SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir ve MASKİ'si Suspus!

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:05:56
Büyükşehir ve MASKİ'si Suspus!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte, özerk bir yapılanma ile genel müdürlük şeklinde örgütlenen ve Genel Müdürlüğü’ne de Kayseri'den Özgür Özdemir'in getirilmesinden sonra, kamuoyunda tartışma, eleştiri ve şikayet odağı haline gelen Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi, (MASKİ)  bu kez de, skandal nitelikteki bir ihale bilmecesi ile gündemde.

Genel hatları  “Bu ihalelere ne oldu?” başlığı ile geçtiğimiz günlerde malatyahaber.com'da da yer alan, toplam bedeli  27 milyon TL  olarak açıklanan, iki ilçenin altyapı hizmetlerine ilişkin ihalelerde, tekliflerin alınmasından sonra, ihaleler iptal edildiği halde, Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Çakır ve MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir, ihalelerin yapıldığını ve ihaleler kapsamında fiilen çalışmalara başlandığını açıklamıştı.

İhalelerin yapılması, iptal edilmesi, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın 13 Ekim tarihli, Özgür Özdemir'in ise 8 Ekim tarihli "İhaleler yapıldı ve çalışmalara başlandı" şeklindeki açıklamaları, buna karşılık ihalede teklif veren firmalara "İhale iptal edildi" bilgisini veren yazının gönderilmesi... Tüm bu süreç tam anlamıyla akıllara "MASKİ'de neler oluyor?" sorusunu getiriyor.

Derin çelişkiler, doğru olmayan açıklamalar, geriye dönük iptal kararının alındığı ortaya çıkan MASKİ’nin söz konusu ihalelerine ilişkin süreç şöyle gelişmişti:

1- "Hekimhan İlçesi Kanalizasyon Hattı Yapım İşi" ve "Akçadağ İlçesi Kanalizasyon ve İçme Suyu Hattı Yapım İşi"ne ilişkin iki ayrı ihale düzenlendi. İhale ilanları ve kısa şartname 3 Eylül 2015 tarihinde KİK platformunda yayınlandı.

2- İlanda Hekimhan ihalesinin 29 Eylül, Akçadağ ihalesinin de 30 Eylül 2015 tarihinde,  Saat 10.00'da yapılacağı belirtildi.

3- Anılan tarihte her iki ihale için de teklifler alındı. İhale komisyonu tarafından ihale kararı 5 Ekim’de açıklandı.

4- Yaklaşık maliyeti 14 Milyon 250 bin TL, sınır değeri ise 8 Milyon 216 bin TL olan Hekimhan Kanalizasyon Hattı Yapım İşi ihalesinde:

-Serhat  Arduçoğlu+ Aktolga Yapı Enerji 8 Milyon 296 bin TL,

-Esenlik Ltd. Şti. 9 milyon 997 bin TL, Bülent Elbistanlıoğlu ise 10 Milyon 634 bin TL'lik teklif sundu.

Yaklaşık maliyeti 10 Milyon 878 bin TL, sınır değeri ise 6 milyon 602 bin TL olan Akçadağ Kanalizasyon ve İçme Suyu Hattı Yapım İşi ihalesinde de aynı gün ve saatte teklifler alındı. Buna göre;

-Serhat  Arduçoğlu+ Aktolga Yapı Enerji 8 Milyon 300 bin,

-Bülent Elbistanlıoğlu 8 Milyon 873 bin TL,

-Esenlik Ltd. Şti ise 9 Milyon 826 bin TL bedel içeren teklif verdi.

5- İhalelerdeki muamma da işte bu aşamadan sonra başladı.

İhalelerde teklif alınmasından 8 gün sonra, yani 8 Ekim 2015'de MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir, MASKİ tarafından basın kuruluşlarına gönderilen bültende, Malatya genelinde su ve kanalizasyona yönelik altyapı çalışmalarının hızla devam ettirildiğini, bu kapsamda, Akçadağ'ın içme suyu ve kanalizasyon hattı yapım işine ilişkin ihaleyi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bu açıklamadan 5  gün sonra da 13 Ekim 2015 tarihinde Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yaptığı yazılı açıklamada Hekimhan ilçesi kanalizasyon hattı yapım işine ilişkin ihalenin yapıldığını vurguluyor, ihale kapsamına yönelik detaylı bilgiler veriyor, ayrıca MASKİ Genel Müdürü'nün 8 Ekim'deki açıklamasına paralel biçimde Akçadağ İçme Suyu ve kanalizasyon hattı yapım işi için düzenlenen ihalenin de yapıldığını da bir kez daha kamuoyuna duyuruyordu.

6- Oysa gerçek tümüyle farklıydı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın Hekimhan ve Akçadağ ihalelerine dair verdiği bilgiler ve Dr. unvanlı MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir'in Akçadağ ihalesine ilişkin yaptığı açıklama da doğru değildi.

7- Çünkü;  8 Ekim’de MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir'in,  13 Ekim’de ise Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın büyük bir övgü ile “yaptık" dediği her iki ihale de, sözkonusu açıklamaların yapıldığı tarihten önce,  7 Ekim’de iptal edilmişti. MASKİ Genel Müdür Yardımcısı İrfan Kaya imzasıyla, ihaleye katılan firmalara gönderilen bir yazıyla ihalelerin "verilen tekliflerde ekonomik yarar görülmediği ve projelerin gözden geçirileceği" gerekçe gösterilerek iptal edildiği resmen ihale katılımcılarına bildirilmişti. Söz konusu yazıda, ihale kararının iptal tarihi, 7 Ekim 2015 olarak belirtilmiştir.

8- Her iki ihale de, 7 Ekim’de iptal edilmesine rağmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir’in 8 ve 13 Ekim’de basın kuruluşlarına gönderdiği bültenlerle ‘ihalelerin yapıldığını’ duyurması, iptal kararının daha sonra verildiğini, ancak geçmiş tarihle iptal işleminin yapıldığını ve bir suç işlendiğini ortaya koyuyor.

Kamu İhale Kurumu (KİK) aracılığıyla katılımcılara ihalenin iptal edildiği 19 Ekim’de tebligat yerine geçmek üzere duyuruluyor.

Bu iddialar ve eleştirilere rağmen Malatya Büyükşehir Belediyesi ile MASKİ Genel Müdürlüğü’nden herhangi bir açıklama yapılmaması da, iddialara verilecek yanıtın olmadığı şeklinde yorumlanıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız