aksamaları önlemek ve denetim alanındaki boşluğu önlemek için 29 il valiliği bünyesinde ‘Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’ kurulacağını kaydetti. Orman köylülerinin mevcut haklarının aynen korunacağını da vurgulayan Şahin, “Tüzel kişiyi kaldırılarak mahalleye dönüşen diğer köy ve beldelerin ortak kullanım alanları olan mera yaylak ve kışlak gibi alanlardaki kullanım hakları da aynen muhafaza edilmiştir. Köy iken, mahalleye dönüşecek yerlerdeki mevcut yapı stokları ruhsatlı kabul edilmiş ve ruhsatlı hale getirilmiştir. Köyken mahalleye dönüşen yerlerde inşaat ruhsatı harcı ve imarla ilgili bütün harçlar dahil olmak üzere her türlü harçlar ve emlak vergisi, çevre ve temizlik vergisi, alt yapı harcamalarına katılım payları 5 yıl süreyle buralardaki vatandaşlardan alınmayacaktır. Ayrıca içme ve kullanma suyu ücreti en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde Büyükşehir belediye meclisleri tarafından düzenlenecektir. Personel ise, ihtiyaç olması halinde yeni belediyelerde ve ihtiyacı olan, uygun görülen kamu kurumlarında istihdam edilecek” dedi.

“CEMEVİ VAR MI?”

Bakan Şahin, belediyelere ‘mabedlere içme ve kullanma suyunu ücretsiz veya indirimli bedelle verilmesine’ imkan tanındığını belirtti. Bunun üzernie CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Hangi mabetler Sayın Bakan, cemevi var mı?” diye sordu. Bakanın konuşmasına devam etmesi üzerine, "Sayın Bakan duymadı herhalde” diyen Ağbaba’ya Bakan Şahin, “Duyuyorum. Cemevleri Türkiye’de çok var” dedi. Ağbaba’nın ‘Mabetler içinde cemevi var mı?’ sorusunu yinelemesi üzerine Bakan Şahın, “Bakmak lazım, içinde var mı” karşılığını verdi.

Milletvekillerinin eleştirilerine yanıt veren Şahin, tasarının Anayasa’ya aykırı olmadığını, hatta tasarının amacının mahalli ihtiyaçların daha iyi karşılanması olduğunu söyledi. “Bu yasa tasarısı emirle hazırlandı" şeklinde eleştiriler olduğunu belirten Şahin, “Doğrudur, bir emirle hazırlanmıştır; aziz milletin emriyle hazırlanmıştır” dedi. Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri ‘Öyleyse referanduma var mısınız?” diye sordu.

Başbakan Erdoğan’ın emri ile tasarının hazırlandığı yönündeki eleştirilere tepki gösteren Şahin, “Bu eleştirileri yapan arkadaşlarımızın da galiba bu şekilde eleştiri yapmalar için aldıkları yakın tarihli ıslak imzalı bir emir vardır” dedi. Bunun üzerine CHP’li Ali Haydar Öner, "Bu kuru bir iftiradır" derken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Bakan Şahin’e, "Tasarı emri size Oslo’dan mı geldi?" diye seslendi.

ARŞİV FOTO: TBMM İçişleri Komisyonu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız