SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir'in Yeni Başkanı Nasıl Belirlenecek?

0
Güncellendi - 2018-05-01 02:01:57
Büyükşehir'in Yeni Başkanı Nasıl Belirlenecek?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın AKP’den milletvekili aday adayı olmak amacıyla belediye başkanlığı görevinden istifa etmesinden sonra, gözler, Ahmet Çakır’ın 2019 Mart ayında dolacak görev süresini tamamlayacak ismin seçilmesine yönelik sürece çevrildi.

Ahmet Çakır’ın 26 Nisan Perşembe günü istifası ile boşalan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamı için, başkanlık seçimi, Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde, meclis üyeleri arasında yapılacak. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, başkanlığa aday olan üyeler için oy kullanacak ve kanunda öngörülen sayısal çoğunluğu sağlayan aday başkan seçilmiş olacak.

Süreç nasıl işleyecek?

Belediye başkanlığının boşalması halinde yapılacak işlemler, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda düzenleniyor. Söz konusu kanunun 44. Maddesine göre, belediye başkanlığı, ölüm ve istifa hâllerinde kendiliğinden sona erer. 45. maddesine göre ise, belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, yeni başkanın seçiminin yapılabilmesi için, vali, belediye meclisini 10 gün içinde toplantıya çağırarak, yeni başkanın seçilmesi sürecini başlatır.

Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplandıktan sonra, a) belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, b) başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, seçer.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın görevinden istifası, kanunda belirtilen ‘belediye başkanlığının boşalması’ durumuna karşılık geldiği için, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Ahmet Çakır’ın yerine belediye başkan vekili değil, Çakır’ın süresini tamamlayacak bir belediye başkanı seçecek.

Seçim işlemi ve başkanın seçiminde ulaşılması gereken oy oranları

Belediye Kanunu’na göre, boşalan belediye başkanlığı için Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılacak seçimde; belediye başkanı, belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilecek.

İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı seçilmiş olacak.

Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilecek

Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlı olacak. Belediye başkanı seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda Vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülecek. Belediye başkanı seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanacak.

Göğüs vekalet ediyor

Çakır'ın istifası nedeniyle halen Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine, 1. Başkan Vekili Hasan Göğüs vekalet ediyor. Göğüs'ün bu görevi yeni başkan seçilinceye kadar sürecek.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı için, aynı zamanda Büyükşehir Meclis Üyesi olan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser'in isimleri ön plana çıktı. Diğer bazı ilçe belediye başkanlarının da kulis yaptıkları öğrenildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi, başkan dışında 41'i AKP'li, 7'si CHP'li, 1'i de MHP'li olmak üzere 49 üyeden oluşuyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Metin (5 yıl önce)
    Selahttin Gürkan olsun bunların içinde en iyi si
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Selahattin Gürkan vatandaşa hizmeti vermiyor. Vatandaşlara yukardan bakıyor vatandaşların taleplerini yerine getirmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cenk (5 yıl önce)
    Belediyemizin şu an için en çok ihtiyacı olduğu bilinen para hesaplarını meslek edinmiş biri olarak öz be öz Malatya evladı Şefik Şengün'ü tek geçerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • vaylog44 (5 yıl önce)
    En güzeli Selahattin GÜRKAN yakışır.Çünkü hizmet yaparken ayrım yapmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut mustafa (5 yıl önce)
    Başkan Vekili ve bilgili isim Şefik Şengün bu makama daha hayırlı olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    muhalefet partileri cumhur başkanı lığı mı Kendi ✋ eliyle sayın Erdoğan a hediye ettiler çok güzel oldu Malatya yönetimi hacı Uğur Polat ı getirirse 10 ? sonra belediye başkanlığı mı Kendi ✋ riyle MHP ye teslim eder bu da fena olmaz bir ak partili olarak söylüyorum bir belediye şirketi çalışanı olarak söylüyorum bir Malatya lı olarak söylüyorum bir memleket sevdalısı olarak söylüyorum ne olur bir insan olarak bu yetkili olarak bunlara kulak verin diyorum herkese selamlar saygılar sunuyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslan (5 yıl önce)
    Gerçekten bencede en uygun ve makama yakışacak kişi selahattin başkan dir . Bide eğer ki ahmet çakır millet vekili yapsınlar kesinlik le ak partiye oy moy vermem
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir (5 yıl önce)
    Selahattin Gürkan
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman KAYA (5 yıl önce)
    Büyük-şehir Belediye Başkanlığına Yazıhan Belediye Başkanı Sayın Nevzat ÖZTÜRK olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Vallaha .bence .millet secmesi lazim .belediyeye mhp.den gelsin .heryer .akp ol,masin .erdogandan baskasi .guvrnilmez .
    0
    0
    Yanıtla
  • Spartacus (5 yıl önce)
    Hekimhan belediye başkanı Aliseydi Millioğulları olsun bence yeni başkan
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin özbalci (5 yıl önce)
    Bencede Emrah yenice veya Ankara'dan engin arı olabilir nolucuda
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Selahattin Gürkan olmaz Adıyamanlı ve şelaleci değil bir diğer ikincisi şirketi Yok İnşaat yapmıyor esenliğe ürün satmıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • ????
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (5 yıl önce)
    Selahattin Gürkan olmalı kesinlikle. Uğur Polat Yeşilyurt da ne yapmış ki büyükşehire ne yapsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Bugün yapılan temayül yoklamasında herşey aleni ortadaydı diretme ile hacı Uğur Polat dedirttiler ve buna karşı çıkan bi Yazıhan belediye başkanı oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (5 yıl önce)
    Adıyamanlı biri olur Malatya maşallah onlara emanet
    0
    0
    Yanıtla
  • Başkan Kmtp (5 yıl önce)
    Darende Belediye başkanı Dr. Süleyman Eser, koltuğa yakışır. Memleket başkan görsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Seçim meçim boş udiyamanlı hacı gelir
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (5 yıl önce)
    Ahmet Çakır'ın yerine seçilecek Başkan adayı AKP'den olacağına göre en uygun isim Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan.
    0
    0
    Yanıtla
  • menedu (5 yıl önce)
    Baskan liga yakışan ve hak eden tek isim sayın gürkan dır ....
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya icin (5 yıl önce)
    Selahattin baskan buyuksehir icin tektir. Umarimki baska bir isim on plana cikmasin
    0
    0
    Yanıtla
  • İzzet akyol (5 yıl önce)Malatya icin isimli kullanıcı yorumuna
    En iyisi büyük şehir belediye başkanlığımızı yapacak tek kişi nevzat öztürk
    0
    0
    Yanıtla