SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir ve Vergi Daireleri

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:18:32
Büyükşehir ve Vergi Daireleri
A- A+ PAYLAŞ

BÜYÜKŞEHİR İÇİN BİR ÇALIŞMA DA VERGİ DAİRELERİNDE BAŞLATILIYOR

Mustafa Bahadır Altaş

SM.Mali Müşavir

mba444@mynet.com

Bilindiği üzere vergisel işlemlere ilişkin hizmetler illerde ve büyük ilçelerde vergi daireleri küçük ilçelerde ise mal müdürlükleri tarafından verilmektedir.

Malatya'da Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından mevcut uygulamada merkezde (Malatya) Beydağı –Fırat Vergi Daireleri olmak üzere ilçelerde ise Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Darende, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Yeşilyurt, Battalgazi, Doğanyol, Kale, Kuluncak ve Yazıhan Mal Müdürlükleri şeklinde hizmet vermekteydi.  Geçtiğimiz yıl kabul edilen büyükşehir yasası ile Malatya’nın büyükşehir olması nedeni ile merkezde Yeşilyurt ve Battalgazi olarak iki yeni ilçe kuruldu ve mevcut Yeşilyurt ve Battalgazi ilçeleri de bu yeni ilçe mülki idare sınırları içine dâhil edildiler.

Yapılan bu düzenleme sonrasında Yeşilyurt Mal Müdürlüğüne bağlı bulunan mükellefler Beydağı Vergi Dairesi uygulama alanında yer alacaklarından Beydağı Vergi Dairesi, Battalgazi Mal Müdürlüğüne bağlı bulunan mükellefler ise Fırat Vergi Dairesi uygulama alanında bulundukları için Fırat Vergi dairesi mükellefi olarak işlemlerini yerine getirecekler. Bildirim ve beyannamelerini bu vergi dairelerine vereceklerdir. Yeşilyurt ve Battalgazi mal müdürlüklerindeki geçmişe yönelik işlemler zaman aşımı süresi içinde yine burada verilecektir.

Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren uygulamanın başlatılması hedeflenmektedir. 

Büyükşehir yasasından önce Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde faaliyette bulunan vergi mükelleflerinin yeni dönem sonrasında vergisel işlemlerini yeni düzenlemeye uygun olarak yerine getirmeleri özellikle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre düzenlemesi gereken belgelerde (Fatura-İrsaliye-Gider Pusulası vb.) olmak üzere ticari işlemlere konu tüm belgelerde mal müdürlüğü yerine yeni vergi dairelerine isimlerine yer vermeleri gerekmektedir.

Kendilerine Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından bilgi verilen şu an için Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde bulunan mal müdürlüklerinin mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin en kısa sürede kendilerine hizmet veren Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirleri ile görüşerek gerekli çalışmaları yapmaları önem arz etmektedir.

Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Darende, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kale, Kuluncak ve Yazıhan Mal Müdürlükleri mevcut hali ile kayıtlı bulunan mükelleflerine hizmet vermeye devam edeceklerdir. Yeşilyurt ve Battalgazi Mal Müdürlükleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen hizmetler dışındaki işlemler için defterdarlığa bağlı olarak mevcut yerlerinde hizmetlerine devam edeceklerdir. 

Maliye Bakanlığı tarafından son yıllarda uygulamaya konulan Vedop projeleri ile mükelleflere vergisel uygulamalarda/işlemlerde doğru bilgiye ulaşması için internet üzerinden elektronik ortamda hizmet sunulsa da Büyükşehir Yasası ile birlikte,  Malatya’da bulunan vergi dairelerin hizmet standartları artırmak ve daha verimli hizmet vermesi için mevcut Beydağı ve Fırat Vergi Dairelerine ilaveten Kurumlar ve Motorlu Taşıtlar Vergi (MTV) Dairelerinin de hizmete sokularak vergi dairelerinin hizmet alanlarının iyileştirilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ile etkin ve verimli bir vergi uygulaması sağlanmalıdır. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız