SON DAKİKA
SON DEPREMLER

179 Taşınmaz Muhasebe Kayıtlarında Yok!

0
Güncellendi - 2017-11-24 03:13:04
179 Taşınmaz Muhasebe Kayıtlarında Yok!
A- A+ PAYLAŞ

  • SAYIŞTAY DENETİMİNDE ÇIKTI:  Denetimlerde ayrıca belediye taşınmazlarının kira sözleşmesinin encümen tarafından uzatıldığı, bunun da mevzuata aykırı olduğu belirlendi

Kamu kurumlarının hesaplarını denetlemekle görevli en yüksek yargı organı olan Sayıştay Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarını incelemesi sonucunda yayınladığı raporda, ‘Kurum Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların Tamamının Kayıt Altına Alınmadığını’ tespit etti.

Geçtiğimiz yıl yapılan denetimler sonucunda ‘Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılına ait mali rapor ve tablolarının ‘Doğru ve güvenilir bilgi içermediği’ kanaatine varan Sayıştay Başkanlığı, 2016 yılı denetimlerinde ‘Tapuda Malatya Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı bulunan 179 adet taşınmazın muhasebe kayıtlarında yer almadığını’ belirtti.

Sayıştay’ın Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı denetimine ilişkin olarak ‘Denetim görüşünün dayanakları’ bölümünde ‘Kurum Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların Tamamının Kayıt Altına Alınmaması’ başlığı ile yayınlanan bölümde “Yapılan denetim ve incelemeler sonucunda, tapuda Malatya Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı bulunan 179 adet taşınmazın muhasebe kayıtlarında yer almadığı tespit edilmiş olup, en kısa zamanda envanter çalışmasının yapılıp maliyet veya rayiç bedelleri üzerinden muhasebe kayıtlarının yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir” görüşüne yer verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Sayıştay’a verilen yanıtta “Belediyemizin Tapuda kayıtlı olup, muhasebe sistemimizde kayıtlı olmayan taşınmazları ile ilgili olarak ilimizdeki tüm ilçe Tapu Müdürlükleri ile gerekli yazışmalar yapılarak, taşınmazlarımıza ait tapu senetleri talep edilmiş olup, sistemimizde kayıtlı olmayan taşınmazlarımızın sisteme aktarılması çalışmaları başlatılmıştır. Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığınca Mali Hizmetler Daire Başkanlığına intikal ettirildiğinde 31.12.2017 tarihine kadar taşınmazlara ait muhasebe kayıtları yapılacaktır” denildi.

“Taşınmazların kira sözleşmesinin encümen tarafından uzatılması mevzuata aykırı”

Sayıştay Başkanlığı ayrıca  ‘Deneti Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler’  başlığı altında ise 4 ayrı başlı altında mevzuata ve ilgili kanunlara aykırı bir takım uygulamalar tespit etti.

Sayıştay Başkanlığı’nın Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı hesap hareketlerinin incelenmesi sonucunda kira süresi dolan belediyeye ait gayrimenkullerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak ihale yapılmaksızın tekrar encümen kararı ile kira sözleşmelerinin yenilenmesi veya uzatılmasının mümkün olmadığını ve kiracıları işgalci konumuna düşürdüğünü belirtmesine rağmen Büyükşehir Belediyesinin bu uygulamaya devam ettiği ortaya çıktı.

Taşınmaz Kira Sözleşme Sürelerinin Encümen Kararı İle Uzatılması’ başlığı altında yayınlanan bölümde şu ifadeler yer aldı:

Yapılan denetim ve incelemeler sonucunda 2886 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilerek imzalanan taşınmaz kira sözleşmelerinin sürelerinin mevzuata aykırı şekilde encümen kararı ile uzatıldığı tespit edilmiştir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 28’inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Encümenin Görev ve Yetkileri Başlıklı 34’üncü maddesine yapılan atıf gereği bu maddenin (g) bendinde; taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermenin encümenin yetkisinde olduğu ifade edilmiştir.

2016 yılına ilişkin yapılan incelemede ise; Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait taşınmazların 2886 sayılı Kamu İhale Kanunu’na uygun olarak ihale yapılarak kiraya verildiği fakat sözleşmede öngörülen kira sürelerinin encümen kararı ile uzatıldığı görülmüştür. Yapılan açıklamalar dâhilinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilen ve kira süreleri taraflarca imza altına alınan sözleşme ile belirlenen taşınmazların kiralama sürelerinin bitimi ile beraber yeni sözleşmenin yine 2886 Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilerek imza altına alınması gerekmektedir. Sözleşme süreleri biten taşınmazlarının kira sürelerinin Büyükşehir Belediyesi encümeni tarafından uzatılmasının mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturduğu düşünülmektedir.”

2014 yılı hesap hareketlerinin incelenmesi sırasında, söz konusu bulgu için Sayıştay’a “Kira sözleşmesi biten fuzuli şagil durumunda olan kişilerden 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri doğrultusunda ecrimisil alma ve tahliye işlemlerine başlanmıştır” şeklinde savunma yapan Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı denetimi sonucunda mevzuata aykırı aynı konuyla ilgili olarak “Kiraya verilen gayrimenkullerin kira süresi sonunda 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri kapsamında yeniden ihaleye çıkarılarak kiralanması ile ilgili gerekli çalışmaların başlatıldığı, bundan sonraki süreçte de ilgili kanun hükümlerine göre ihale işlemlerinin gerçekleştirilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceği” yanıtını verdi.

“Gereğinin yapılıp yapılmadığı takip edilecek”

Sayıştay Raporu’nun sonuç bölümünde, Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yaptığı bu savunmanın gereğinin yapılıp yapılmadığının bundan sonraki incelemelerde takip edileceğinin altı çizilerek, “Bulguda belirtilen hususla ilgili olarak kurum tarafından gerekli düzenlemelerin yapıldığı belirtilmiştir. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.” denildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

___________________________________

SÖZDE GAZETECİ ‘EMEK HIRSIZLARI’NA: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak  belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi  kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini  çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz. Bir sonraki uyarımızda, neredeyse tüm özel emek ürünü çalışmalarımızı“hırsızlayan” malum bir site başta olmak üzere, emek hırsızlarını isim isim yayınlayacağımızı, haklarında da yasal işlemlere başvuracağımızı belirtmek istiyoruz –malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    Belediyenin ve iştiraklerinin kanun, nizam, hukuk tanımadığını yazan arkadaşa sonuna kadar katılıyorum. Dağ başında köy muhtariyeti olsa aşağı yukarı bu kadar olurdu... Hatta onların bile günahını almamalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • resul (6 yıl önce)
    179 taşınmaz kayıtsızmış acele etmeye gerek yok yarın öbür gün görevleri bittimi zaman çok kaydederler bu taşınmazlara mağazalar zinçiri acarlar yoksa malatyalı ne yiyecek..
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (6 yıl önce)
    Al sana suç duyurusu: Sayın Savcılarımızın, gereğini yapacağına inanıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Kara (6 yıl önce)
    Çok doğru malesef haber hırsızı çok var şehrimizde. Önüne gelen haber sitesi kurmuş, güya haber yapıyorlar. Hiçbir basın geçmişi olmayanlar var. Kopyala yapıştır. Ben inanıyorum ki o kendini bilmez çakma basınlar, attıkları haberi bile okumuyorlardır. Ne yazdığı önemli değil, birgün fake olurlar. Birisi bunlara oyun oynar, kendilerini küçük düşüren haberi bile yayınlarlar, nasıl olsa okumuyorlardır ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlt44 (6 yıl önce)
    Ah be Malatyalılar ah be güzel insanlar. Bizler değil miydik bunları seçen. Sırf "reis"in partisi diyerek gözü kapalı oy veren. Şimdi kalkıp adamı eleştiriyoruz. Yok neymiş hizmet etmiyor Yok yolsuzluk var vs. Abi körü körüne sırf biri uğruna memleketi yaktık.Bence bunu fazlasıyla hakettik. Kusura bakmayın ama bu memleket bunu fazlasıyla hakediyor. Avm yaptılar yolsuzluğu ortaya çıktı sırf ortada bi hizmet döndü diye sesler kesildi. Lafı olmadı. Kazma vursan su çıkacak memleket susuz kaldı bilmem kaç milyonluk alt yapı çalışması falan dediler hizmet ediyoruz diye üstünü böyle kapadılar. Daha neler neler. Unutmayın biz Malatya'ya sahip çıkmazsak Yok reismiş yok başkanmış Yok iş adamıymış kimse sahip çıkmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • VATAN PERVER (6 yıl önce)
    İnsanları ekmeğinden eden buna anlamadığı halde emin olmadığı halde herhangi bir mahkeme kararı olmadığı halde imza atan encümen hesap zamanı reis hesabını soracak bak sizlerde o zaman güme gidersiniz. hesap sorun hesap
    0
    0
    Yanıtla
  • Somun kafa (6 yıl önce)
    Herhaberde s.ç. u.m. k.a. yazıyorsunuz.Adam akıllı kimin olduğunu anlayamıyoruz.Tahmin etmeye çalışıyoruz.Bahsettiğiniz kişilerin ismini nasıl yayınlayacaksınız merak ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Sefa (6 yıl önce)
    Çakır başkan, tünelin sonuna yaklaştık... Bak ne kadar aydınlık !
    0
    0
    Yanıtla
  • MDEMİR (6 yıl önce)
    Bu haber şimdimi yapılır her şey zamanın da bu hangi akla hizmet habercilik
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (6 yıl önce)
    Bunlar, Belediye'nin bir kamu kuruluşu olduğunun farkında değiller babalarının çiftliği gibi kullanıyorlar. Belediye'nin hukuçcusu, danışmanı hiç mi yok, ne kanun tanıyorlar ne nizam. Bu işlerin sununda başlarına bela olacağının farkında değiller herhalde.
    0
    0
    Yanıtla
  • burak inan (6 yıl önce)
    Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!
    0
    0
    Yanıtla