SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Büyükşehir'in Bedeli!.

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet Gazetesi yazarlarından, Vergi uzmanı Prof.Dr. Şükrü Kızılot, Malatya'nın da aralarında yeraldığı "büyükşehir" adayı kentlerde yaşayanları çok yakından ilgilendiren "yüzde 100'lük vergi artışı"na dikkat çekti.

Kızılot'un Hürriyet Gazetesi'nde, 15 Kasım Çarşamba günü yayınlanan yazısı şöyle:

"Trabzon ve Malatya halkına yüzde 100 vergi artışı geliyor

SADECE Trabzon ve Malatya halkına değil Şanlıurfa, Denizli ve Hatay’dakilere de geliyor!..

Olay bu 5 il ile sınırlı..

ARTIŞIN NEDENİ
"Bu da nereden çıktı?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Hemen açıklayalım..

Posta Gazetesi’nde yer alan habere göre; Trabzon, Malatya, Şanlıurfa, Denizli ve Hatay’ın Büyükşehir belediyesi statüsüne yükseltilmesi için başlatılan mevzuat çalışmaları tamamlanmış. İçişleri Bakanı Atalay’da, son Bakanlar Kurulu’nda Başbakan’a bilgi vermiş.

Şimdi diyeceksiniz ki; “Buraya kadar anladık ama bunun yüzde 100 vergi artışı ile ne ilgisi var?” Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde bu soruyu yanıtladı..

Ben demiyorum, Emlak Vergisi Kanunu diyor.

Olmaz olur mu efendim, vergi artışı büyükşehir belediyesi statüsüne geçince başlıyor. Emlak vergisi oranları, yüzde 100 artacak. Böyle olunca, ödenecek vergiler de yüzde 100 artacak! Bunu ben demiyorum, Emlak Vergisi Kanunu’nun 8 ve 18. maddelerinde yazıyor.

VERGİ ORANLARI
Yukarıda belirttiğimiz maddelere göre;
Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan bina, arsa ve arazilerin emlak vergisi oranı, yüzde yüz artırımlı olarak uygulanıyor.

Buna göre;
- Malatya’daki evinin emlak vergisini binde 1 oranında ödeyen Münire Teyze,
Malatya Büyükşehir belediyesi statüsüne geçtiğinde, binde 2 olarak ödeyecek.
- Trabzon’daki arsasının emlak vergisini binde 3 oranında ödeyen Temel Reis,
arsasının vergisini yüzde 100 artırımlı olarak yani binde 6 oranında ödeyecek.
- Denizli’deki dükkânının emlak vergisini binde 2 oranında ödeyen Cemil Bey,
Denizli Büyükşehir belediyesi statüsüne geçtikten sonra, vergisini binde 4 oranında ödeyecek.
Bitmedi, devamı da var...

ESNAFA SOĞUK DUŞ
Havalar soğudu.
Bir de soğuk duş, çekilir gibi değil!
Şanlıurfa başta olmak üzere, yukarıdaki 5 ilde, basit usule tabi onbinlerce esnaf var.
Bakanlar Kurulu’nun 95/6430 sayılı kararına göre; büyükşehir belediyesi sınırları içinde; motorlu taşıtların bakım ve onarımı ile uğraşanlar, lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler, mal imalatı ve alım-satımı ile uğraşanlar (örneğin; bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, kuruyemişçi, lokantacı, büfeci, kaportacı, otomobil tamircisi, oto elektrikçisi) basit usulde mükellef olamayacağı için gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olarak defter tutacaklar.

Şimdi... yüzde 100 emlak vergisi artışını ve basit usulde mükellefiyetin sona ermesini okuyan Trabzon, Malatya, Denizli, Şanlıurfa ve Hataylılar’ın “Biz eski halimizle daha mesuttuk” şarkısını söylediklerini duyar gibiyim... "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız