SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyükşehiri Malatyalı Yaptı!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:14:32
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Malatya’nın sorunlarını dile getirdi. Ağbaba, Hidroelektrik Santralleri konusuyla ilgili olarak, “Su görülen her yere HES kuruluyor. HES’ler halkın sularını yağmalıyor, doğayı katlediyor” dedi.

“HES’ler Halkın  Sularını Yağmalıyor”

CHP Milletvekili Ağbaba TBMM’de gündem dışı söz aldı.  Ağbaba konuşmasına, “Malatya’nın yolundan-suyuna, elektriğinden-eğitimine çeşitli sorunları bulunmaktadır.” diyerek şunları belirtti:

“Malatya’da su görülen her yere HES kuruluyor. HES’ler halkın sularını yağmalıyor, doğayı katlediyor. HES inşa edilen bölgelerde istimlak edilen tarım arazilerinden daha fazlası kullanılmaz duruma geliyor. Astarı yüzünden pahalı HES’ler maalesef gittikleri her bölgenin doğasına da insanın da zarar veriyor. 

Malatya’da çok sayıda taş ve maden ocağı işletiliyor. Bu işletmeler dağları delik-deşik ediyor. Meralar kullanılamaz hale geliyor. Yer altı sularına zarar görüyor. Ağır tonajlı kamyonlarla yapılan nakliye nedeniyle yollar çöküyor. 

Malatya’da hemen her köyde, ilçede, beldede, hatta Malatya merkezde elektrik sorunları yaşanıyor. Sık sık meydana gelen kesintiler yüzünden borç-harç alınan buzdolapları, çamaşır-bulaşık makineleri yanıyor. İktidarın kılı kıpırdamıyor.

Malatya’da kanalizasyonu olmayan çok sayıda köy var. Bazı köylerde fosseptik çukuru yerleşim alanına inşa edilmiş. Bu köylerde kokudan durulmuyor. Bazı köylerin ise Kanalizasyonu temiz su kaynaklarına akıtılıyor. 

 “Hayvancılık Günden  Güne Geriliyor”

•Malatya’da meralar kiralanıyor. Köylüye hayvan otlatacak alan bırakılmıyor. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi hayvancılık günden güne geriliyor, yaylacılık terk ediliyor. Eskiden 1 kuzu 2 ton saman ediyordu, şimdi 2 kuzu 1 ton saman etmiyor. Devlet desteğiyle 7 bin liraya alınan inekler, şimdi 3 bin liraya satılıyor. Bir hayvanın yem maliyeti kendi fiyatından fazla tutuyor.

•Duble yollar Malatya’ya uğramıyor. Büyükşehir olmaya aday Malatya’nın yollarında eşek bile yürümeye zorlanıyor. Nüfusu 750 bine dayanmış Malatya’nın çevre yolu yok. Bir kavşağımız var,  neredeyse her gün kaza oluyor.

Her yıl can kayıpları yaşanıyor. Ne belediye ne de hükümetin yetkilileri bir önlem almıyor.

•Malatya’da taşımalı eğitim sorunu var. Okullar açılalı 1 ay oldu ama Malatya’da yüzlerce çocuk okula gidemiyor. Bazı köylerin yolları bozuk olduğu için ihaleye giren olmuyor. Bazı köylerin öğrencilerin taşınması için ihale bile açılmıyor. 5,5 yaşındaki çocuklara yatılının yolu gösteriliyor. 

•Çok sayıda köy, içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Bazı köylerde saatle su veriliyor. Daha da kötüsü eşekle su taşıyan köyler var.

•Malatya’da 2 hastane var. Hükümet hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir yatırım yapıyor. Bu iki hastaneyi kapatıp, yeni ve küçük bir hastane yapacakmış. Bu yatırımı ben yorumsuz bırakıyorum.

 “Kanalizasyon Suyuyla Sulama Yapılıyor.”

•Malatya’nın bitmek bilmeyen sulama sorunu var. Bunca akarsuya, bunca baraja sahip olan Malatya’nın sulama sorunu yaşamasını akılla-mantıkla açıklamak mümkün değil. Halen kanalizasyon suyuyla sulama yapılıyor. Bu gerçeği meclis kürsüsünden defalarca dile getirdim, yetkililere ilettim. Çözümü inkar etmekte buldular.

•Kapatılan adliyeler, kapatılacak belde belediyeleri, para etmeyen kayısı, neden kurulduğu belli olmayan füze kalkanı, katlanarak artan işsizlik, varlığı unutulan Malatya spor, peşkeş çekilen şeker fabrikası, yağmaya açılmış Sürgü mesire alanı, Balaban’da sele giden kayısı…”

"Malatyalılar Kendi Yaptı.."

Ağbaba, "Bakın bir kanalizasyon meselesi var. Utanıyorum buradan söylerken. Battalgazi’de Dilek’te kayısı ağaçları hala kanalizasyon suyuyla sulanıyor.

Büyükşehir meselesine gelince Büyükşehir olma meselesini Malatyalılar kendi yaptı. Başbakan nüfusunuzu artırın dedi. Malatyalılar da artırdı."

“Malatya’nın sorunlarını değil 5 dakikaya, 5 güne dahi sığdırmak mümkün değil” diyen Ağbaba daha sonra şunları ifade etti:

“Peki bu 5 güne sığmayacak sorunlar karşısında iktidarın tavrı nedir? Malatya’da sorun yok. Her şey tıkırında ama muhalefet fitne peşinde koşuyor. Haklılar.  Bu onların dünyası… Çocuğunun okul sorunu yok, ev geçindirme derdi yok, iş derdi-işsizlik derdi yok, ısınma-barınma derdi yok… Sizin sorununuz olmayabilir ama Malatya halkının sorunları var. 

Sorun, fitne sorunu değil, sorun gören gözlerin gerçek karşısında kör olmasıdır. Asıl fitne de budur. 

Malatya milletvekili olarak benim görevim, Malatya’nın sesi olmaktır. Muhalefet milletvekili olarak benim görevim Malatya’nın sorunlarını tespit etmektir. Çözüm önerileri sunmaktır. 

İktidar olarak sizin göreviniz ise sorunları çözmektir. İnkar etmek, yok saymak gerçekleri değiştirmiyor. Görevinizi yapın, sorunları çözün. “

Yoncalı Konusu..

CHP Milletvekili Veli Ağbaba , TBMM’de yaptığı konuşmada Afyon ile Malatya’yı kıyasladı. Ağbaba, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Afyon’da yaptığı konuşmada bu ile yaptıkları  gölet ve içme suyu konusunda 60 yıl 700 bin nüfusa yetecek su var sözlerini gündeme getirdi. Ağbaba konuşmasında “Afyon’a yapın ama oraya 100 yapıyorsanız Malatya’ya da 50 yapın” dedi. Bakan Eroğlu’da bu konuşmanın ardından söz alarak Malatya’ya 10 adet gölet yapacaklarını ifade etti.

Ağbaba TBMM’de gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Şimdi bir açıklama okuyacağım. Malatya’nın milletvekilleri de beni dikkatlice dinlesin. Afyon, Afyon olalı böyle yatırım görmedi diyen Sayın Eroğlu 2012 yılını hamle yılı ilan ettiklerini belirtti. Şimdiye kadar Afyon’da 70 göletten 50 göletin bittiğini ifade eden Eroğlu ‘Afyon’un 60 yıllık 700 bin kişiye yetecek suyu var. 50 yılda bitecek tesisi biz 2 yılda inşa ettik.  Biz büyük düşünüyoruz 2023’e hazırız. Afyonkarahisar hazır mı?’ dedi.

Malatya’nın nüfusu 750 bin. Malatya’ya yapılan gölet sayısı 5. Afyon’a yapılan gölet sayısı 70. Malatya’da kayısı, var, kiraz var, ceviz var. Malatya Türkiye’deki en önemli tarım kenti.

Afyon’a yapıyorsunuz sayın Bakan yapmayın demiyorum .Afyona 100 yapın Malatya’ya da 50 yapın. Böyle bir adaletsizlik olur mu?

Şimdi bakın: Baraj dediniz. Boztepe barajı, Kapıdere barajı 20 yıl önce ihale edildi. Barajlar bitti. Doğru söylüyor sayın bakan. Barajlardan su akmıyor hala sulama kanalları yapılabilmiş değil. 

Bir diğeri Yoncalı Barajı var. Yoncalı Arguvan’da olduğundan dolayı mıdır artık bilmiyorum 20 yıldan beri bir tek çivi çakılmadı  Arguvan’da Yoncalı denilince akla Devlet, Devlet denilince güvensizlik gelir.”

Bakan Eroğlu’ndan Açıklama

Ağbaba’nın gündeme getirdiği sulama suyu konusundaki  ifadelerine  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yanıt verdi. Bakan Erdoğlu, Malatya'ya sulama ile ilgili  yapılacak yatırımları anlattı. Bakan Eroğlu  Malatya'ya 10 adet gölet  yapılacağı belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız