SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir'in 'Hukuk Dışı' İşlemine Yargıdan İptal

0
Güncellendi - 2019-03-19 17:12:28
Büyükşehir'in 'Hukuk Dışı' İşlemine Yargıdan İptal
A- A+ PAYLAŞ

MEMURİYETTEN İHRAÇ EDİLEN 6 KİŞİ GERİ DÖNÜYOR.. Malatya İdare Mahkemesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, bazı ihalelerde usulsüzlük yaparak kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle, devlet memurluğundan ihraç edilen 6 belediye personelinden biri olan eski Yol – Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert’in işten atılmasına yönelik işlemin hukuka uygun uygun olmadığı görüşüyle, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu’nun işleminin iptaline karar verdi. Aynı konumdaki diğer 5 personelin ihraçlarına ilişkin işlemin de iptal edildiği haber alındı.

Mahkeme,  Mehmet Mert’in Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açtığı davada, ayrıca,  davacının yoksun bırakıldığı özlük haklarının da dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte Mehmet Mert’e ödenmesini de hükme bağladı. Mehmet Mert’in yanı sıra o dönem memuriyetten ihraç edilen Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Şube Müdürü Ahmet Bayhan, kontrolörler Bayram Cömertler, Murat Erbasan, Şener Gülbay hakkında da belediyece yapılan görevden alma işleminin iptal edildiği öğrenildi.

6 personel devlet memurluğundan ihraç edilmişti

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşilyurt ve Batttalgazi ilçelerinde kaldırım, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, kaldırım ve çevre düzenlemesi içeren iki ihale düzenlenmiş, bu ihalelerin yönetiminde sorumlu olduğu belirtilen 6 belediye personeli, ihalede usulsüzlük yaparak kamuyu zarar uğratmak ve görevi kötüye kullanmak, yüklenici firmanın haksız kazanç sağlamasına göz yummak iddiası ile suçlamalara ilişkin idari ve yargı süreci sonuçlanmadan 2017 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, “Devlet memurluğundan ihraç” cezası ile cezalandırılmıştı.

Aralarında Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert’in de olduğu 15 belediye personeli soruşturmanın ilk aşamasında açığa alınmış, ilerleyen safhalarda ise Mert ve Sarılar’ın da aralarında bulunduğu 6 belediye personeli, Yüksek Disiplin Kurulu işlevini de gören Malatya Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından devlet memurluğundan ihraç edilmişti.

Hukuksuz ihracı Yargıya taşıdılar

Uzun yıllar, il belediyesi ve büyükşehir belediyesi statüsünde Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren ve özellikle kırsal mahallelere götürülen belediye hizmetlerindeki çabasıyla tanınan, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde meclis üyelerinin ödüllendirilmesini istedikleri Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kendisi aleyhine tesis ettiği işleme dayanak olan tüm iddiaları reddederek, işlemin iptali ve yoksun bırakıldığı özlük haklarının ödenmesi talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Malatya İdare Mahkemesi’nde geçtiğimiz günlerde görülen duruşmalı davada, davalı Malatya Büyükşehir Belediyesi Avukatı Cihangiray Yılmaz, kurumun tesis ettiği işlem ve kararı savunurken, davacı Mehmet Mert’in avukatları Rukiye Kayaalp ve Kadir Coşkun Kayaalp, davacıya yöneltilen tüm suçlamaları reddederek, müvekkilleri aleyhinde tesis edilen “Devlet memurluğundan ihraç” kararının Anayasa’nın ilgili maddeleri ve 657 Sayılı Devlet Memurları  Kanunu’nun birçok maddesine aykırı olduğunu ileri sürdü. Avukatlar Rukiye Kayaalp ve Kadir Coşkun Kayaalp, müvekkilleri Mehmet Mert hakkında verilen işlemin iptalini ve dava tarihinden işletilmek üzere, yoksun bırakıldığı özlük haklarının faiziyle birlikte davacıya ödenmesini talep etti.

Mahkeme Kararı: “Hukuka uyarlık olmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline…”

Tarafların savunma ve görüşlerinin alınmasından ve dava dosyasının incelenmesinden sonra Malatya İdare Mahkemesi davaya ilişkin kararını açıkladı.

Mahkeme, kararında, Ocak ayında verilen ara karar kapsamında, davalı kurumdan, devlet memurluğundan ihraç edilen davacının, soruşturma sürecinde sahip olduğu hukuki haklarını, yazılı ve sözlü savunma hakkının, soruşturma dosyasını inceleme ve tanık dinletme hakkının kullandırılıp kullandırılmadığının sorulduğunu vurgulanarak şöyle denildi: “(…) Savunma yapmasına imkân tanınması hukuken zorunlu olmakla birlikte, olayda, belirtilen bu zorunluluk yerine getirilmeksizin Devlet memurluğundan çıkarma cezası verme yetkisi bulunmayan soruşturmacı tarafından soruşturma aşamasında istenen ve 657 Sayılı Kanun’un 129. Maddesinde yer alan ‘soruşturma evrakını inceleme, tanık dinletme, disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma haklarının bulunduğu’ hatırlatılmayan savunma istem yazısı üzerine alınan savunma neticesinde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır”.

Danıştay 12. Dairesi’nin 04.12.2018 tarih, E: 2018/1947 esas ve K: 2018/3563 sayılı kararının da bu yönde olduğuna atıf yapılan mahkeme kararında, ayrıca, davacının dava konusu işlem nedeniyle yoksun bırakıldığı özlük haklarının da dava tarihinden işletilecek yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesine karar verdi.

“Birikmiş maaşların yasal faiziyle ödenmesine…”

Malatya İdare Mahkemesi, kararının son bölümünde, “Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline ve davacının tazmin talebinin kabulü ile yoksun bırakıldığı özlük haklarının da dava tarihinden işletilecek yasal faiziyle davalı kurum tarafından davacıya ödenmesine” yönelik hüküm kurarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu tarafından Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert için verilen “Devlet memurluğundan çıkarma” cezasını iptal etti ve birikmiş maaşlarının da faiziyle birlikte Mehmet Mert’e ödenmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, yargılama giderlerinin ve Avukatlık Ücret Tarifesinin duruşmalı işlemler için öngördüğü avukatlık ücretlerinin de Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından davacıya ödenmesine hükmetti.

Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar oybirliği ile verildi.

Hukuksuz işlemler..

2017 yılının Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi Yol Asfalt İşleri Daire Başkanlığı bünyesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine, belediye bünyesi içerisinde başlatılan idari soruşturmanın sonucunda aralarında, bu dairenin bağlı bulunduğu Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar ile Asfalt Dairesi Başkanı Mehmet Mert’in de bulunduğu 6 personelin ihraç edilmesiyle sonuçlanmıştı. Soruşturma sürecinde yapılan iş ve işlemlerin, objektif kurallara, yasa ve yönetmeliklere ne kadar uygun yapıldığı tartışma konusu olmuştu,

İhraç edilen memurların yerine görülmemiş bir hızla, büyükşehirdeki kadrolaşmada aslan payına sahip bir gruba yakın isimlerden atamalar yapılması, idari soruşturmaya dayanılarak adli süreç dikkate alınmadan ihraç kararı verilmesi, ayrıca yolsuzluk suçlamalarına konu ihaleyi alıp işleri yapan müteahhiddin de, belediyede yapıldığı öne sürülen idari soruşturma kapsamında bilgisine başvurulmaması, yolsuzlukla suçlanan müteahhit firmanın bu soruşturmaya rağmen yaklaşık 3 ay boyunca işe devam etmesi neredeyse bu kişilere ‘Özel işlem’ yapıldığı yorumlarına neden olmuştu.

6 personelin ihracına yol açan söz konusu ihale süreci nasıl başlamıştı?

Malatya Belediyesi’nde Yol Asfalt ve Kordinasyon Dairesi Başkanlığına bağlı 6 personelin ihracına neden olan kaldırım ihalesi 2015 yılında yapıldı. İddialara göre; Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe sınırları içerisinde bulunan muhtelif cadde ve sokakları kapsayan ihalenin şartnamesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı ve Destek Hizmetleri Dairesi tarafından ihale edildi. İhale Komisyonunun değerlendirmesinin ardından ihaleyi kazanan firma, Fen İşleri Dairesi tarafından belirlendi. İhalenin onaylanmasının ardından sahada iş başladı ve 3 ay boyunca sahadaki çalışma Fen İşleri Dairesi’nin sorumluluğunda yapıldı. Sahada işlerin aksamasıyla birlikte,  işi yapması gereken birim olan Fen İşleri’nden alınıp Yol ve Asfalt Dairesi’ne devredildi. Yol ve Asfalt dairesi yöneticilerinin bu süreçte kendi iş yüklerinin ağır olduğu gerekçesiyle bu işi almak istemediği, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a bu konuda itirazlarını ilettiği, buna rağmen işlerin yol ve asfalt dairesinin üzerine adeta yıkıldığı, ihale şartnamesinin aslında sahadaki gerçeğe uymadığı yapılan çalışmalarla ortaya çıktığı iddia edilmişti. Şartnameyi hazırlayan, ihaleyi onaylayan Fen İşleri Dairesi ise yapılan bu iş ve işlemden sorumlu tutulmamıştı.

Yaklaşık maliyetinden birim fiyatlarına ve kullanılacak malzeme hesabına kadar Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından belirlenen ihale sonrası sahadaki iş Fen İşleri Dairesi tarafından yürütüldükten birkaç ay sonra Yol Asfalt Dairesi’ne devredilmişti.

Yine söz konusu ihale için Türkiye’de neredeyse hiçbir belediyede örneği olmayan bir şekilde ne proje, ne metraj uzunluğu, hangi uzunlukta ne kadar cadde ve sokak yapılacağı bilgisinin olmadığı, yani proje yapılmadan ihale yapıldığı ileri sürülmüştü.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

35 yorum yapılmış

  • Abdurrahman (5 yıl önce)
    Adalet yerine gelmiştir.Mağdur insanlara geçmiş olsun.Kamuoyu vicdanı rahatladı.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    peki şimdi ne oldu?suçlananlar aklandı.Suçluyanların durumu ne olacak?Mantık,akıl ve vicdan bunu sormazmı?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • TOPRAK (5 yıl önce)
    EDİTÖR'den: fhjkfdguji@hjkf.com 'teneke' adresiyle yazıp bir de ciddiye alınmanızı ve yorumunuzun yayınlanmasını beklemiyorsunuzdur, umarız!.. Bu not ayrıca sizin gibi "beni ciddiye almayın" adresleriyle yorum gönderenler içindir de. Teneke kimlikle, adresle yorum yapmaya kalkışmak nasıl bir zeka, cüret ve cesaret ürünü, merak ediyoruz, ayrıca. Madem korkuyorsunuz, çekiniyorsunuz, 'tırsıyorsunuz' yazmayın ve bizi de meşgul etmeyin lütfen!
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın editör, bu trollere çok görmeyin; yaptığınız haberi yorumlarla boğumak ve suçsuzluğu ispatlanan bu tertemiz insanları tekrar karalamak için ne yapacaklarını şaşırdılar. Fakat çabaları beyhudedir. Adalet tecelli etti..
    0
    0
    Yanıtla
  • Elbistanlı Akif Tütün (5 yıl önce)
    Memet beyin çocukluğunu hatırlarım. Babası Hacı mehmet ağa rahmetli Türkeş beyin ilk belediye başkanlarındandı. Babasına layık bir evlattır. Allah yolunu açık etsin..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Arif (5 yıl önce)
    Belediye Adına bu hukuk dışı karara imza atanların yargılanmaları gerekir.İnsanların haysiyetiyle oynamanın ne olduğunu görmeleri gereklidir.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Nusret Erdoğan (5 yıl önce)
    malatya nın bütün sok.ve caddelerinin tozunu yutan şehrin her yerinde emeği olan mehmet mert e yapılanlar kamu oyunun ve insanların kalplerinde karşılık bulmamıştır .Hukuk kende sakat bir işlem olduğu görülmüş ve oy birliği ile iptal edilmiştir. şimdi sizlere soruyorum çamur atmakla iz bıraktığınızımı sanıyorsunuz.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ahmat AS (5 yıl önce)
    önemli olan adaletin tecelli etmesi.temennim tüm haksızlığa uğrayanlar işlerine geri dönsünler
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hasan balcı (5 yıl önce)
    karıştırılsa daha çok şey çıkacak gibi.Eski köy garajının durumu nedir o kadar insanın ekmeğiyle oynadılar hala atıl vaziyette duruyor.Yeni avm diye yaptıkları ucube yapı başka biri alırda diger avm ölür diyemi?Aylakların doldurmasına yarayan ucuz parklardan başka ne yaptınız?
    0
    0
    Yanıtla
  • Berk Unsur (5 yıl önce)
    Bu mahkeme kararından yolsuzluk olup olmadığı ile ilgili bir sonuç çıkmıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Suçsuz oldukları sonucu çıkmaz ise geri göreve nasıl iade edildiler, İhraç niye hukuksuz bulundu, iftiracıların günahına ortak olmayın Lütfen
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bu mahkeme kararında eğer yolsuzluk olsaydı geri dönmelerine asla karar vermezdi. Savcılık neden 2 yıldır çağırıp bir ifade almadı demek ki yolsuzluk yok. sen hala kendi dömbeğini çalıyorsun anlar gibi de ahkam kesiyorsun.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bu ismi ciddiye almayın. Sosyal medya hesaplarıda aynı isimle açılmış. Birilerinin değnekçiliğini yapan “trol” olarak adlandırılan biri bu. Allah ıslah etsin!
    %0
    %100
    Yanıtla
  • kamil aydın (5 yıl önce)
    ayak kaydırma işini yani iftira ile kul hakkı yiyenler de bir cemaate mensup kişiler ha.. tarikat ve cemaatleri kapatan atatürke şimdi daha çok hak veriyorum
    %0
    %100
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    peki bu insanların günahına giren "Müslümanlara" ne olacak. allaha ifade vermeyecekler galiba. kul hakkı yiyen eski başkana ne olacak. allah bir gün bu kul haklarının bedelini ödetir.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mehmet Nur (5 yıl önce)
    Bu haberi burda gorebilmek icin 2 sene bekledik tüylerim diken diken aglayarak yaziyorum su anda ADALET TECELLI ETTI. ALLAHIM SANA SUKURLER OLSUN O KADAR INSAN DUA ETTI. Tesekkurler malatya haber. Gözumuz aydinn insallah Allahin izni ile işlerine donecekler. Tertemiz insanlara Bu iftirayi atanlarida ALLAHA HAVALE EDIYORUZ... Yargisiz infaz yapanlar utansin artikkkkk......
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mustafa Şenol (5 yıl önce)
    Değerli Kardeşim Mehmet Mert! Allah, Adil-i Mutlaktır! Kendimden şüphe ettim, senden bir zerre şüphem olmadı! Telefonla da bir türlü ulaşamadım! Bu günahkar topluma hakkını helal et! İçimizdeki beyinsizler yüzünden bizi helak etme Allahım! Allah Yar ve Yardımcın olsun, amin!
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bedir nedim (5 yıl önce)
    Memuriyetlere geri dönebilirler fakat mahkeme hala devam ediyor bildiğim kadarıyla, hala aklanamadılar. Hep beraber mahkeme sonucunu bekleyip, adalete güvenelim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kazım (5 yıl önce)
    Bence bu göreve iade edilenler kendilerinin ve 1.derece yakınlarının mal varlıklarını açıklasınlar. Ben özellikle içlerinden birisini çok iyi tanıyorum, o kadar servet memur maaşı ile kazanılabiliyor mu?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya44 (5 yıl önce)Kazım isimli kullanıcı yorumuna
    Peki ahmet çakır için de aynısını isteyecek misin
    0
    0
    Yanıtla
  • Enis (5 yıl önce)
    Malatya da ihanete ilk tokat gelmiş çok şükür.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Themis (5 yıl önce)
    Adaletin çarkları her ne kadar yavaş dönsede asla yolundan milim şaşmaz..hak yerini bulur.Bugün olduğu gibi bundan sonrada hak yerini bulacaktir. Peki bu haksizligi yapanlar bu zulme ortak olanlar bundan sonra nasıl insan içine çıkacaklar?.nasil insanlarin yüzüne bakacaklar? Diğer taraftan çıkıp herkesin içinde bi özür dileme iradesini gösterebilecekler mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Atsız (5 yıl önce)
    Herkesin adaleti şaşar ama Allah'ın adaleti şaşmaz! Bir güruh çökmüş Malatya'nın üstüne leş planlar içinde Namuslu, vatan perver olan insanlara iftirayı ne uğruna kim uğruna attığınız nasıl açıklayacaksınız hak divanında? Yarın Hakkın Divanına Varınca Süleyman'dan Hakkın Alır Karınca demişler. Hoşgeldin güzel insan Mehmet Mert
    0
    0
    Yanıtla
  • İlahi Adalet (5 yıl önce)
    27 Temmuz 2017 tarihinde aynı gazete bu insanları 7 milyon yolsuzluk yaptığını iddia etmiştiniz. Birilerinin ayıbını örtmek için onların kalemi olmuştunuz. Ne yazıktır ki şimdi aklınız başınıza geldi o zaman demediniz ki bu insanlar mahsumdur bu insanların 3 yaşında çocuğu vardır bu lekeyi nasıl sürüyoruz bu insanlara Allah sizleri ıslah etsin. Şükürler olsun ki Adalet tecelli etti sizin gibilerin de yüzü kara oldu eğer yayınlamazsanız namertsiniz.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Senin elinde belli ki delil var başkalarına iftira attığına göre, adliyeye git şikayetçi ol ?
    0
    0
    Yanıtla
  • İlahi adalet (5 yıl önce)Remzi isimli kullanıcı yorumuna
    Ben şikayetimi yaradana yaptım oda adaletini tecelli ettirdi. Remzi efendi senin gocunak yaran varsa söyle ben iftira atmadım açarsın 27 temmuz 2017 tarihindeki malatya gazetelerine demeç verenleri okursun. görürüsün yargısız infaz yapanları
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)
    Mehmet mert adam gibi adam ..elamanindan once ise giden adam.bir kurban lazimdi o kurbanida sectiler âma hesap tersine dondu ..Allâha kurban olam.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • 44malatya44 (5 yıl önce)
    Sayın Ahmet Çakır konuyla ilgili bir açıklama yapacak mı, kamuyu aydınlatma adına
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mali1 (5 yıl önce)
    Attıkları iftiraların hesabını nasıl verecekler, nasıl Müslüman bunlar.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Mestonu esenliği denetleyen hiç yok. Selahattin başkan gelince inşaallah herşeyi ortaya çıkaracak
    0
    0
    Yanıtla
  • Cigdem azak (5 yıl önce)
    Bu haberleri duydugumuz zaman adalete olan inancimiz bir kez daha tazeleniyor. Cok sukur ki haksizliga ugrayanlar, haklarini almak icin ahireti beklemek zorunda kalmadilar.Adaletin terazisi bir kez daha sasmadi??
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Tayyar (5 yıl önce)
    Dürüstlük abidesi Ahmet Çakır bir açıklama yapar artık yada avukat ı
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Mehmet abinin temiz bir insan olduğunu hepimiz biliyorduk. Diğer arkadaşları tanımam ama eminin onlarda suçsuzdur. Çok şükür adalet yerini buldu gözün aydın malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeynep Gözdaş (5 yıl önce)
    Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Bu haberi bu sitede göreceğimiz günleri hayal ederek dua ettik. Bu zulmün biteceğini gecesini gündüzüne katarak Malatya’ya hizmet eden Memet Mert’in aklanacağını adımız gibi biliyorduk. Allahıma şükürler olsun.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Serdengeçti (5 yıl önce)
    Adalet tecelli etti.. HOŞGELDİN MEMET MERT!.
    %0
    %100
    Yanıtla