SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir Zammı Bu Yıl Yok

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:46:08
Büyükşehir Zammı Bu Yıl Yok
A- A+ PAYLAŞ

EMLAK VERGİSİNDE BU YIL BÜYÜKŞEHİR ZAMMI UYGULANMAYACAK

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM. Mali Müşavir

mba444@mynet.com

Bilindiği üzere 1319 sayılı Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan vergi mükellefleri emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler.

Emlak vergisi, gayrimenkullere (arsa,arazi,mesken ve işyeri) ait olup ödenecek vergi yıl itibariyle gayrimenkulün asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanmaktadır. Mevcut uygulama göre Emlak vergisi oranları;

Normal Yörelerde,   

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   

Büyükşehir Belediyesi olan yerlerde,

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6, şeklinde uygulanmaktadır.

Emlak vergileri yıllık olarak 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenir. (İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1. dönemde ödeyebilirler) 

2014 Yılı Emlak Vergisi;

1. Taksit Ödemesinin Başlangıcı  1 Mart 2014 tarihi olup 1. Taksit Ödemesinin Son Ödeme Tarihi ise 31 Mayıs 2014′tür.

2. Taksit Ödemesinin Başlangıcı  1 Kasım 2014 tarihi  2. Taksit Ödemesinin Son Ödeme Tarihi ise 1 Aralık 2014′tür. (Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorundadır.) 

2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun Malatya'nın da aralarında bulunduğu Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illeri büyükşehir oldu ve 30 mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrasında 31.03.2014 tarihinden itibaren büyükşehir  statüsü kazandı. 

Yeni büyükşehir olan 14 ilde 2014 yılında uygulanacak emlak vergisinin normalin iki katı tutarında vergi (yüzde 100'lük artış) kapsamında olup olmayacağı konusunda yaşanan tereddütler üzerine bu illerden İçişleri Bakanlığı'na çok sayıda başvuru gidince, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığından bu konuda görüş istedi ve gelen görüşe göre  Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü 30 büyükşehir valiliğine, uygulamalarla ilgili bir yazı gönderdi. Gelir idaresi başkanlığı tarafından 01.04.2014 tarihli Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda 2014 yılı için uygulanacak emlak ve çevre temizlik vergileriyle ilgili izlenecek yol belirtilerek, yeni büyükşehir olan 14 ilde 2014 yılında uygulanacak, emlak vergisi için büyükşehirlerde alınan yüzde 100'lük artışın, “2014 yılı emlak vergisi, mahalli idareler seçimlerinin yapıldığı tarihten (30.03.2014) önce tarh ve tahakkuk ettirildiğinden, bu illerde 2014 yılı için normalin iki katı tutarında vergi uygulanmayacağı belirtildi. 

Buna göre Malatya'nın da içinde yer aldığı yeni büyükşehir olan 14 ilde 2014 yılı için alınacak emlak vergilerinde normalin iki katı tutarında tahsilat yapılmayacak. Malatya'da gayrimenkulü bulunan vatandaşlar 2015 yılından itibaren Büyükşehir statüsü kapsamında normalin iki katı oranında emlak vergisi ödeyeceklerdir. 

Bir diğer konuda 2014 yılında uygulanacak çevre temizlik vergisi oranı.

Geçtiğimiz aralık ayında yayınlanan 43 seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği göre 

2014 yılı için konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 krş, diğer belediyelerde 19 krş uygulanacak. (çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılmaktadır).

Çevre temizlik vergisi de emlak vergisi gibi  büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alan konutlarda farklı diğer belediye sınırları içindeki yer alan konutlarda farklı uygulanmaktadır. Maliye bakanlığı  emlak vergisi ile ilgili yapmış olduğu açıklamada bu konuya da açıklık getirmiştir. Açıklamada, konutlar için 30.03.2014 tarihine kadar normal tarifenin, bu tarihten sonra ise büyükşehir belediyeleri için belirlenen tutarın esas alınmasını, İşyerleri ile diğer şekilde kullanılan binalar ile su şebekesi belediye tesis edilmemiş konutlar için 2014 yılı için normal tarifenin, 1 ocak 2015 tarihinden itibaren ise büyükşehirler için   belirlenen değerlerin esas alınması gerektiğini belirtmiştir. 

Malatya'da gayrimenkulü bulunan emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi mükellefiyeti bulunan vatandaşların ödemelerini yaparken fazla ve yersiz ödeme yapmamaları için bu hususlara dikkat etmeleri önem arz etmek.

Kaynak; http://www.migm.gov.tr/Dokumanlar/EmlakveCevreVergisi.pdf/

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız